De Windows 8 Developer Preview is een testversie van Windows 8. Met deze testversie kun je al kennismaken met de nieuwe touch-interface, nieuwe desktop-apps en meer.

Hoewel het om een versie voor ontwikkelaars gaat, kan iedereen het downloaden en testen. Ook als je geen touch-scherm hebt. Let wel op dat je het op een test-pc installeert want je kunt het alleen als schone installatie gebruiken, die je niet later kunt de-installeren. Het is sowieso aan te raden het op een test-pc te gebruiken, omdat het besturingssysteem nog niet af is en dus nog wel bugs bevat, Microsoft geeft dan ook geen ondersteuning op deze testversie. Elk systeem dat Windows 7 kan draaien voldoet sowieso om ook Windows 8 te kunnen draaien. Ook kun je het virtueel draaien in een VirtualBox bijvoorbeeld, maar weer niet op een virtuele machine onder VMware.

Eenmaal gestart, zie je meteen de nieuwe Metro-interface dat erg lijkt op die van Windows Phone 7. De oude versie van het bureaublad is ook nog steeds benaderbaar. Het systeem bevat een aantal apps voor het weer, sociale netwerken, games en veel meer. Het betreft hier voorbeeld-applicaties, niet wat uiteindelijk in de officiële versie van Windows 8 komt. De eigen oude vertrouwde programma’s kunnen ook geïnstalleerd worden, maar aangezien het hier om een testversie gaat, kunnen er nog wel eens compatibiliteitsproblemen voorkomen.

Microsoft geeft aan dat gebruik volledig op eigen risico is en dat het niet werkt zoals de uiteindelijke versie zal werken, door mogelijke bugs en stabiliteitsproblemen. Het wordt dan ook afgeraden het voor productiewerk te gebruiken. Sommige functies en opties komen wellicht niet in de uiteindelijke versie en/of hebben speciale hardware nodig. In deze versie is geen Windows Mediacenter opgenomen. Microsoft belooft dat die wel in de definitieve versie zal worden opgenomen.

32 bits-versie

64 bits-versie

Taal: Engels, probeerversie
Windows 7

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000