ID.nl logo
De voordelen van Windows 8.1 in 10 tips
© PXimport
Huis

De voordelen van Windows 8.1 in 10 tips

Op je pc staat Windows 7 of zelfs XP waarvoor Microsoft de ondersteuning heeft stopgezet. Twijfel je nog om de overstap naar Windows 8.1 te maken? Wij laten je een aantal voordelen van Windows 8.1 zien. Als je al bent overgestapt, kun je het besturingssysteem met deze tips nog beter benutten.

Tip 01: Versies Windows 8.1

Van Windows 8.1 zijn een paar verschillende versies. Windows RT kun je alleen op tablets tegenkomen, en negeren we hier verder even. Voor de pc zijn er drie versies: Windows 8.1, Windows 8.1 Pro en Windows 8.1 Enterprise. De gewone versie van 8.1 schaf je voor 119 euro aan. De Pro-versie kost 279 euro, en biedt wat extra's, zoals verbinding maken met bedrijfsnetwerken, toegang vanaf de ene pc tot de andere en gegevensversleuteling met BitLocker. Windows 8.1 Enterprise is alleen voor het bedrijfsleven bedoeld.

Wil je weten of jouw computer Windows 8.1 aankan, surf dan naar deze pagina en klik op Upgradeassistent downloaden. Dubbelklik op het exe-bestand. Het tooltje bekijkt of je pc goed genoeg is voor Windows 8. Koop je een nieuwe computer, dan staat daar tegenwoordig bijna altijd Windows 8.1 (Pro) op geïnstalleerd.

©PXimport

Tip 01 Kijk met de Upgradeassistent of je computer geschikt is voor Windows 8.1.

Van 8 naar 8.1

In oktober 2012 werd de eerste consumentenversie van Windows 8 uitgebracht. Een jaar later volgde met versie 8.1 de eerste grote update, die enkele verbeteringen met zich meebrengt. We noemen een aantal voordelen. Allereerst neemt Windows 8.1 wat minder schijfruimte in beslag dan versie 8 (gemiddeld circa 10%). Er is ook een betere en makkelijker bereikbare zoekfunctie geïntegreerd. Gebruik je de apps uit de Store die in de GUI draaien, dan kun je - afhankelijk van je schermresolutie - tot vier apps tegelijk geopend houden op je scherm en meerdere instanties van dezelfde app openen.

Apps kunnen nu ook volautomatisch op de achtergrond worden geüpdatet. Internet Explorer 11 heeft in Windows 8.1 een verbeterde leesmodus die het lezen van webpagina's comfortabeler maakt. In dit artikel kom je nog meer functies en opties tegen die aan Windows 8.1 zijn voorbehouden. Gebruik je al Windows 8, dan kun je gratis updaten naar 8.1. Hoe je zo'n update het beste aanpakt, lees je hier.

©PXimport

In Windows 8.1 kun je een diashow op het vergrendelingsscherm tonen.

Tip 02: Cloud-account

Een verrassing voor wie Windows 8.(1) voor het eerst opstart, is de mogelijkheid om je bij Windows aan te melden met een zogeheten Microsoft-account. Hiervan worden allerlei gegevens en instellingen automatisch ook in de cloud opgeslagen, zoals e-mailaccounts, favorieten, browsergeschiedenis, bureaubladachtergrond enzovoort. Dat heeft het grote voordeel dat je al gegevens en instellingen direct beschikbaar zijn als je je met hetzelfde account op een andere pc met Windows 8(.1) aanmeldt.

Mocht je dat toch anders willen, dan kan dat ook altijd nog achteraf. Kies dan Windows-toets+X en open Configuratiescherm / Gebruikersaccounts. Klik op Wijzigingen aanbrengen in mijn account in Pc-instellingen en kies Koppeling verbreken. Vul je wachtwoord in en voorzie een klassiek, lokaal account. Een omschakeling in omgekeerde richting is op vergelijkbare wijze ook altijd mogelijk. Wil je Windows 8 installeren zonder Microsoft-account, kijk dan even hier.

©PXimport

Tip 02 Omschakelen van een Microsoft-account naar een lokaal account is altijd nog mogelijk (en omgekeerd).

