Hoe goed kan de Apple Watch 4 hartfilmpjes (ECG's) maken?
Eindelijk is hij er: de ECG Apple Watch functie. Wij hebben de hartfilmpjes-mogelijkheid voor je getest op de Apple Watch Series 4.
Dat we ons bekocht voelden toen bleek dat de ECG Apple Watch-functie niet in Nederland beschikbaar was toen we onze Apple Watch Series 4 ontvingen, is zacht uitgedrukt. Het was letterlijk de reden dat we hem hebben aangeschaft en ja, het stond in de kleine lettertjes, maar netjes was dit natuurlijk niet. Gelukkig kunnen we deze teleurstelling nu achter ons laten, want eindelijk heeft Apple de functie ook beschikbaar gemaakt voor Nederland (en België).
Het was overigens niet zozeer een besluit van Apple om de functie niet eerder te introduceren in ons land, het bedrijf had er simpelweg nog geen toestemming voor. Inmiddels heeft Apple dus wél toestemming gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau en daarmee is de ECG per direct onderdeel geworden van watchOS 5.2 die je inmiddels kunt downloaden voor je Apple Watch. Wil je van deze update gebruik kunnen maken, dan moet je er overigens wel voor zorgen dat ook je iPhone voorzien is van de nieuwste versie van iOS 12.
Het idee dat je je smartwatch kunt gebruiken om een elektrocardiogram te maken is natuurlijk even bizar als geruststellend, maar de vraag is natuurlijk hoe goed het werkt. Daar melden we direct bij dat het een vraag is die niet helemaal goed te beantwoorden is, omdat we pas echt weten of het werkt als de smartphone ons leven heeft gered en dát hebben we toch maar even niet uitgeprobeerd.
©CIDimport
ECG activeren
Om de ECG-functie te activeren, moet je eerst de Gezondheid-app op je iPhone openen. Deze detecteert direct dat het voor het eerst na de update is dat je de app opent (en dat er een Apple Watch verbonden is) en stelt je daarom direct in de gelegenheid om de functie in te schakelen. Je dient nu je geboortedatum in te vullen, waarna je een aantal informatieschermen te zien krijgt. Nuttige informatie, maar eigenlijk vooral een poging van Apple om je duidelijk te maken dat je je Apple Watch niet moet gaan zien als persoonlijke gezondheidsrobot die elke probleem met je hart zal ondervangen. We denken ook wel dat het belangrijk is om dit heel duidelijk te maken (en dat is dan ook de reden dat het maar liefst vier keer terugkomt in het proces).
Wij hebben de ECG-functie van de Apple Watch Series 4 in samenspraak met Apple al enkele dagen voor de uitrol kunnen testen, dus kunnen je meteen uitleggen hoe je deze activeert. Om aan de slag te gaan, dien je eerst de Gezondheid-app op je iPhone te openen. Daar zal meteen een nieuw scherm te zien zijn dat je vraagt om de functie te activeren.
©PXimport
Geen hartaanvaldetectie
De uitleg die je krijgt, maakt dan ook direct korte metten met een misvatting die veel mensen hebben omtrent een ECG-apparaat: het is niet bedoeld (noch in staat) om een hartaanval te detecteren. Het enige dat een ECG doet, is controleren of je hartritme regelmatig is. Een onregelmatige hartslag leidt niet altijd tot een hartaanval (en ook zonder een onregelmatige hartslag kun je een hartaanval krijgen). Een onregelmatige hartslag is echter niet goed en kán wel tot allerlei problemen leiden, waaronder een beroerte, hartstilstand, enzovoort. Kortom, het is fijn om een soort van waakhond om je pols te hebben die eventueel aan de bel kan trekken.
Om uiteindelijk de ECG-meting te starten, open je, na het doorlopen van de stappen op je iPhone, de ECG-app op je Apple Watch. Zorg ervoor dat de Apple Watch strak (genoeg) om je pols zit, en leg deze in ruststand op bijvoorbeeld je bureau of een tafel. Houd je, volgens de instructies, de wijsvinger van je andere hand op de digitale kroon, totdat de teller op nul staat. Je hoeft hierbij niet hard te drukken, gewoon zachtjes rusten op de kroon is voldoende. Wanneer het ECG is voltooid, zijn er drie uitslagen mogelijk. De eerste is Sinusritme. Als je deze uitslag krijgt, dan heb je een regelmatige hartslag. Apple (en wij dus ook) benadrukken hier direct bij: de uitslag Sinusritme betekent niet dat je je geen zorgen hoeft te maken als je pijn op de borst hebt. Deze uitslag betekent niet: geen probleem, je hart is in orde, dit gaat puur over je hartritme. Als je je niet lekker voelt, raden we je aan om, ondanks deze uitslag, gewoon naar de huisarts te gaan.
©PXimport
Hartritmestoornis detecteren op Apple Watch
De tweede optie is atriumfibrilleren, oftewel een hartritmestoornis. Krijg je deze uitslag, dan hoef je niet direct in paniek te raken, maar het is wél verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Het mooie is dat de ECG-uitslag wordt gesynchroniseerd met je iPhone, zodat je het hartfilmpje eenvoudig kunt laten zien aan de huisarts. Dit vinden we dan ook de grote kracht van de Apple Watch als ECG-apparaat, omdat symptomen waar je last van hebt zich niet altijd uiten wanneer je bij de huisarts zit.
Tot slot is er nog de uitslag Onbeslist. Aan deze uitslag kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen. Zo kan het zijn dat de Apple Watch niet strak genoeg om je pols zit, dat je hart te langzaam of te snel slaat (wat overigens geen probleem hoeft te zijn) of dat je je arm niet stil genoeg hebt gehouden tijdens het meten. Je kunt het dan natuurlijk eenvoudig opnieuw proberen.
Berichtgeving
Het maken van een ECG met je Apple Watch is echt kinderlijk eenvoudig en dat is dan ook een belangrijke vereiste, wil dit succesvol zijn. Daarvoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je eens in de zoveel tijd een filmpje maakt, en in alle eerlijkheid zul je dat waarschijnlijk alleen doen als je je niet lekker voelt. Daarom vinden we het juist zo sterk dat de Apple Watch ook af en toe je hartslag controleert wanneer je daar zelf helemaal niet mee bezig bent. Dit werkt natuurlijk iets anders omdat je niet je vinger op de kroon houdt, maar volgens het bedrijf zou een onregelmatige hartslag in de basis ook zonder je vinger op de kroon waargenomen kunnen worden, waarna je een melding kunt krijgen, en vervolgens zelf alsnog een ECG kunt uitvoeren. Dit is de functie waar we het meest van verwachten. Het inschakelen van deze berichtgeving is heel eenvoudig, wanneer je je ECG hebt voltooid en je kijkt in de app Gezondheid op je iPhone, dan krijg je direct de vraag of je de berichtgeving wilt aanzetten.
©PXimport
Conclusie
Zoals eerder aangegeven is het onmogelijk om te zeggen of de ECG-functie van de Apple Watch goed werkt, aangezien niemand hier op de redactie last had van hartritmestoornissen. Echter, het feit dat het Europees Geneesmiddelenbureau toestemming heeft gegeven betekent natuurlijk wel iets en in het buitenland is al meermaals gebleken dat het horloge dankzij deze functie levens kán redden. Wij hebben dus nu vooral gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid, en hoewel we lichtelijk gestoord werden van de tientallen waarschuwingen over wat de ECG-functie allemaal niet kan en is, begrijpen we dat ze noodzakelijk zijn. Voor nu gaan we er vanuit dat de Apple Watch ons leven kan redden, maar hopen we dat we daar nooit daadwerkelijk achter zullen komen.