Zo voeg je lettertypes toe aan Photoshop

© PXimport

Zo voeg je lettertypes toe aan Photoshop

Geplaatst: 17 augustus 2022 - 11:47

Aangepast: 14 december 2022 - 09:43

Justin Doornekamp

Iedereen die Photoshop gebruikt is waarschijnlijk van mening dat het lettertype bepalend is voor de look en feel van je project. Daarom wil je waarschijnlijk meer mogelijkheden hebben in het uitzoeken van het juiste lettertype. Gelukkig kun je meerdere fonts toevoegen aan Photoshop.

Hoewel je in de app van Adobe standaard al veel verschillende lettertypes vindt, is er wellicht een specifiek font dat je liever gebruikt, maar niet kunt vinden in Photoshop. Je hebt dan twee manieren om een lettertype toe te voegen. Zo kun je fonts downloaden en installeren op je computer, maar het is ook mogelijk ze via je Creative Cloud-account binnen te halen.

De makkelijkste manier is gewoonweg het downloaden en installeren van fonts op je computer. Je hoeft dan niet in te loggen op je Creative Cloud-account, het is gratis en je kunt het lettertype ook direct in andere programma’s als Word of Excel gebruiken. 

De zoektocht

Ga eerst op zoek naar een lettertype dat je aanspreekt. Je kunt hiervoor een website als Dafont.com gebruiken of 1001Fonts. Heb je al een mooi lettertype gevonden, bijvoorbeeld in een mooie foto of poster, maar weet je niet om welk lettertype het precies gaat, dan kun je What The Font raadplegen. In een ander artikel leggen we uit welke andere opties je nog hebt voor het downloaden van dat ene font.

© PXimport

Lettertype downloaden

Heb je het lettertype gevonden, dan kun je deze van websites als Dagront en 1001Fonts direct downloaden. Je downloadt dan als het goed is een .otf- of .ttf-bestand. Een ttf-bestand gaat al wat langer mee, terwijl .otf een nieuwer bestandsformaat is met doorgaans meer basistekens (denk aan gedetailleerdere vormen, zoals symbolen of ligaturen). Voor de gemiddelde gebruiker zijn beide bestandsformaten bruikbaar.

Dubbelklik op het .otf- of .ttf-bestand en je ziet een voorbeeld van het font. Klik op Installeren en het lettertype wordt geïnstalleerd op je computer. Het enige dat je hoeft te doen is in Photoshop op zoek te gaan naar het font dat je zojuist hebt geïnstalleerd. Ook vind je het lettertype dus in andere programma’s als Word en Excel.

Creative Cloud

Heb je een Creative Cloud-account dan kun je lettertypes ook direct bij Adobe downloaden. Ga naar fonts.adobe.com en zoek een font uit. Op de overzichtspagina van het font zie je een dropdownmenu Lettertypen activeren. Zet hier de schakelaar om achter het lettertype dat je wilt activeren. Dit werkt dus alleen als je bent ingelogd. Vervolgens kun je het font direct in alle programma’s van Adobe gebruiken.     

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000