Tip 03: OneDrive

Windows 8.1 zorgt voor een betere integratie met OneDrive (het vroegere SkyDrive). Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw document opslaat, kun je kiezen tussen lokale opslag en OneDrive, waar je standaard 7 GB gratis opslagruimte krijgt. Deze opslagruimte is bereikbaar vanaf elk apparaat waar je met hetzelfde account bent aangemeld. Op het startscherm vind je overigens ook een OneDrive-app terug, waarmee je (net als met een bestandsverkenner) je online bestanden benadert en beheert.

Overigens is het wel mogelijk de integratie met OneDrive naar eigen inzicht in te richten. Dat doe je via Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / OneDrive. Hier bepaal je of je documenten standaard op OneDrive terecht moeten komen, of foto's en video's uit je camera-album automatisch naar OneDrive moeten worden geüpload en wat je precies allemaal wilt laten synchroniseren.

©PXimport

Tip 03 Je bepaalt zelf wat je via OneDrive wilt laten synchroniseren.

Tip 04: Opslagruimten

Ook als je data liever lokaal opslaat, heeft Windows 8(.1) een nieuw concept: opslagruimten. Hierbij kun je zowel interne als externe stations in een opslaggroep groeperen. Zo'n opslaggroep mag je dus zien als een virtueel station. Wanneer zo'n opslagruimte volloopt, voeg je eenvoudigweg een station toe. Beschik je over een opslaggroep die uit minstens twee stations bestaat, dan kun je dataverlies voorkomen, bijvoorbeeld voor wanneer een van die stations crasht.

Zo kun je je data gespiegeld laten opslaan of gebruikmaken van pariteitsdata (een soort controlegetallen). Opslagruimten creëer je als volgt. Zoek in het opstartscherm naar 'opslagruimten' en klik op Opslagruimten beheren / Een nieuwe groep en opslagruimte maken. Selecteer de stations die je aan deze opslagruimte wilt toevoegen en kies Groep maken. Voer een geschikte naam in en kies een stationsletter. Selecteer de gewenste indeling (zoals Mirror in twee richtingen of Pariteit) en leg tot slot de maximale opslagruimte voor deze groep vast.

©PXimport

Tip 04 Opslagruimten kunnen je ook beschermen tegen datacalamiteiten.

Tip 05: Windows Store

Je aanmelden met een Microsoft-account bij Windows 8.(1) (zie tip 2) heeft nog een bijkomend voordeel: je kunt apps zoeken en installeren vanuit de Windows Store. Windows 8(.1) bevat weliswaar standaard al een reeks apps om bijvoorbeeld je sociale netwerk te onderhouden, foto's te ordenen, muziek te beluisteren en films te bekijken, maar je krijgt ook directe toegang tot de online Windows Store. Je kunt hier op diverse manieren naar een geschikte app zoeken: via de ingebouwde zoekfunctie of door zelf rond te neuzen in de Populaire hitlijsten, Categorieën (een 20-tal thematische rubrieken zoals Games, Fotografie, Eten & Drinken enz.) of Verzamelingen (de betere apps handig samengebracht in een 15-tal collecties).

Een app installeren is gemakkelijk: selecteer de app en druk op de knop Installeren. De app wordt automatisch ook toegevoegd aan het app-overzicht van Windows. Om dit te bereiken klik je in het Startscherm op de pijlknop linksonder. Klik het bijhorende pictogram met de rechtermuisknop aan en kies Aan Start vastmaken om het een vaste plek in het startscherm te geven of Aan taakbalk vastmaken om de app aan de taakbalk van je bureaublad te verankeren. Apps verwijderen gaat zeer gemakkelijk: klik er met de rechtermuisknop op en kies Verwijderen. Je hoeft hiervoor dus niet in het configuratiescherm te duiken.

©PXimport

Tip 05 Apps direct vanuit de Windows Store installeren: het lijkt wel een smartphone of tablet.

Tip 06: Antivirus

'Windows Defender' is voor een gebruiker van Windows Vista of 7 een vertrouwde naam. Met de komst van Windows 8(.1) heeft dit antispyware-programma er een belangrijke taak bijgekregen: het detecteren en desgevallend verwijderen van virusinfecties. Eigenlijk is Defender nu dus een combinatie van het vroegere Windows Defender met de mogelijkheden van Microsoft Security Essentials. Standaard beschik je dus over een gratis antivirustool! Je start die op door te zoeken naar Defender. Wil je je pc laten scannen, open dan het tabblad Startpagina en stip het gewenste scantype aan: Snel (alleen de meest risicovolle gebieden worden gescand), Volledig of Aangepast (je beslist zelf waar de tool moet scannen). Controleer op het tabblad Instellingen ook even of de Realtime-beveiliging wel is geactiveerd.

Overigens komt deze antivirustool er in onafhankelijke tests niet echt schitterend uit. Maar het is wel een mooi begin, en je kunt hem altijd nog vervangen door een (eventueel gratis) antivirusprogramma van een andere aanbieder.

©PXimport

Tip 06 Windows bevat voortaan een eigen (zij het wat minimalistische) antivirustool.

Tip 07: Bestandsgeschiedenis

In Windows Vista en 7 konden we handig gebruikmaken van de functie Vorige versies, waarmee we eerdere bestandsversies konden terugvinden en herstellen. Die functie lijkt wel verdwenen in Windows 8(.1), maar met een trucje kan je die alsnog activeren. In plaats van met de Verkenner (bijvoorbeeld) C:/ te openen, tik je het adres \\localhost\c$ in en navigeer je naar de map waarin je een oudere bestandsversie wilt ophalen. Klik het betreffende bestand met de rechtermuisknop aan en kies Vorige versies terugzetten.

Maar er is ook een handig alternatief, in de vorm van Bestandsgeschiedenis. Ga naar het Configuratiescherm en kies Bestandsgeschiedenis. Zorg dat er een extra (bij voorkeur extern) station beschikbaar is en klik op Inschakelen. Er worden nu automatisch back-ups gemaakt van verschillende versies van de bestanden in je bibliotheken. Standaard gebeurt dat ieder uur, maar zowel de frequentie als de retentieduur kun je aanpassen vanuit het linkerpaneel. Van hieruit is het ook mogelijk oudere bestandsversies of gewiste bestanden terug te halen, klik hiervoor op Persoonlijke bestanden terugzetten. Merk links onderaan ook de optie Back-up van systeemkopie op, waarmee je een systeemkopie (image) kunt maken van je Windows-partitie.

©PXimport

Tip 07 Met een trucje is het mogelijk de functie 'Vorige versies' aan te roepen.

©PXimport

Tip 07 Bestandsgeschiedenis: databack-ups inclusief versiebeheer.

Tip 08: Pc vernieuwen

Windows 8.1 voorziet in twee bijkomende opties waarmee het mogelijk wordt Windows te 'herinstalleren'. Je vindt beide in de Charms-balk, bij Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Bijwerken en herstellen / Systeemherstel.

De optie Uw pc vernieuwen zonder dat invloed heeft op bestanden zorgt ervoor Windows opnieuw wordt geïnstalleerd met behoud van al je gegevensbestanden. Tijdens deze actie gaan wel de instellingen van je beeldscherm, toetsenbord en firewall verloren, evenals de klassieke programma's. Apps daarentegen blijven wel behouden. Dat komt omdat Windows voor deze hersteloperatie van een basisimage van Windows 8.1 vertrekt.

Je kunt dit ook inruilen voor een zelfgemaakt image dat bij het 'vernieuwen' alle instellingen en toepassingen uit dit image behoudt. Zo'n image creëer je als volgt. Druk op Windows-toets+X en kies Opdrachtprompt (administrator). Voer het commando recimg.exe /createimage "[padlegemap]" in, bijvoorbeeld recimg.exe /createimage "c:\image". Bevestig met Enter.

Wil je dat de functie pc vernieuwen in die map naar een image gaat zoeken, voer dan nog even de volgende opdracht uit: recimg.exe /setcurrent "[padlegemap]". Met recimg.exe /showcurrent ga je na of de wijziging correct is doorgevoerd.

Er is ook nog de optie Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren: die is vooral handig als je bijvoorbeeld besluit je pc met een geïnstalleerde Windows-versie van de hand te doen.

©PXimport

Tip 08 Windows herstellen: met en zonder behoud van data.

©PXimport

Tip 08 Je kunt ook een eigen image laten gebruiken bij het 'vernieuwen' van je pc.

Look & feel Windows 7

De verkoop van Windows 8 is minder succesvol dan Microsoft had gehoopt. Een belangrijke reden hiervan is dat Windows 8 zeer sterk is gericht op aanraakschermen, waardoor het besturingssysteem minder handig is voor de gebruiker van een gewone laptop of desktop-pc. Met Windows 8.1 komt Microsoft deze gebruikers al meer tegemoet. Je kunt Windows bijvoorbeeld zo instellen dat je onmiddellijk naar het bureaublad doorstart en je de bureaubladachtergrond ook in het startscherm te zien krijgt. Ook heeft Windows 8.1 weer een startknop, maar die toont je niet het vertrouwde startmenu (wellicht zal dat met Windows 9 anders zijn).

