© PXimport

Waar blijft Android Auto?

Geplaatst: 16 augustus 2019 - 05:48

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Laura Jenny

Talloze auto’s zijn uitgerust om te werken met Android Auto. Dit is een handige applicatie waardoor je dashboardsysteem kan worden uitgebreid voor gebruik met een Android-smartphone. Maar als je in de Nederlandse App Store kijkt, dan kom je deze applicatie niet tegen. Waarom is Android Auto niet beschikbaar in Nederland?

Android Auto neemt niet de plaats in van een dashboardsysteem, maar het kan een extra bijdrage leveren aan het infotainmentsysteem van de auto. Dat betekent dat je met het besturingssysteem niet je airconditioning hoger kan zetten, maar je kunt wel via Google Maps navigeren, handsfree berichtjes en telefoontjes beantwoorden en muziek luisteren. Het is dus meer een extensie van je telefoon in de vorm van entertainment, dan dat het Android is die je auto overneemt.

Android auto

© PXimport

Niet in Nederland

In andere landen kan het wel een toevoeging zijn op je autorijd-ervaring, omdat daar bijvoorbeeld de snelheidsmeter kan worden gebruikt. Hierdoor weet je hoe hard je mag rijden op een specifieke weg. Dit is alleen beschikbaar in bepaalde landen. Het lastige van Android Auto is namelijk dat het helemaal niet overal ondersteund wordt. Nederland is daar helaas één van.

Er wordt vaak gezegd dat de reden hiervoor is dat de overheid het niet toestaat, omdat het een verlengstuk is van je mobiel. Terwijl smartphonegebruik achter het stuur op alle manieren ontmoedigd wordt. Zeker omdat Android Auto niet zo zwaar is dichtgetimmerd als bijvoorbeeld de concurrent van Apple: Carplay. Daarmee kun je alleen bellen, navigeren en muziek luisteren, waardoor het beter handsfree kan worden gebruikt. Je wordt niet verleid om andere dingen te doen.

Aan de andere kant is Android Auto inmiddels veel minder open: je kunt er echt alleen de basics op doen, om zo toch nog zoveel mogelijk aandacht aan het verkeer te besteden. Waarom we de app dan nog steeds niet hebben in Nederland, dat is omdat Google stelt dat het Android Auto bewust nog niet in Nederland heeft uitgerold, omdat het voorrang geeft aan grotere landen. Het kan namelijk niet zomaar de app introduceren, omdat het wel degelijk te maken heeft met wet- en regelgeving. Het kost tijd en geld om per land uit te zoeken wat die wet- en regelgeving inhoudt en eventueel te lobbyen om te zorgen dat de app toch mag worden gebruikt.

Downloadbaar via APKMirror

Android auto

© PXimport

Je kunt Android Auto wel op je telefoon zetten, maar helemaal legaal gaat dat niet. De app is te vinden op APKMirror, waar je allerlei apps kunt downloaden die in ons land (nog) niet uit zijn. Hiervoor moet je echter toestemming geven aan je telefoon om apps van derden te downloaden en daarbij komen risico’s kijken waarvoor je in de Google Play-store bent beveiligd.

Het is jammer dat de applicatie nog niet in Nederland uit is, want Google is hem steeds verder aan het verbeteren. Zo wordt er binnenkort een donker thema geïntroduceerd dat beter is voor je ogen en wordt het steeds meer versimpeld en gemakkelijker in gebruik. Zo gaat hij uiteindelijk ook steeds meer lijken op Apple’s Carplay, waardoor mogelijk overheden het dashboardhulpmiddel toch toe zullen staan.

Daarnaast moet Android Auto vooral gaan werken via de Google Assistant, waardoor je alleen hoeft uit te roepen “Hey Google, let’s drive” om vervolgens de navigatie en bel-opties te krijgen. Voor je hier in Nederland echter officieel gebruik van kan maken, dat is nog onbekend, waardoor je tot het zover is moet wachten of via APKMirror toch nog de app moet downloaden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000