Zo gebruik je de nieuwe emoji-functie in Windows 10

© PXimport

Zo gebruik je de nieuwe emoji-functie in Windows 10

Software

Geplaatst: 16 oktober 2017 - 05:02

Aangepast: 14 december 2022 - 14:16

Mark Gamble

In de Fall Creators Update heeft Microsoft een nieuwe functie toegevoegd: emoji's. Nu kun je eenvoudig grappige tekens en plaatjes aan teksten en chatberichten toevoegen.

Op iedere smartphone kan het al langer en bij sommige losse applicaties onder Windows 10 zoals Slack en WhatsApp is het ook al langer mogelijk. Maar nu ondersteunt Windows 10 Fall Creators Update native emoji's.

Toetscombinatie

Vanaf de Fall Creators Update biedt Microsoft nu in ieder invoerveld, ongeacht welke applicatie het is, de mogelijkheid om emoji's toe te voegen. Daarvoor is zelfs een speciale toetscombinatie voor bedacht: WinToets + . (Windows-toets tegelijk met een punt). Als je die toetscombinatie intypt bij een invoerveld, bijvoorbeeld in Skype, het zoekvenster van Windows 10 of de adresbalk, kun je nu kiezen uit een reeks tekens.

© PXimport

Nuttig?

Voor chatberichten via Skype kan het een leuke toevoeging als je emoji's gebruikt. Maar de toetscombinatie werkt in ieder invoerveld, dus bijvoorbeeld ook in het zoekvenster in de Verkenner, in het startmenu en de adresbalk van Edge. En ook als je een nieuw bestand aanmaakt, kun je gebruikmaken van emoji's, waardoor je dus ook de meest creatieve bestandsnamen kunt maken. Let wel: bestanden met daarin emojis worden in Windows 7 niet goed zichtbaar, de naam van het bestand verandert dan in nietszeggende blokken.

© PXimport

Windows 10 Fall Creators Update - en ook de vorige versies van Windows 10 - kunnen overigens wel gewoon overweg met emoji's in bestandsnamen.

Tekstverwerking

Los van de invoervelden in Windows 10 kun je emoji's ook in de meeste tekstverwerkers gebruiken. Uiteraard werken emoji's in Word 2016, maar niet in Notepad of Wordpad; in die laatste app zie je wel de geselecteerde emoji's, maar worden ze eenvoudig weergeven in zwarte blokjes. In Word 2016 zijn wel nagenoeg gelijk aan het origineel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000