5 tips om overbodige programma's en apps te verwijderen

© PXimport

5 tips om overbodige programma's en apps te verwijderen

Software

Geplaatst: 31 maart 2015 - 06:07

Aangepast: 24 november 2022 - 11:18

Robbin Ooijevaar

We halen de bezem door overbodige bestanden. In vijf tips laten we zien hoe je software opruimt, zonder restjes achter te laten. Ook laten we specifieke manieren zien om apps van je pc te verwijderen.

Tip 01: Grote programma's

Geschikt voor alle Windows-versies

Als je snel veel schrijfruimte wilt vrijmaken, bekijk dan je geïnstalleerde programma's en apps. Soms wordt hier onterecht veel ruimte van je harde schijf of SSD opgeslokt, terwijl je de software niet of nauwelijks gebruikt. Ga naar Configuratiescherm / Programma's / Programma's en onderdelen. Werp een kritische blik op de lijst met geïnstalleerde programma's en de-installeer wat je niet meer gebruikt. Klik op de kolom Grootte en sorteer de programma's op omvang. Zo kun je nog sneller beslissen of je iets wilt houden of verwijderen. Van sommige programma's wordt de omvang op schijf helaas niet meegegeven. Lees ook: 10 voordelen van Windows 8.1.

© PXimport

Tip 01 Bekijk de geïnstalleerde programma's en verwijder wat je niet meer gebruikt.

Tip 02: Software opruimen

Geschikt voor alle Windows-versies

De vorige tip is handig als je geen extra software wilt installeren om programma's te verwijderen, maar met een hulpprogramma kun je veel grondiger de bezem door je geïnstalleerde software halen. Absolute Uninstaller heeft bijvoorbeeld betere filteropties om ruimtevreters op te sporen. Klik in Absolute Uninstaller op Large programms om grootverbruikers te tonen. Zo vonden wij een oude Call of Duty-installatie van meer dan 30 GB (!) die bij tip 5 door Windows niet werd opgemerkt.

© PXimport

Tip 02 Spoor grootverbruikers met Absolute Uninstaller via de knop Large programs.

Tip 03: Batch-verwijderen

Geschikt voor alle Windows-versies

Windows kan programma's niet gelijktijdig verwijderen omdat de de-installatieprocedure mogelijk in de soep loopt. De gratis versie van Absolute Uninstaller heeft hier een handigheidje voor. Klik op Batch Uninstall en vink alle programma's aan die je wilt de-installeren. Klik op de knop Uninstall Checked Programs en de-installatieprocedures worden automatisch na elkaar opgestart. Als een de-installatieprocedure een herstart vereist, kun je hier nog even mee wachten totdat Absolute Uninstaller alles heeft afgerond. Herstart, nadat Absolute Uninstaller klaar is met alle de-installaties, je computer handmatig.

© PXimport

Tip 03 Gebruik Batch Uninstall om meerdere programma's te verwijderen.

Restjes wissen

Geschikt voor alle Windows-versies

Sommige programma's laten rommel achter. Met Revo Uninstaller reken je hier snel mee af! Als je een programma via Revo Uninstaller verwijdert, is de kans op resten veel kleiner. Kies voor de optie Gemiddeld. De standaard de-installatieprocedure wordt gestart waarna Revo Uninstaller op zoek gaat naar achtergebleven sporen.

© PXimport

Revo Uninstaller controleert na het verwijderen van een programma of er geen resten zijn achtergebleven.

Tip 04: Windows 8-apps

Geschikt voor Windows 8/8.1

Als je veel Windows 8-apps hebt uitgeprobeerd, is je startscherm waarschijnlijk een chaos. Hierdoor zijn handige apps die je graag gebruikt niet goed te vinden. Apps zijn eenvoudig van je systeem te verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op een app en kies Verwijderen. Met de optie Van Start losmaken blijft de app wel geïnstalleerd, maar wordt deze wel verwijderd uit het startscherm. Je vindt de app terug via het app-overzicht (pijltje naar beneden, links onder van je startscherm) of met de zoekfunctie in de Charms-balk.

© PXimport

Tip 04 Verwijder apps die je niet meer gebruikt of maak ze los van je startscherm.

Tip 05: Apps verwijderen

Geschikt voor Windows 8/8.1

Als je grondig de bezem door je app-collectie wilt halen, sla je met IObit Uninstaller de snelste slag. Ga naar het tabblad Win 8 Apps en activeer Batch verwijderen. Vink de apps aan die je niet meer gebruikt en klik op Verwijderen. De apps worden automatisch verwijderd van je systeem. IObit Uninstaller controleert (net als het eerdergenoemde Revo Uninstaller) of er geen app-resten zijn achtergebleven na het verwijderen en biedt aan dit alsnog voor je te doen. De software van IObit Uninstaller werkt ook voor het verwijderen van Windows-programma's via het tabblad Software.

© PXimport

Tip 05 Gebruik IObit Uninstaller om snel de bezem door je Windows 8-apps te halen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000