Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn
Heb jij nog een sledestofzuiger in de kast liggen? De kans is groot van niet. Door de populariteit van moderne steelstofzuigers verdwijnt de traditionele sledestofzuiger steeds meer naar de achtergrond. Niet per se terecht, vinden wij, want een sledestofzuiger kan in bepaalde situaties bijzonder goed van pas komen.
⏱ In het kort: In steeds minder huishoudens is nog een traditionele sledestofzuiger te vinden. De modernere en gebruiksvriendelijke steelstofzuiger is flink in trek, maar veel mensen weten niet dat de ouderwetse sledestofzuiger in sommige opzichten beter presteert dan nieuwe modellen. In dit artikel lees je over de voor- en nadelen van dit type stofzuiger en geven we tips mocht je twijfelen tussen het aanschaffen van een slede- of steelstofzuiger.
Lees ook: Stofzuigers voor tapijten, kleden en andere zachte vloeren
Een sledestofzuiger herken je aan het traditionele ontwerp en het elektrische snoer. Het is het type stofzuiger dat je achter je aansleept terwijl je schoonmaakt. Je denkt nu misschien: zo’n ouderwets ding kan toch alleen maar onhandig zijn? Het snoer kan immers in de knoop raken, de stofzuiger is minder wendbaar én hij is vaak een stuk zwaarder dan een moderne steelstofzuiger. Allemaal waar, maar daar is alles wel zo’n beetje mee gezegd. Een traditionele stofzuiger kent namelijk ook een hoop voordelen die je niet terugvindt bij de moderne variant.
Voordelen sledestofzuiger
Het grootste voordeel van de ouderwetse sledestofzuiger ligt voor de hand: dankzij het elektrische snoer kan de accu van dit type stofzuiger nooit leeggaan. Maar dat is lang niet het enige. Zo beschikken sledestofzuigers doorgaans ook over een groter stofreservoir (in de vorm van een zak of een bak) dan steelstofzuigers. De combinatie van die twee eigenschappen maakt de sledestofzuiger ideaal voor grote oppervlakken en uitgebreide schoonmaakbeurten.
©Nedopekin Yuriy | maryviolet
Omdat sledestofzuigers in het stopcontact zitten en op een zwaardere motor werken, is ook hun zuigkracht over het algemeen hoger. Een steelstofzuiger kan die zuigkracht door zijn compacte formaat niet leveren. Het gevolg is dat een steelstofzuiger minder efficiënt werkt en midden in een schoonmaakbeurt zwakker kan gaan zuigen om energie te besparen. Voor het verwijderen van stof en vuil van moeilijkere oppervlakken zoals vloerbedekking en oneffen vloeren wint de sledestofzuiger het dus van de steelstofzuiger. Daarnaast is een sledestofzuiger gemiddeld gezien goedkoper én kun je met dit type stofzuiger besparen op je stroomrekening, aangezien hij niet het grootste gedeelte van de tijd opgeladen wordt en op stand-by staat.
Nadelen sledestofzuiger
Toegegeven: een sledestofzuiger kent ook nadelen – anders was de moderne steelstofzuiger nooit in het leven geroepen. Zijn grootste voordeel, het elektrische snoer, is ook meteen het voornaamste nadeel van dit type stofzuiger. Want hoewel het snoer het apparaat continu van stroom kan voorzien, kan het tijdens het schoonmaken ook hinderlijk in de knoop raken. Ook vervelend: je loopt van de ene naar de andere kamer en plots geeft de stofzuiger niet meer mee. Het snoer klemt bijvoorbeeld onder een deur of is niet lang genoeg. Continu van stopcontact moeten wisselen is niet waar je op zit te wachten als je lekker op dreef bent.
©lucky pics
Het fijne aan een steelstofzuiger is dat je deze er voor haastige klusjes snel bij kunt pakken: van het stofzuigen van planken en lastige hoekjes tot het verwijderen van gemorst eten en overtollige dierenharen. Een sledestofzuiger haal je daarentegen vaak pas tevoorschijn als het echt nodig is. Omdat die drempel bij steelstofzuigers lager ligt – je haalt ‘m namelijk zó uit zijn standaard – verkiezen veel mensen dit type stofzuiger boven de traditionele sledestofzuiger.
Velen vinden daarnaast het zwaardere gewicht en de lagere wendbaarheid van een sledestofzuiger niet prettig. Daar valt wel wat tegenin te brengen, want de meeste sledestofzuigers van nu zijn lang niet zo zwaar meer als de meer ouderwetse modellen. Sterker nog: veel moderne sledestofzuigers zijn zo licht dat je amper in de gaten hebt dat ze achter je aanrollen. En dat terwijl sommige steelstofzuigers wél vrij zwaar van gewicht kunnen zijn en je dus makkelijk een lamme arm kunnen bezorgen.
Stofzuigerzakken nodig
Voor elk merk vind je ze bij Bol
Wanneer voor een sledestofzuiger kiezen?
Sledestofzuigers en steelstofzuigers kennen elk zo hun eigen voordelen. Dat betekent ook dat de een niet per se beter is dan de ander. Bovendien is niet iedere slede- en steelstofzuiger hetzelfde. Er bestaan zeker ook steelstofzuigers met erg krachtige motoren (kijk hiervoor bijvoorbeeld bij steelstofzuigers mét snoer) en sledestofzuigers waarvan de zuigkracht te wensen overlaat.
Ga bij de aankoop van een nieuwe stofzuiger daarnaast goed bij jezelf na wat je belangrijk vindt in een stofzuiger. Ben je niet zo’n fan van schoonmaken en vind je het maar een gedoe om steeds weer die sledestofzuiger uit de bezemkast te halen? Dan word je waarschijnlijk vrolijker van een steelstofzuiger, die je in een mum van tijd tevoorschijn haalt en weer ophangt zodra je er klaar mee bent. Ook als het stofzuigen van jouw woning zo gepiept is, bijvoorbeeld omdat je klein woont of omdat je enkel harde vloeren in huis hebt liggen, dan is een (simpele) steelstofzuiger misschien prettiger. Woon je in een groot huis met veel verschillende soorten vloeren, dan heb je vanwege de constante stroomvoorziening, hogere zuigkracht én groter stofreservoir waarschijnlijk meer aan een sledestofzuiger.
Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten
Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.