Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

© Axel Bueckert

Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

Geplaatst: 23 oktober 2023 - 10:32

Aangepast: 21 mei 2024 - 08:14

Redactie ID.nl

Een stofzuiger zonder stofzak: geef toe, qua huishouden zijn er weinig betere uitvindingen. Nooit meer dat gepruts voordat de nieuwe zak goed vast zit, nooit meer die ellende van volle zakken verwisselen (we hebben allemaal toch weleens meegemaakt dat zo’n zak scheurde, vlak voordat je bij de prullenbak was?). Zakloze stofzuigers zijn dus geweldig. Maar … wil je er plezier van houden, dan moet je ze wel regelmatig schoonmaken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Lees ook: Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten bij het stofzuigen

Een stofzuiger zonder stofzak schoonmaken is belangrijk. Niet alleen om de hygiëne, maar ook om ervoor te zorgen dat het apparaat zo goed mogelijk blijft werken.

Dat zit zo: een zakloze stofzuiger werkt met behulp van een cycloonsysteem om vuil en stof op te vangen, in plaats van dit in een zak te verzamelen. De lucht wordt met hoge snelheid rondgedraaid in een cyclonische kamer waardoor het vuil door de centrifugale kracht naar buiten wordt geslingerd en in een opvangreservoir terechtkomt.

Als het opvangreservoir vol raakt, kan de luchtstroom worden belemmerd, waardoor de zuigkracht afneemt. Het is daarom aan te raden het opvangreservoir regelmatig te legen om de cycloonkracht (die term heb je vast weleens gehoord) te behouden. Want alleen dan blijf je profiteren van de optimale zuigkracht.

0

Powered by

logo

🧼 Zo maak je je stofzakloze stofzuiger schoon

Stap 1: Uitschakelen

Voor je eigen veiligheid en die van de stofzuiger: zorg ervoor dat het apparaat volledig is uitgeschakeld en niet is aangesloten op het stroomnet. Het lijkt een open deur, maar je gaat bij stap 3 wel aan de slag met water. En je weet: water en elektriciteit, dat is geen goede combi!

Hoe vaak?

Elke keer voordat je de stofzuiger schoonmaakt.

Stap 2: Leeg het reservoir

Haal het stofreservoir uit de stofzuiger. Leeg  de inhoud in een vuilniszak en tik zachtjes tegen de zijkanten om alle stofdeeltjes te verwijderen. Tip: houd het reservoir niet bóven een vuilniszak, maar een eindje erin. Zo gaat er zo min mogelijk stof rondwervelen. Ook de kans dat stof, pluizen en haren alsnog op de grond terechtkomen, wordt zo een stuk kleiner.

Hoe vaak?

Na elke stofzuigbeurt of wanneer je ziet dat de bak bijna vol is.

Stofcontainer stofzuiger

© Nedopekin Yuriy | maryviolet

Stap 3: Reinig het reservoir

Vul een emmer met warm water en een beetje afwasmiddel. Dompel een zachte doek of spons in het sopje en maak de binnen- en buitenkant van het reservoir grondig schoon. Spoel daarna af met schoon water en droog goed af. Laat ook nog even nadrogen. Pas als het reservoir helemaal droog is, plaats je het terug in de stofzuiger.

Hoe vaak?

Eens in de twee weken of wanneer je merkt dat de bak erg vuil is.

Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Stap 4: Controleer de filters

De meeste zakloze stofzuigers hebben minstens één filter, vaak zelfs twee: een voorfilter en een HEPA-filter. Haal deze eruit en klop ze voorzichtig uit boven een vuilnisbak. Als ze erg vies zijn, kun je de meeste filters wassen in warm water met een beetje afwasmiddel. Check wel altijd de handleiding van jouw stofzuiger om te zien of de filters wasbaar zijn. Laat de filters goed drogen voordat je ze terugplaatst.

Hoe vaak?

Het uitkloppen kun je wekelijks doen. Het wassen van de filters is afhankelijk van het gebruik, maar eens per maand is een goede richtlijn. 

Lees ook: Wat is een HEPA-filter en waarom is het belangrijk?

Onderdelen zakloze stofzuiger

© Lucky Pics

Stap 5: Maak de borstels en wieltjes schoon

Haar, draadjes en ander vuil kunnen vast komen te zitten in de borstels en wieltjes van de stofzuiger. Gebruik een schaar of een speciaal borstelreinigingsgereedschap om deze te verwijderen.

Hoe vaak?

Eens in de twee weken of wanneer je merkt dat de borstels minder effectief zijn.

Stap 6: Controleer de slang

Kijk in de slang van de stofzuiger om te zien of er verstoppingen zijn. Zit er iets in wat de zuigkracht kan belemmeren? Gebruik dan een plumeau of een oude metalen kleerhanger om dit obstakel te verwijderen. Doe vooral bij gebruik van een kleerhanger wel extra voorzichtig, om de slang niet te beschadigen.

Hoe vaak?

Eens per maand of wanneer je merkt dat de stofzuiger slechter zuigt.

Kat en stofcontainer

© Petra Richli

Conclusie

Je ziet: een stofzuiger zonder stofzak schoonmaken is een fluitje van een cent als je deze stappen volgt. Door je stofzuiger regelmatig te onderhouden, zorg je ervoor dat hij jarenlang meegaat en altijd de beste zuigkracht levert.

0

Powered by

logo

Wil je dat je huis na het stofzuigen extra fris ruikt? Supertip! 👇

Watch on YouTube

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten