Altijd geconcentreerd met RescueTime Lite en extensies

© PXimport

Altijd geconcentreerd met RescueTime Lite en extensies

Software

Geplaatst: 15 december 2016 - 04:57

Aangepast: 24 november 2022 - 12:17

Robbin Ooijevaar

Discipline en goede concentratie zijn twee belangrijke vereisten om productief te blijven als je lang achter een beeldscherm werkt. Vraag je je ook weleens af wat je de hele dag doet en waarom je jezelf steeds weet af te leiden en hoe je efficiënter kunt werken? In dit artikel lees je hoe je via RescueTime Lite en browser-plugins inzicht krijg in je ‘computergedrag’ en hoe je je concentratie houdt bij de dingen die moeten gebeuren.

Stap 1: Waar blijft mijn tijd?

Voordat je efficiënter kunt werken, moet je eerst weten waar het misgaat. Of, laten we ons aardiger uitdrukken: Wat doe je zoal gedurende de dag? RescueTime Lite biedt een monitoroplossing om inzicht te geven in deze vraag. Maak een gratis account aan via www.rescuetime.com, installeer het programma en eventueel de browseruitbreiding. RescueTime Lite werkt volledig automatisch. Geef RescueTime Lite een paar dagen de tijd om in de achtergrond een profiel op te bouwen zodat je dit vervolgens kunt bekijken en analyseren.

© PXimport

Stap 2: Oordeel zelf!

Je ‘computergedrag’ is eenvoudig terug te kijken. Open RescueTime Lite via het icoontje in je systeemvak en kies RescueTime.com Dashboard. Bij Reports / Productivity zie je of je productief hebt gewerkt. Met de gratis versie van RescueTime Lite kun je tot drie maanden terugkijken in de tijd. Kijk bij Reports / Applications & websites om inzicht te krijgen in de programma’s die je gebruikt. Ook de websites die je bezoekt, verschijnen in het overzicht. Zo kun je eenvoudig opmaken hoeveel tijd je bespaart als je bijvoorbeeld je sociale media negeert tijdens een werkdag.

© PXimport

Stap 3: Verban jezelf

Sociale media zijn beruchte tijdrovers. Het kost niet alleen tijd om de sites te bezoeken, maar je raakt ook uit je concentratie. Als je deze cirkel wilt doorbreken, installeer je StayFocusd in Google Chrome. StayFocusd blokkeert (tijdelijk) websites die je niet wilt bezoeken. Je kunt zwarte en witte lijsten aanmaken. Als je dit te drastisch vindt, kun je jezelf discipline aanleren door middel van slimme timers. Sta jezelf bijvoorbeeld toe om vijf minuten per uur (of een half uur per dag of nog een ander tijdschema) op Facebook rond te hangen.

Voor Firefox-gebruikers is LeechBlock interessant om jezelf goede surfgewoontes aan te leren.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000