Stofzuigers: zakloos versus met zak – wat is beter?

© Starcom

Stofzuigers: zakloos versus met zak – wat is beter?

Geplaatst: 13 mei 2024 - 08:02

Aangepast: 21 mei 2024 - 08:16

Redactie ID.nl

Een nieuwe stofzuiger aanschaffen: het lijkt zo eenvoudig, maar met het enorme aanbod kan het best nog een lastige klus zijn. Een van de belangrijkste keuzes is of je gaat voor een stofzuiger met zak of een zakloze variant. Beide types hebben zo hun eigen voor- en nadelen, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

❔ Wat is een stofzuiger met zak?

Een stofzuiger met zak is het traditionele model dat de meesten van ons kennen. Deze stofzuigers hebben een verwisselbare stofzak waar al het opgezogen vuil in terechtkomt. Wanneer de zak vol is, verwijder je deze eenvoudig en vervang je hem door een nieuwe. Dit type stofzuigers wordt al decennia lang gebruikt.

0

Powered by

logo

➕ Voordelen van een stofzuiger met zak

Een van de grootste voordelen van stofzuigers met zak is dat ze over het algemeen krachtiger zijn dan hun zakloze tegenhangers. Dit komt doordat ze een directe luchtstroom hebben van de borstel naar de zak, wat resulteert in een sterke zuigkracht. Bovendien zijn ze hygiënischer, omdat het opgezogen vuil direct in de zak opgevangen wordt en je deze zak kunt weggooien zonder zelf in contact te komen met het stof. Een goede keuze dus voor bijvoorbeeld mensen met allergieën. Ook maken dit soort stofzuigers doorgaans minder geluid dan zakloze stofzuigers.

Man leegt stofzuigerzak

© Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

➖ Nadelen van een stofzuiger met zak

Het grootste nadeel van een stofzuiger met zak is dat je de zakken regelmatig moet vervangen. Dit brengt extra kosten met zich mee en kan ook een beetje een gedoe zijn, vooral als je vergeet extra zakken te kopen en erachter komt dat je er geen meer hebt net wanneer je moet stofzuigen. Bovendien kan de zuigkracht van een stofzuiger met zak afnemen naarmate de zak voller raakt.

Handig om altijd in huis te hebben

(als je een stofzuiger met zak hebt natuurlijk)

❔ Wat is een zakloze stofzuiger?

Zakloze stofzuigers, vaak cyclonische stofzuigers genoemd, vangen het stof op in een stofreservoir dat je na gebruik leegt. Ze maken gebruik van cyclonische scheiding, een proces waarbij de lucht in de stofzuiger wordt rondgedraaid om het stof en vuil uit de lucht te scheiden en in het reservoir te verzamelen.

© Axel Bueckert

➕ Voordelen van een zakloze stofzuiger

Een van de grootste voordelen is de kostenbesparing op lange termijn, omdat je er niet telkens nieuwe stofzakken voor hoeft te kopen. Bonus: dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu, omdat er minder afval wordt geproduceerd. Bovendien hebben zakloze modellen vaak een transparante stofbak, waardoor je makkelijk kunt zien of het tijd is om hem te legen. Raakt de stofopvang vol, dan heeft dit trouwens geen nadelig effect op de zuigkracht.

0

Powered by

logo

➖ Nadelen van een zakloze stofzuiger

Het legen van het stofreservoir kan zorgen voor stuivend stof en rommel. Vooral voor mensen met allergieën kan dit vervelend zijn. Bovendien kunnen zakloze stofzuigers meer onderhoud vergen, omdat je de filters regelmatig moet reinigen of vervangen om ervoor te zorgen dat de stofzuiger optimaal blijft werken. Tot slot maken sommige zakloze modellen meer geluid tijdens het zuigen. Is dat voor jou een factor die meespeelt bij je keuze, kijk dan ook naar het geluidsniveau (in decibel) dat de fabrikant aangeeft. Produceert een stofzuiger minder dan 60 decibel, dan wordt-ie stil genoemd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

Vrouw is lachend aan het stofzuigen met zakloze stofzuiger

© dusanpetkovic1

Conclusie

Je hebt nu de belangrijkste verschillen gezien tussen stofzuigers met een opvangzak en modellen zonder zak. Beide types hebben zo hun voordelen en nadelen op het gebied van gebruiksgemak, onderhoud en zuigkracht.

Voordat je een keuze maakt, is het verstandig om gebruikersreviews te lezen over de modellen die je op het oog hebt. De praktijkervaringen van anderen geven vaak een eerlijk beeld van hoe goed een stofzuiger daadwerkelijk presteert, hoe lang hij meegaat en of er dingen zijn waar je extra op moet letten. Met al deze informatie samen wordt het makkelijker om een stofzuiger te kiezen waar je nog jarenlang plezier van gaat hebben!

Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten