Zo wijzig je je gebruikersnaam in Windows 10 en 11

© highwaystarz - stock.adobe.com

Zo wijzig je je gebruikersnaam in Windows 10 en 11

Geplaatst: 3 april 2024 - 07:26

Dirk Schoofs

Het is mogelijk om de gebruikersnaam te wijzigen die gekoppeld is aan je Windows-gebruikersaccount. De manier waarop je dat doet, is afhankelijk van het soort account dat je hebt.

Stap 1: Microsoft-account

Ben je aangemeld met een Microsoft-account, dan moet je de gebruikersnaam aanpassen op de Microsoft-website. Om te beginnen, meld je je aan bij je Microsoft-account op https://account.microsoft.com. Tenzij je met Microsoft Edge als standaardbrowser werkt, moet je waarschijnlijk handmatig inloggen. Je kunt ook via Windows-toets+I naar Instellingen / Accounts / Uw info navigeren en op Mijn account beheren klikken om deze pagina te openen.

Nadat je bent ingelogd, klik je op je naam bovenaan het scherm. Kijk naar de rechteronderkant van het eerste gedeelte en klik op Naam bewerken. Vul de gewenste gebruikersnaam in en bevestig de captcha in de pop-up en klik daarna op Opslaan.

Zo wijzig je je gebruikersnaam in Windows 10 en 11-V1oZ8TDiTA2RvczWYEdUHw

Bij een Microsoft-account wijzig je de gebruikersnaam online. 

Herschrijfbare magnetische naamplaatjes

Handig voor in een gezin of team

Stap 2: Lokaal account

De manier om je gebruikersnaam aan te passen, is anders als je ingelogd bent met een lokaal account. Dan moet je het Configuratiescherm gebruiken, omdat de optie niet beschikbaar is in het Instellingen-venster van Windows. Typ configuratiescherm in het zoekvak bij het Startmenu. Daar kies je Gebruikersaccounts en klik je op Uw accountnaam wijzigen. Als je een waarschuwing krijgt, moet je de handeling toestaan. Typ daarna de nieuwe naam in het tekstvak en bevestig tot slot met Naam wijzigen.

Zo wijzig je je gebruikersnaam in Windows 10 en 11-UVOm1TsoSvmcx-uaZfIDeg

Bij een lokaal account wijzig je de naam in het venster Gebruikersaccounts.

Stap 3: Netplwiz en waarschuwing

Als alternatief is het ook mogelijk om de gebruikersnaam te wijzigen met de opdracht netplwiz. Ook deze methode werkt in Windows 10 en 11. Druk op Windows-toets+R, typ netplwiz in het venster Uitvoeren en druk op Enter. Selecteer de gebruikersnaam die je wilt wijzigen en klik op Eigenschappen. Typ de nieuwe gebruikersnaam in het vak, klik op Toepassen en vervolgens op OK.

Welke methode je ook gebruikt, je moet de pc opnieuw opstarten om er zeker van te zijn dat de wijzigingen behouden blijven. Heel belangrijk is dat je de naam van de gebruikersmap nooit wijzigt. Het systeem en ook veel applicaties hebben bestanden en instellingen geplaatst in deze gebruikersmap. Als je die naam wijzigt, vraag je om problemen. Dus als je oorspronkelijke gebruikersmap C:\Users\Tom is, dan wijzig je die niet.

Zo wijzig je je gebruikersnaam in Windows 10 en 11-Jz4QzK8GQiavImmecZZN4w

Met de opdracht netplwiz wijzig je de naam van je lokale gebruikersaccount in Windows 10 en 11.

Toe aan een nieuwe laptop?

Voor elke toepassing, voor elk budget

Watch on YouTube

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten