Wegwijzers in Word: handige tips over hyperlinks

© Ilgun - stock.adobe.com

Wegwijzers in Word: handige tips over hyperlinks

Geplaatst: 12 februari 2024 - 08:30

Dirk Schoofs

Wil je dat de lezers van je Word-document naar een link gaan zonder dat de tekst ontsierd wordt met lange internetkoppelingen? Gebruik dan hyperlinks. Het is een uitstekende manier om de inhoud te verbinden met bronnen die zowel online als offline beschikbaar zijn.

Stap 1: Hyperlink invoegen

In Word kun je hyperlinks plaatsen via het tabblad Invoegen. Dat kunnen koppelingen zijn naar andere documenten, webpagina’s, mailadressen en locaties binnen hetzelfde document.

Selecteer de woorden waaraan je de link wilt toevoegen en kies in het tabblad Invoegen de knop Koppelingen. In het dialoogvenster Hyperlink invoegen kun je dan kiezen uit een Bestaand bestand of een webpagina, Plaats in dit document, Nieuw document maken of E-mail-adres. Ga je voor de eerste optie, dan selecteer je in het vak Adres de locatie van het bestand, of je plakt het internetadres van de webpagina. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan. In plaats van het tabblad Invoegen kun je met de rechtermuisknop ook de opdracht Koppeling gebruiken of de sneltoets Ctrl+K.

Wegwijzers in Word: handige tips over hyperlinks-PwgsY3YVQHGQHmNypeV71g

Plak het pad naar het lokaal document of het internetadres naar de webpagina.

Nog geen Office-pakket?

Je kunt niet zonder!

Stap 2: Bladwijzer

Om het de lezer makkelijk te maken bij lange documenten gebruik je bladwijzers, dat zijn eigenlijk interne hyperlinks. Plaats de muisaanwijzer op de doellocatie waarnaar de bladwijzer zal verwijzen en kies Invoegen / Bladwijzer. In het dialoogvenster Bladwijzer geef je de bladwijzer een naam en klik je op Toevoegen. Daarna selecteer je de woorden die de lezer naar deze doellocatie moeten brengen. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Hyperlink in het contextmenu. In het vak Hyperlink invoegen kies je in de linkerkolom de optie Plaats in dit document. Hierdoor krijg je de lijst met de namen van de bladwijzers die je ondertussen hebt aangemaakt. Klik op de bladwijzer die je bedoelt en bevestig met OK. Wanneer de lezer straks op de hyperlink klikt, wordt hij doorgeschakeld naar de doellocatie.

Wegwijzers in Word: handige tips over hyperlinks-TJaMmwCwSK6YAZAG1Ugqfw

Selecteer de bladwijzer die je bedoelt.

Stap 3: Afbeelding koppelen

Een hyperlink is ook een eenvoudige manier om foto’s en afbeeldingen met de lezers van het document te delen, zonder dat deze media invloed hebben op de bestandsgrootte van het document.

Selecteer de tekst waar je de hyperlink wilt plaatsen en gebruik de sneltoets Ctrl+K. Navigeer in het Adres-vak naar de map waarin de afbeelding wordt bewaard, of plak hier het internetadres van een webafbeelding. Bevestig met OK.

Wegwijzers in Word: handige tips over hyperlinks-N_qglaqcRZSGXYBxzawKSQ

Als je met de muisaanwijzer over de koppeling gaat, lees je het pad naar het bestand.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000