Zeven van de beste gaming-laptops voor elk budget

Fabrikanten bestempelen een notebook met een groot scherm en bovengemiddelde videokaart al snel als gamelaptop. Dat zie je onder meer terug aan een speels uiterlijk en opvallende verlichting. Interesse in een mobiele krachtpatser? We bespreken zeven van de beste gaming-laptops in verschillende prijsklassen.

Waar computermerken de behuizing van werklaptops zo compact mogelijk proberen te houden, gelden er voor gamelaptops andere wetten. Fanatieke gamers nemen een hoog gewicht op de koop toe, zolang de machine maar enigszins draagbaar is. Voor het spelen van de nieuwste games is er behoorlijk wat (grafische) rekenkracht vereist, waarbij fabrikanten doorgaans ook extra ventilatoren inbouwen om de componenten koel te houden. Bovendien zorgt een fors scherm vaak voor extra gewicht.

Vanwege de krachtige onderdelen houdt de batterij van gamelaptops het meestal niet zo lang vol. Een accuduur van zo’n drie á vier uur is al heel wat. Iedere gamelaptop heeft een discrete videokaart aan boord. Hierbij kun je grofweg kiezen uit twee smaken, namelijk een grafische adapter uit de GeForce-lijn van Nvidia of (in de minderheid) een exemplaar van AMD Radeon.

Voor een laptop die moderne games op de hoogste instellingen vloeiend kan afspelen, ben je behoorlijk wat geld kwijt. Met name de videokaart eist een relatief groot deel van de totale aanschafprijs op. Daarom is de goedkoopste optie in dit artikel toch al krap 1000 euro.

ASUS ROG G703GX-E5001T - Hoogwaardige videokaart

Media has no description

© PXimport

ASUS heeft met zijn Republic of Gamers-lijn een uitstekende reputatie, dus mag een laptop uit deze reeks natuurlijk niet in dit overzicht ontbreken. De G703GX-E5001T beschikt over de processor Intel Core i7-8750H, die vanuit de fabriek al is overgeklokt. De zes rekenkernen halen in turbomodus een kloksnelheid van 4,1 GHz (normaal 2,2 GHz). Verder is er 32 GB ddr4-geheugen geïntegreerd.

Zoals je van een laptop in deze prijscategorie mag verwachten, bevat de machine met de Nvidia GeForce RTX 2080 een zeer rappe videokaart. Er is 8 GB gddr6-videogeheugen aanwezig en bovendien ondersteunt deze videokaart G-Sync voor een optimale verversingssnelheid zonder haperingen. Het ips-paneel van 17,3 inch heeft een reactietijd van drie milleseconden, zodat je snel kunt reageren in multiplayer-games. De resolutie is 1920 × 1080 pixels.

Voor het snel laden van Windows 10 Home is er een m.2-ssd met een capaciteit van 512 GB ingebouwd. Om gamedata op te slaan, beschikt deze ASUS-telg daarnaast ook nog over een sshd van 1 TB (een hybride opslag). Mocht je een extra scherm willen aansluiten, dan kun je uit de voeten met mini-displayport, hdmi of thunderbolt. Houd er rekening mee dat deze laptop geen optisch station bevat.

Naast alle rekenpower wil het oog natuurlijk ook wat. De G703GX-E5001T heeft een ietwat hoekig design met gekleurde toetsen. Onder het scherm pronkt het zilverkleurige Republic of Gamers-logo. Het gewicht is bijna vijf kilo.

HP Omen 17-AN140ND - Machtige middenklasser

Media has no description

© PXimport

HP Omen-laptops zijn nogal in veel verschillende configuraties te koop. De gloednieuwe 17-AN140ND is momenteel breed verkrijgbaar. Zoals je uit de productnaam kan afleiden, gaat het hier om een model met een full-hd-monitor van 17,3 inch. Met de Intel Core i7-8750H beschikt deze laptop over exact dezelfde processor als de eerder besproken ASUS ROG G703GX-E5001T.

De nominale kloksnelheid ligt op 2,2 GHz, maar de cpu schakelt zo nodig een tandje bij naar 4,1 GHz. Wel is er met 16 GB minder ddr4-geheugen aan boord en beschikt de 17-AN140ND over een minder hoogwaardige videokaart dan het hiervoor besproken ASUS-product. De aanwezige Nvidia GeForce GTX 1060i beschikt gelukkig nog altijd over 6 GB gddr5-videogeheugen. Windows 10 Home is voorgeïnstalleerd op een m.2-ssd van 256 GB. Daarnaast bevat het systeem over een 2,5inch-schijf van 1 TB.

