© PXimport

Zo kun je Word personaliseren

Software

Geplaatst: 31 juli 2021 - 05:13

Aangepast: 14 december 2022 - 10:21

Dirk Schoofs

In Word kun je een eigen invulling geven aan de werkomgeving, bijvoorbeeld met sneltoetsen en eigen tabbladen in het Office-lint. Ook aan de werkbalk Snelle toegang kun je knoppen toevoegen om sneller bij de opdrachten te komen die jij het meest gebruikt.

Tip 01: Nieuwe tabbladen

Het lint van Word bestaat uit meerdere tabbladen met daarin groepen waarin je verschillende opdrachten bij elkaar ziet. Hierin kun je van alles aanpassen, waaronder de volgorde van de tabbladen. Om het lint te wijzigen, ga je via Bestand naar Opties. Daar staat aan de linkerkant de knop Lint aanpassen. Dit venster is verdeeld in Opdrachten kiezen (links) en Het lint aanpassen (rechts). Laten we met de rechterkant beginnen. Door op het plusteken voor de naam van het hoofdtabblad te klikken, krijg je de groepen te zien. Als je daarna op het plusteken voor de groep klikt, zul je alle opdrachten herkennen die bij die groep horen. In dit venster kun je tevens de volgorde van de hoofdtabbladen wijzigen. Je klikt op zo’n hoofdtabblad en sleept dat hoger of lager in de rangorde. Een nieuw tabblad voeg je logischerwijs toe met de knop Nieuw tabblad. Er zijn gebruikers die op die manier bijvoorbeeld een extra tabblad maken om hun macro’s te beheren of om bepaalde vormen of pictogrammen bij de hand te houden. Eerst verschijnt de nieuwkomer als een naamloos tabblad, maar via de rechtermuisknop kun je dit tabblad een betekenisvolle naam geven. Tabbladen en groepen die je toevoegt of aanpast, herken je aan het label (Aangepast) dat achter de naam staat.

© PXimport

Tabbladen en groepen die je nooit gebruikt, kun je verbergen door het vinkje te verwijderen 

-

Tip 02: Extra tabbladen

Aan het nieuwe tabblad wordt een nieuwe, nu nog lege, groep toegevoegd die je moet vullen met opdrachten. Een tabblad zonder opdrachten is immers zinloos. Ook de lege groep geef je een naam via de rechtermuisknop. Daarna voeg je de opdrachten aan elke groep toe door items uit de linkerkolom te selecteren en vervolgens in het midden op de knop Toevoegen te klikken. In dit voorbeeld maken we een tabblad Favorieten, waarin we de groep Illustraties toevoegen. In de groep Illustraties plaatsen we opdrachten als Afbeeldingen, Grafieken, SmartArt enzovoort. Om snel bij de gewenste opdrachten in de linkerkolom te komen, kun je bovenaan onder meer kiezen uit de categorieën Populaire opdrachten, Alle opdrachten en Opdrachten die niet op het lint staan. Die laatste is een interessante, omdat je hiermee bij een reeks opdrachten komt die nog niet via het lint te benaderen waren.

Bij de opties is het ook mogelijk om tabbladen en groepen te verbergen als je ze toch nooit gebruikt. Haal daarvoor simpelweg het vinkje voor het item weg. Nu je de weg kent, kun je die verborgen groepen ook snel weer zichtbaar maken. Opdrachten verbergen in de hoofdtabbladen lukt niet, maar je kunt ze met de knop Verwijderen wel weghalen.

© PXimport

Terug naar beginwaarden

© PXimport

Tip 03: Snelle toegang

Om bepaalde functies die je vaak nodig hebt sneller bij de hand te hebben, is er de werkbalk Snelle toegang. Dit is de smalle horizontale balk die boven het lint staat. Waarschijnlijk staat er bij jou in Snelle toegang al de knop Automatisch opslaan. Ook deze werkbalk is helemaal naar wens aan te passen door er veelgebruikte opdrachten aan toe te voegen. Klik in die balk op de knop met het pijltje dat naar beneden wijst. Hier staan functies bij die je simpelweg kunt aanvinken, zodat er knoppen in deze balk bijkomen zoals Nieuw, Openen, Opslaan, Snel afdrukken enzovoort.

