Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

© Sergey Tryapitsyn | Nomad Soul

Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Geplaatst: 5 maart 2024 - 08:58

Aangepast: 21 mei 2024 - 08:10

Redactie ID.nl

Een stofzuiger is een onmisbaar hulpmiddel in elk huishouden. Of je nu een zakloze stofzuiger hebt of eentje met een ouderwetse stofzak, een sledestofzuiger of een steelstofzuiger, een draadloze stofzuiger of eentje met een stekker: ze hebben allemaal regelmatig onderhoud nodig. Hier lees je hoe je dat het beste aanpakt.

Ook interessant: Eindelijk weet je het: hier zijn alle stofzuighulpjes voor!

Zeg eens eerlijk: maak jij je stofzuiger weleens schoon? Waarschijnlijk niet: stofzuigen staat hoog in de Top 10 vervelendste huishoudklussen en de meeste mensen zijn allang blij wanneer het erop zit. Hup, inde kast ermee weer! Toch is het verstandig om je stofzuiger regelmatig te onderhouden. Wanneer je bijvoorbeeld de stofopvang niet regelmatig leegt of het filter niet af en toe vervangt, wordt de zuigkracht minder en moet de motor harder werken.

Lees ook: Top 10 vervelendste huishoudklussen: zo maak je ze leuker!

Kat en stofcontainer

© Petra Richli

Dit zou je eigenlijk na ieder gebruik moeten doen

Na elk gebruik is het verstandig om de stofcontainer of stofzak te legen, om een aantal redenen. Volle stofzakken of opvangcontainers beperken de luchtstroom door de stofzuiger, waardoor de zuigkracht afneemt. Als een stofzuiger harder moet werken om lucht door een volle stofzak of container te trekken, kan de motor oververhit raken. Ook kan een te volle stofopvang ervoor zorgen dat er weer stofdeeltjes de kamer in worden geblazen: niet zo goed voor de luchtkwaliteit in huis én niet zo fris.

Controleer ook de borstelrol op haren en ander vastzittend vuil. Door dat meteen weg te halen, kan het niet ophopen en gaan samenklonteren. Liever elke keer na het stofzuigen een paar haren lostrekken dan eens per jaar met scharen en mesjes zo’n minipruikje te lijf te gaan.

0

Powered by

logo

Dit doe je 1x per maand

Zorg dat je bij een zakloze stofzuiger de filters regelmatig schoonmaakt. In de handleiding van je stofzuiger vind je terug hoe je dat doet. Controleer ook of er geen verstopping zit in de slang. Bij een stofzuiger met stofzak is het slim om de zak te vervangen als hij voor ongeveer tweederde vol zit. Vergeet niet af en toe de filters schoon te maken. Voor een sledestofzuiger is het belangrijk dat je de borstels en wielen goed schoonmaakt. Smeer de wielassen een beetje in met siliconenspray, zodat de wieltjes soepel blijven draaien. Heb je een steelstofzuiger? Neem dan de steel en handgreep af met een vochtig doekje met wat mild reinigingsmiddel. Heb je een draadloos exemplaar, laad dan de accu op en maak het filtersysteem schoon. Check bij een stofzuiger met snoer regelmatig het snoer op beschadigingen, dat is veiliger.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

Dit doe je eens per zes maanden

Inspecteer (minstens) twee keer per jaar grondig alle filters, borstels en onderdelen op slijtage. Door goed te kijken, kun je tijdig ontdekken of borstels of wieltjes aan vervanging toe zijn. Reinig of vervang ze wanneer dat nodig is. Maak ook de filters goed schoon.

Lees ook: Huisdieren? Zo krijg je al dat haar uit je stofzuigerborstel

0

Powered by

logo

Dit doe je eens per jaar

Voer eens per jaar een APK’tje uit. Vervang versleten onderdelen als filters, borstels en wielen. Ook alle bewegende delen moet je jaarlijks controleren op slijtage. Wanneer er iets niet meer goed werkt, probeer het dan zelf te vervangen of ga naar een Repair Cafe in de buurt. Daar helpen ze je graag verder.

De buitenkant schoonmaken

Maak de behuizing en handgreep van elke stofzuiger regelmatig schoon met een vochtige doek. Let op dat er geen vocht in de elektrische onderdelen komt.

Stofzuiger close-up van wiel

© Maksim Kostenko

Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Help! De wieltjes draaien niet meer soepel

Moet je je stofzuiger inmiddels als een onwillige Deense dog achter je aan trekken? Tijd om de wieltjes onder handen te nemen. Doe je dat niet, dan ga je op den duur echt last krijgen van lelijke strepen en zelfs krassen op je vloer. Controleer eerst of ze verstopt zitten met haren, pluisjes of ander vuil. Maak de wieltjes goed schoon met een borsteltje of tandenstoker. Knip vastzittende haren los. Haal de wieltjes eventueel helemaal uit de stofzuiger om ze grondig schoon te maken. Als de wieltjes schoon zijn maar nog steeds stroef draaien, kun je ze een klein beetje siliconenspray op de as van de wieltjes spuiten om ze soepeler te laten draaien. Het kan ook zijn dat de wieltjes versleten zijn. Zoek uit of er vervangende wieltjes verkrijgbaar zijn voor jouw model stofzuiger. Vaak kun je ze eenvoudig vervangen door het oude wieltje eruit te halen met een schroevendraaier en het nieuwe wiel erin te drukken.

Voor de wieltjes in het mondstuk geldt hetzelfde. Draaien die niet meer, open dan het mondstuk en maak de wieltjes schoon. Spuit de assen in met siliconenspray. Vervang de wieltjes als ze versleten zijn.

Schoon is echt beter

Met deze tips houd je elk type stofzuiger in topconditie. Doen, want een goed onderhouden stofzuiger gaat langer mee, presteert beter en verbruikt minder energie. Ook bespaar je op dure reparaties. Regelmatig onderhoud loont dus!

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten