Workshop: Bureaublad overnemen

© CIDimport

Workshop: Bureaublad overnemen

Geplaatst: 17 februari 2014 - 14:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:13

Redactie ID.nl

Alle recente Windows-versies beschikken over een ingebouwde remote desktop-server waarmee het mogelijk is het systeem op afstand te bedienen. Maar hoe vaak hoeft u van buitenaf bij een toevallig ingeschakelde pc thuis kunnen komen? Een meer voor de hand liggend scenario is dat u op de zolder-pc iets aan het maken bent waar u in de huiskamer mee verder wilt. We leggen u stap voor stap uit hoe u dat kunt doen.

Door Ronald Smit

Externe verbindingen
Om gebruik te kunnen maken van het bureaublad op afstand dient u deze dienst eerst op de pc die u elders in huis wilt bedienen te activeren. Klik daarvoor in het menu Start op Configuratiescherm (of zoek de desbetreffende tegel op in Windows 8) en klik op Systeem. In het dan geopende venster klikt u in de kolom links op Instellingen voor externe verbindingen.

Workshop: Bureaublad overnemen-16252808

© CIDimport


 

Toegestaan
In het venster Systeemeigenschappen selecteert u op het tabblad Externe verbindingen de optie Alleen verbindingen toestaan met computers waarop Extern bureaublad met netwerkniveauverificatie wordt uitgevoerd; dit is de veiligste optie waardoor het erg moeilijk wordt voor een onbevoegde om toegang te krijgen tot uw systeem.
(Overigens: noteer even de naam van uw computer die eveneens in dit venster zichtbaar is, want die hebben we straks nodig.
Na het selecteren van de genoemde optie verschijnt mogelijk een waarschuwingsvenster waarin wordt gemeld dat áls de computer in de slaapstand belandt, verbindingen van andere gebruikers niet geaccepteerd worden. Wilt u uw systeem altijd bereikbaar hebben dan kunt u via het configuratiescherm en energiebeheer een altijd-aan-systeem instellen. Klik voor nu op OK en OK in het venster Systeemeigenschappen en uw pc is klaar voor verbindingen met het bureaublad.

Workshop: Bureaublad overnemen-16252812

© CIDimport

 

 

Ga voor kwaliteit
Om verbinding te maken met de net geconfigureerde ‘gastheer’ (host) klikt u op een tweede Windows-pc in het menu Start onder Alle programma’s en Bureau-accessoires op Verbinding met extern bureaublad. In het geopende venster klikt u op Opties weergeven en daarna op het tabblad Gebruikerservaring. Selecteer hier in het selectiemenu de optie LAN (10 Mbps of sneller) en laat alle getoonde opties ingeschakeld staan. Op het tabblad Weergave kan de gewenste schermresolutie gekozen worden; kies deze bij voorkeur niet groter dan die van de gast-pc waarop u verbinding maakt om onnodig schuiven te voorkomen.

Werken maar!
Klik op het tabblad Algemeen en hier in het veld achter Computer de naam van de ‘zolder-pc’ in en zorgt u dat de optie Mijn referenties mogen worden opgeslagen is ingeschakeld. Dat scheelt tijd als u de volgende keer aan nieuwe verbinding wil maken. Klik op Verbinden en vul de gebruikersnaam van de ‘zolder-pc’ in (deze ziet u bijvoorbeeld op het aanmeldscherm van Windows) en het bijbehorende wachtwoord. Ook hier kan voor verhoging van het gebruiksgemak de optie Mijn referenties onthouden worden ingeschakeld. Klik op OK. Mocht er een certificaatwaarschuwing verschijnen, klik dan op Ja om het certificaat toch te accepteren; eventueel schakelt u eerst de optie Mij niet meer vragen voor verbindingen met deze computer in. Als het goed is ziet u nu het bureaublad van de pc elders in huis en kunt u deze bedienen. Mocht iemand anders langs de host-pc lopen, dan ziet hij of zij slechts een inlogscherm; meekijken met uw bezigheden is dus zonder het juiste wachtwoord niet mogelijk.

Workshop: Bureaublad overnemen-16252817

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000