© PXimport

Voeg aan de werkbalk Snelle toegang de opdrachten toe die je met één klik wilt kunnen bereiken

-

Tip 04: Adresboek toevoegen

Een opdracht in Snelle toegang die voor sommige gebruikers nuttig zal zijn, is de functie Adresboek. Hiermee kun je in je Word-documenten rechtstreeks de gegevens invoeren van je Outlook-contacten. Hoe je dat doet? Selecteer via het pijltje de knop Meer opdrachten. Hierdoor opent het venster Opties voor Word, en ga naar de rubriek Werkbalk Snelle toegang. In eerste instantie zie je in de linkerkolom Populaire opdrachten, maar daar vind je niet wat je nu nodig hebt. Wijzig deze instelling in Alle opdrachten, zodat je een alfabetisch geordende lijst krijgt van alle opdrachten die beschikbaar zijn. Selecteer in deze lange lijst de opdracht Adresboek en gebruik daarna de knop Toevoegen. Bevestig met OK om dit venster te sluiten.

Je ziet nu bovenaan in de werkbalk dat het pictogram van het Adresboek erbij is gekomen. Wanneer je nu de muisaanwijzer ergens in het Word-document plaatst en je op dit adresboekpictogram klikt, kun je een naam uit het geselecteerde Outlook-adresboek selecteren. De gegevens die je op deze manier kunt importeren, zijn uiteraard afhankelijk van de informatie die je in Outlook voor deze contactpersoon hebt ingevoerd.

© PXimport

Tip 05: Zonder opmaak

Als je in Word veel knip- en plakwerk moet verrichten, wil je niet altijd dat de opmaak van de bron meegenomen wordt. Stel dat je van een webpagina tekst kopieert, dan neemt Word automatisch de opmaak van die webpagina mee als je Ctrl+V gebruikt om die tekst te plakken. Dat kan anders.

Plakken zonder opmaak kan op twee manieren. De eerste is via een knop in het lint. Hiervoor klik je eerst met de linkermuisknop op de positie waar de geplakte tekst moet komen. Daarna klik je op het kleine pijltje dat in het tabblad Start onder het pictogram Plakken staat. Kies in dat uitklapmenu voor het pictogram van het klembord met de letter A (Alleen tekst behouden). De tweede manier is door met de rechtermuisknop in de tekst te klikken en vervolgens bij de plakopties dezelfde knop te selecteren. 

© PXimport

Hoe handig zou het zijn als je een sneltoets aan kan maken om te plakken zonder opmaak?

-

Tip 06: PasteTextOnly

Een sneltoets om te plakken zonder opmaak zou nog veel handiger werken! Word beschikt echter niet over een toetscombinatie om te plakken zonder opmaak, maar die kun je wel zelf maken. Ga naar Bestand en selecteer daar Opties. In het venster Opties voor Word selecteer je in de linkerkolom Lint aanpassen. Wanneer dit venster is geopend, zie je helemaal onderaan de eerste kolom, naast de verwijzing Sneltoetsen, de knop Aanpassen. Om zelf een sneltoets te creëren, moet je hier in het eerste vak een categorie selecteren. Scrol in het keuzevak naar beneden en selecteer de categorie Alle opdrachten. Het tweede vak (Opdrachten) is alfabetisch gerangschikt. Daar klik je op de opdracht PasteTextOnly. Inderdaad, zelfs in de Nederlandse versie gebruik je de Engelse opdracht. Wanneer die functie is geselecteerd, klik je in het vak Druk op de nieuwe sneltoets en vorm je de gewenste combinatie. Kies een combinatie die nog niet in gebruik is en die je gemakkelijk onthoudt. Klik tot slot op de knop Toewijzen en sluit het venster. Daarna kun je de sneltoets testen door een stukje van een webpagina te kopiëren en te plakken met de nieuw ingestelde toetscombinatie.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000