De toplaag van het ips-paneel is ontspiegeld, zodat je ook in sterk verlichte ruimtes met deze notebook uit de voeten kunt. Voor de integratie van twee luidsprekers ging HP een samenwerking aan met het Deense audiomerk Bang & Olufsen. Het design is voor gamebegrippen behoorlijk eenvoudig, al heeft het toetsenbord wel rgb-verlichting. Hoewel het aan de zijkant net lijkt of er een cd/dvd-station is ingebouwd, blijkt dat helaas in de praktijk niet het geval. Het gewicht van 3,8 kilo valt nog alleszins mee.

MSI GT83 8RG-017NL - 18,4inch-scherm

Media has no description

© PXimport

Wie een bijzondere gamelaptop in huis wilt halen (en daar het geld voor heeft), kan deze GT83 8RG-017NL overwegen. In plaats van een gebruikelijk scherm van 17,3 of 15,6 inch heeft deze monitor met 18,4 inch net even wat meer speelruimte. De resolutie van het scherm is 1920 × 1080 pixels. Ook wat betreft de rekenprestaties staat deze laptop zijn mannetje.

Twee Nvidia GeForce GTX 1080-videokaarten zijn namelijk in sli-opstelling geconfigureerd, zodat je de grafische rekenkracht van beide grafische adapters kunt bundelen. Voor de reguliere rekencapaciteiten is de Intel Core i7-8850H verantwoordelijk, waarbij zes rekenkernen draaien op een nominale klokfrequentie van 2,6 GHz. In turbomodus haalt deze cpu zo nodig 4,3 GHz. Verder bevat het systeem vier modules met elk 8 GB ddr4-geheugen.

De totale opslagcapaciteit verdeelt MSI over maar liefst drie opslagdragers. Deze laptop bevat namelijk twee m.2-ssd’s van ieder 256 GB én een conventionele 2,5inch-schijf van 1 TB. Fijn is dat er een optisch station is ingebouwd, zodat je desgewenst ook games van een dvd of blu-ray kunt installeren. Vind je één scherm onvoldoende, dan sluit je via thunderbolt 3, mini-displayport of hdmi eenvoudig een extra monitor aan.

Vanwege het forse formaat en de aanwezigheid van extra componenten, valt het gewicht met 5,5 kilo behoorlijk hoog uit. Prettig is het mechanische toetsenbord, zodat de machine toetsaanslagen vlot registreert.

Acer Predator Triton 500 PT515-51-700C - Lichtgewicht

Media has no description

© PXimport

De meeste serieuze gamelaptops hebben een monitor van 17,3 inch, maar voor de liefhebber bestaan er ook genoeg modellen met een scherm van 15,6. Hierdoor neem je het apparaat net even wat gemakkelijker mee. Het ips-paneel van deze Predator Triton 500 PT515-51-700C heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels. Gelukkig gaat de compacte behuizing niet ten koste van de prestaties.

De Nvidia GeForce RTX 2080 heeft 8 GB gddr6-geheugen aan boord, zodat je games op de hoogste instellingen kunt spelen. Net zoals we bij veel andere moderne gamelaptops zien, vormt de Intel Core i7-8750H met een nominale kloksnelheid van 2,2 GHz het hart van deze machine (turbo op 4,1 GHz). Verder zijn er twee modules met ieder 8 GB ddr4-geheugen aanwezig.

In tegenstelling tot de meeste gamelaptops is er slechts één opslagdrager voorhanden, namelijk een ssd van 1 TB. Voor een optisch station is er helaas geen ruimte. Op het gebied van connectiviteit laat Acer geen steekjes vallen. Zo heb je onder meer toegang tot driemaal usb 3.1, displayport, hdmi en thunderbolt. De aanwezige lithium-accu bestaat uit vier cellen en heeft een totale capaciteit van 5400 mAh.

Vanwege het compacte formaat bedraagt het gewicht slechts twee kilo. De afwerking is relatief sober, al bevat het toetsenbord wel blauwe achtergrondverlichting.

Lenovo Legion Y530-15ICH - Betaalbaar gamen

Media has no description

© PXimport

Het Chinese budgetmerk Lenovo voert met zijn Legion-serie een eigen lijn met gamelaptops. De Legion Y530-15ICH is momenteel breed verkrijgbaar en biedt interessante specificaties. Het full-hd-scherm is 15,6 inch groot, waardoor het gewicht blijft steken op 2,3 kilo. Ideaal wanneer je vaak op verschillende plekken een videospelletje speelt.

