Wat de toekomstige wearable allemaal moet kunnen

© PXimport

Wat de toekomstige wearable allemaal moet kunnen

Geplaatst: 4 april 2020 - 08:51

Aangepast: 14 december 2022 - 13:18

Laura Jenny

Als je in de afgelopen jaren kijkt naar de presentaties van Apple als het om zijn smartwatch gaat, dan krijg je al een kleine blik in de toekomst. Die wearable die jij om je arm hebt, die moet veel meer kunnen dan stappen tellen, de tijd vertellen en je laten weten wat je oma je appte. Er moet veel meer een medische toepassing komen, zodat artsen zich steeds minder met routineklusjes hoeven bij te houden. Wat moet die toekomstige wearable dan allemaal kunnen?

Waar wearables de laatste jaren vooral in het teken stonden van hartslag meten en stappen tellen, zal die in de toekomst meer moeten kunnen. Er zijn zelfs al wearables gepresenteerd die ECG-functionaliteit hebben, waardoor als het ware hartfilmpjes worden gemaakt die kunnen zien of een hart uit zijn ritme klopt.

Er zijn ook wearables gespot waarbij je een sensor op je middenrif legt die hierdoor kan meten hoe het met je ongeboren baby gaat, of hoe het er met je urine gesteld is. Sowieso zal de medische wereld veel baat kunnen hebben bij de toename aan wearables: diabetici kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om hun bloedsuikerspiegel in de gaten te houden en zelfs kunnen helpen insuline toe te dienen.

Veiligheid

Er zijn ook wearables in de maak die werken als de selfiecamera van sommige Oppo Reno-telefoons. De selfiecamera komt omhoog met een motortje, maar als je het toestel laat vallen dan weet hij dit en schuift hij snel weer in. Dit soort technologie kan ook worden toegepast in de bouw: als er een wearable is die merkt wanneer iemand valt, ook nog zijn of haar locatie kan doorsturen en eventueel zelfs 112 een signaal geeft, dan zijn de hulpdiensten er veel eerder bij.

Een ander idee is dat een wearable je een seintje geeft om alert te blijven, zodra je weg lijkt te zakken in slaap. Zeker als je bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur bent of ander werk doet waarbij in slaap vallen funest kan zijn, dan kan zo’n wearable de veiligheid vergroten.

Kortom, waarschijnlijk worden wearables in de toekomst iets meer toegespitst op een bepaalde functie of beroep. Daarnaast zal de wearable waarschijnlijk een andere vorm krijgen. Waar mensen nog wat moeite hadden met bijvoorbeeld Google Glass, is een wearable zoals een oorbel misschien iets minder ‘in your face’. Oorbellen die bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur, hartslag en zuurstof in het bloed meten.

 

© PXimport

Wearables in andere vormen

Hetzelfde kan worden gedaan met sensoren die je in je shirt plaatst of in je schoenen, waarbij je beweging ook nog in elektriciteit kan worden omgezet. De sensoren in je schoenen kunnen je dan ook wegen en je laten weten als je steeds meer of juist steeds minder begint te wegen. Zo kun je extra op je gezondheid letten. En die Google-bril was misschien niet zo’n succes: er wordt momenteel onder andere een bril getest die je gedachten kan lezen.

De wearable van de toekomst is dus helemaal niet zo duidelijk zichtbaar als alle bandjes die tegenwoordig dragen als horloge. Daarnaast worden ze, mede omdat batterijen steeds beter worden en kleiner, minder onhandig in het onderhoud. Je hoeft ze dus niet elke dag of elke drie dagen op te laden, maar bijvoorbeeld slechts één keer per maand.

Of misschien helemaal niet, omdat het energie kan halen uit je lichaamswarmte of uit beweging. Bovendien kunnen wearables bepaalde authenticatiemethodes overnemen, zodat ze je binnenkrijgen bij een concert of bijvoorbeeld je huis kunnen openen.

 

© PXimport

5G

Het moge duidelijk zijn, wearables kunnen een heel grote rol gaan spelen in de toekomst en toegang verlenen tot zelfs je thuis. Daarnaast kunnen ze zich gaan bemoeien met je medische problemen. Enerzijds is het goed dat deze hulp er komt, en zeker als 5G er is dan wordt de informatieoverdracht alleen maar sneller.

Aan de andere kant komen hier ook de nodige privacyvraagstukken bij kijken. Het is dan ook moeilijk te zeggen wat de toekomstige wearable allemaal moet kunnen: wat hij zou kunnen is in ieder geval een wereld van verschil met waar ze nu vooral voor worden ingezet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000