Zoek en vind het ISS met iPhone-app

© PXimport

Zoek en vind het ISS met iPhone-app

Geplaatst: 12 juli 2022 - 07:04

Aangepast: 14 december 2022 - 09:52

Ronald Smit

Het ISS ofwel International Space Station hangt vooralsnog enthousiast in een baan om de aarde. En je kunt er zelf naar op jacht. Leuk voor een heldere avond, bijvoorbeeld. Of luister er eens naar met een scanner. Wil je het ISS volgen, dan helpt ISS Tracker 3D voor iPhone en iPad een handje.

Wat de reden voor je speurtocht naar ’t ISS ook is, al was het maar om je ultra-super-telelens eens uit te proberen: je moet het eerst vinden. Gelukkig is de baan van het ruimtestation voorspelbaar. Zit wat rekenwerk aan vast, maar dat doet de app ISS Tracker 3D met liefde voor je. In real-time zie je precies waar het ISS uithangt. Omdat het station elke 91 minuten een volledig rondje maakt is er een gerede kans dat het geheel af en toe eens recht boven je hoofd passeert. Dat is echter zeker niet met élk rondje het geval, omdat de aardas ook wat wiebelt.

Vandaar dat die app dus erg handig is, want als je daar ook nog allemaal rekening mee moet gaan houden in je berekeningen dan reken je uiteindelijk een eind achter de feiten aan als je ’t old school handmatig zou doen.

Plat of in 3D

De werking van de app is in de basis simpel. Start ISS Tracker 3D en tik op de meest linkse knop op de knoppenbalk onder in beeld. Je ziet nu het ISS geprojecteerd op een wereldkaart. Zolang dat ver weg is, kun je rustig een kop koffie drinken of iets anders gaan doen. In geval dat het dichtbij is, wordt het mogelijk tijd om die camera of verrekijker er eens bij te pakken. 

Verwacht er nou ook weer niet té veel van, voor de meeste mensen zal het ISS zich met name als snel bewegende stip aan ’t oneindig zwerk manifesteren. Maar dankzij de app is het ding nu in ieder geval terug te vinden en identificeren. 

Om een totaalbeeld van de baan te krijgen, tik je op de knop direct naast de knop waar je net op tikte. Je ziet nu een handige 3D-weergave, aan de hand daarvan kun je al inschatten of het de moeite waard is nog wakker te blijven, bijvoorbeeld.

© PXimport

Seintje via agenda

Wil je gewaarschuwd worden als het ISS zo ongeveer recht boven je hoofd passeert, tik dan op de derde knop op de knoppenbalk onderin beeld. Je ziet nu een lijst met voorspellingen (die altijd kloppen, voor de verandering). Desgewenst kun je die aan je agenda-app toevoegen, zodat je keurig op tijd een melding krijgt. 

Deze ‘heel dichtbij’-meldingen zijn trouwens ook nog interessant voor een ander doel. Aan boord van het ISS bevindt zich namelijk onder meer een amateur radiostation. En soms is daar best iets op te horen. Enige vereiste is, dat het station enigszins in de buurt is, waarvoor die app dus weer mooi van pas komt.

© PXimport

Meeluisteren ook een optie

Om daadwerkelijk te kunnen luisteren heb je een scanner nodig. Zo’n ding kost je anno nu de kop niet meer, voor rond de €100 scoor je een nieuw apparaat van een goed merk (denk Uniden Bearcat). Of ga voor een derdehands exemplaar op iets als Marktplaats. Let daarbij op dat de meest interessante frequentie in ieder geval ontvangen kan worden: 437.800MHz. Dat is althans de frequentie waarop wij in ieder geval wel eens iets horen. 

Wel geldt dat het amateurstation lang niet altijd bemand is. Soms moet je het doen met een reuteltje morse als simpele identificatiecode. Het ISS heeft trouwens nog veel meer frequenties in gebruik, zie bijvoorbeeld het overzicht op https://issfanclub.eu/iss-frequencies/. Daar lees je ook dat de hierboven genoemde frequentie feitelijk een repeater betreft. Joekels van antennes zijn trouwens nergens voor nodig; hemelsbreed is de afstand die overbrugd wordt immers niet zo bijzonder groot. 

Hoe dan ook, als jij de meldingen aan je agenda toevoegt en daar iets van een kwartier voor het ‘hoogtepunt’ een waarschuwing voor instelt, kan het luisteren beginnen. Ontvangst is al mogelijk als het station nog niet te zien is. En vanzelfsprekend ook gedurende een bewolkte dag. Of wanneer het station een stukje noordelijker of zuidelijker van jouw locatie passeert.

Zonder app kan ook

© PXimport

Heb je geen iPhone of iPad bij de hand, maar zit je achter een standaard pc of desnoods een smart tv, dan kun je het ISS ook live volgen qua locatie. Breng daarvoor een bezoekje aan https://spotthestation.nasa.gov/tracking_map.cfm. Oogt grafisch wat minder mooi, maar ‘it does the job’. 

Wel geldt dat de door ons gebruikte app nog wat aardige extraatjes aan boord heeft. Zo kun je door op astronautvormige knop te tikken de huidige bezetting van het ISS opvragen. Of kijk live mee vanuit de ruimte naar beneden met de livestream vanuit het ruimtestation. Daarvoor tik je op de vijfde knop van links. 

Overigens is daar soms even niks te zien, wat zich manifesteert door een zwart scherm. Dan gewoon even later nog eens proberen, heel soms valt de verbinding even weg. 

De laatste knop op de knoppenbalk leidt je naar NASA-tv, het televisiekanaal van het Amerikaanse ruimteagentschap. Kortom: er is meer plezier te beleven aan de app, die trouwens behalve het ISS ook nog wat andere highlights in de ruimte trackt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000