Lenovo heeft dan ook zijn best gedaan om de schermranden zo dun mogelijk te houden. De aanwezige Intel Core i7-8750H kent inmiddels geen verrassingen meer, waarbij Lenovo een module van 16 GB ddr4-geheugen heeft toegevoegd. Er is eventueel nog een slot vrij om extra werkgeheugen te integreren.

De videokaart is voor gamebegrippen een middenklasser, namelijk de Nvidia GeForce GTX 1050 Ti. Deze grafische adapter beschikt over 4 GB gddr5-videogeheugen. Windows 10 Home is op een m.2-ssd van 256 GB voorgeïnstalleerd. Daarnaast voegde Lenovo een 2,5inch-schijf van 1TB met een rotatiesnelheid van 7200 rpm toe.

Voor de warmteafvoer bevat de onderzijde een uitgebreid koelsysteem, dus gebruik deze notebook bij voorkeur op een vlakke ondergrond. Het toetsenbord laat zich dankzij de witte verlichting ook gemakkelijk in een donkere omgeving gebruiken. Met hdmi, mini-displayport, gigabit-ethernet, usb-c en driemaal 3.1 is er op het gebied van connectiviteit weinig reden tot klagen. Wel ontbreken er een kaartlezer en optisch station.

ASUS TUF Gaming FX504GE-DM680T - Goede prijs-kwaliteitverhouding

Media has no description

© PXimport

Naast de prijzige Republic of Gamers-laptops voert ASUS ook nog een goedkopere lijn met gamelaptops. De serie TUF staat voor The Ultimate Force, waarbij het Taiwanese merk zich niet richt op de fanatiekste groep gamers. Toch vallen de prestaties zeker niet tegen. Zo bestaat het rekencentrum uit de Intel Core i7-8750H, 8 GB ddr4-geheugen en de Nvidia GeForce GTX 1050 Ti-videokaart. Daar kun je dus best een aardige game mee spelen!

Desgewenst prik je er nog extra werkgeheugen bij met een maximum van 32 GB. Overigens beschikt de grafische adapter over slechts 2 GB gddr5-videogeheugen. De totale opslagcapaciteit is dik in orde. Een m.2-ssd van 256 GB fungeert als primair station, terwijl er ook nog een 2,5inch-schijf met 1 TB opslagruimte is ingebouwd. Deze harde schijf is met een rotatiesnelheid van 5400 rpm overigens niet bijster snel. Houd verder rekening met minder aansluitpoorten, want de behuizing heeft alleen aansluitingen voor hdmi, ethernet, usb 2.0, tweemaal usb 3.0 en een hoofdtelefoon.

Rondom het scherm heeft deze laptop behoorlijk dikke randen en het toetsenbord beschikt over rode achtergrondverlichting. Een optisch station hoef je niet te verwachten. Het full-hd-scherm is 15,6 inch groot, waardoor het gewicht van 2,3 kilo erg meevalt.

Acer Nitro 5 (AN515-42-R9HE) - AMD-onderdelen

Media has no description

© PXimport

Ook in een wat lager prijssegment zijn er gamelaptops te koop. Zo ontwikkelt Acer bijvoorbeeld de Nitro 5-serie, waarvan de AN515-42-R9HE een betaalbaar exemplaar is met een 15,6inch-scherm. In tegenstelling tot het gros van de gamelaptops gebruikt de Taiwanese fabrikant voor deze machine componenten van AMD. Zo vormt de Ryzen 5 2500U-processor de motor van deze laptop.

Vier rekenkernen bereiken een nominale kloksnelheid van 2 GHz, waarbij er een frequentie van 3,6 GHz in boostmodus haalbaar is. Daarnaast bevat het systeem 8 GB ddr4-geheugen. Ook de grafische adapter komt uit de stal van AMD, namelijk de Radeon RX 560X met 4 GB gddr5-videogeheugen. De primaire schijf is met een capaciteit van 128 GB wel wat beperkt. Op deze ssd is Windows 10 Home gehuisvest. Voor overige data staat er een 2,5inch-schijf van 1 TB paraat.

Een extra scherm aansluiten kan prima via de hdmi-poort. Voor het koppelen van overige randapparatuur beschikt de behuizing over vier usb-poorten. Daarnaast bevat het systeem een sd-kaartlezer en gigabit-ethernetaansluiting. De aanwezige accu bestaat uit vier cellen en heeft een bescheiden capaciteit van 3320 mAh. Het design springt direct in het oog, want tussen beide scharnieren bevindt zich een felrode balk. Daarnaast zijn het toetsenbord en touchpad voorzien van rode achtergrondverlichting. Deze machine weegt 2,7 kilo.

0,0

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten