Zo kun je willekeurige data genereren met nepdata

© PXimport

Zo kun je willekeurige data genereren met nepdata

Geplaatst: 14 juli 2020 - 05:25

Aangepast: 14 december 2022 - 13:10

Dirk Schoofs

Bereid je een rekenblad voor in Microsoft Excel of Google Spreadsheets waarin je binnenkort allerlei gegevens moet verwerken, dan is het handig om werking te testen met willekeurige data. In plaats dat je tijd verliest door zelf nepnamen en cijfers te verzinnen kun je die data op verschillende manieren genereren.

Nepnamen

Om een kolom van een spreadsheet met willekeurige namen te vullen, kun je beroep doen op een online generator als ListofRandomNames.com. Helaas bevat deze pagina veel reclame, gebruik vooral een adblocker. Eerst bepaal je hoeveel namen je wilt. Moeten het mannen of vrouwen zijn, of wil je een lijst met gemengde namen? Bovendien kun je aangeven of je alleen de voornamen wilt hebben. De laatste optie Create names using aliteration zorgt dat de voor- en achternamen met dezelfde klank beginnen. Op die manier krijg je combinaties als ‘Lauren Lora’ en ‘Roland Russi.’ Vervolgens klik je op de knop Generate en dan kun je de lijst uitvoeren als tekst of als een pdf-document. De laatste optie Lorem Ipsum plaatst de namen in een neptekst, maar het nut van deze optie ontgaat ons volledig. Kies in dit geval voor de eerste optie en die tekstlijst kun je dan simpelweg kopiëren en plakken in een spreadsheet-kolom.

© PXimport

Willekeurige getallen

© CIDimport

Om een kolom of rij met willekeurige getallen te vullen, gebruik je de functie =ASELECT(). Als je deze formule in een cel typt, zal Excel een willekeurig getal tussen 0 en 1 invullen. Daarna sleep je de vulgreep om de formule door te trekken naar meerdere cellen. Deze formule zorgt dat de willekeurige getallen veranderen iedere keer als het werkblad wordt berekend. Wil je willekeurige natuurlijke getallen tussen 1 en 100, dan kun je die laten genereren door de formule Random getallen in een bereik. Je kunt trouwens deze getallen snel laten veranderen door F9 in te drukken.

Random getallen in een bereik

Er is ook een manier om willekeurige getallen tussen twee bepaalde waarden te genereren. Wil je bijvoorbeeld getallen zien tussen 100 en 500, dan gebruik je de formule =ASELECTTUSSEN(100;500). De formule =ASELECT()*100 levert een willekeurig getal groter dan of gelijk aan 0 en kleiner dan 100. Ook hier kun je de getallen weer afronden met de functie INTEGER. De formule wordt dan =INTEGER(ASELECTTUSSEN(100;500)).

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000