Is zo'n startmenu voor jou een absolute voorwaarde om de overstap naar Windows 8(.1) te wagen, dan kun je een beroep doen op gratis externe tools als Classic Menu of Start Menu Reviver. Deze laatste combineert de navigatiestructuur van het startmenu van Windows 7 met het tegelontwerp van Windows 8(.1). Zodra de nieuwe interface van Windows 8(.1) je voldoende weet te bekoren kun je deze tools altijd weer uitschakelen of verwijderen.

©PXimport

Watervrees voor een startmenuloos Windows 8.1? Daar zijn oplossingen voor!

Tip 09: Multimonitor

Veel computergebruikers hebben intussen het gebruikscomfort van twee (of meer) beeldschermen ontdekt. Het comfort hiervan is met Windows 8(.1) nog eens merkbaar verbeterd, met name door de nieuwe mogelijkheden van de taakbalk. Terwijl je in Windows 7 de taakbalk alleen maar op je primaire scherm te zien kreeg, toont Windows 8(.1) die ook op de andere schermen, waarbij je zelf beslist welke knoppen zoal op die taakbalken te zien moeten zijn. Dat regel je vanuit het eigenschappenvenster van de taakbalk, op het tabblad Taakbalk.

Het is in Windows 8(.1) ook mogelijk op elk scherm een andere bureaubladachtergrond te tonen. Klik hiervoor een lege plaats op je bureaublad aan en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen / Bureaubladachtergrond. Voorzie verschillende afbeeldingen van een vinkje: Windows zal nu op elke monitor een ander plaatje neerzetten. Je kunt ook één plaatje selecteren, wanneer je hier met de rechtermuisknop op klikt, kun je nu zelf aangeven op welke monitor(en) Windows dit plaatje moet tonen.

Windows 8.1 heeft de ondersteuning voor meerdere schermen nog op diverse andere punten verbeterd: zo kun je apps met sneltoetsen of door een sleepbeweging naar een andere monitor overzetten en vanuit de linkerbovenhoek is het via een muisklik mogelijk snel naar een app op een willekeurige monitor terug te keren.

©PXimport

Tip 09 Op elke monitor een ander plaatje.

Tip 10: Taakbeheer

Bij het gebruiken van diverse apps tegelijk, hoef je je niet zoveel zorgen te maken over het systeemverbruik. Immers, zodra je naar het startscherm of bureaublad terugkeert of een andere app opstart, wordt de vorige app automatisch 'gepauzeerd'. Hij verbruikt dan nog nauwelijks systeembronnen. Je kunt de app desgewenst afsluiten door de muis naar boven te bewegen en op het kruisje te klikken, of vanaf de bovenkant van het scherm naar onderen te slepen. Het kan ook vanuit het Windows Taakbeheer (Ctrl+Alt+Esc). Dit Taakbeheer ziet er overigens heel anders uit dan in Windows 7. Klik maar even op Meer details: je krijgt dan allerlei informatie over de apps en applicaties te zien. Handig is ook het tabblad App-geschiedenis, waarop je ziet welke apps over de tijd heen op jouw systeem de meeste systeembronnen hebben verbruikt.

Ook het Windows Apparaatbeheer is nog altijd present (druk op Windows-toets+R en voer devmgmt.msc uit), maar Windows 8(.1) heeft er een absoluut handige troubleshooting-functie aan toegevoegd. Klik met de rechtermuisknop op het nukkige apparaat en kies Eigenschappen. Op het tabblad Gebeurtenissen heeft Windows items uit het logboek opgevist die specifiek met dit apparaat te maken hebben. Op die manier kun je makkelijker uitvissen wat er precies aan de hand is.

©PXimport

Tip 10 Het vernieuwde taakbeheer geeft een beter overzicht van wat er allemaal op je systeem actief is.

Hulpje bij de overstap

Je kunt Windows 8.1 op verschillende manieren eerst even uitproberen zonder dat je meteen je Windows 7-installatie overboord gooit. Zo kun je een dualboot-configuratie opzetten (waarin Windows 8.1 op een aparte partitie terecht komt) of Windows 8.1 virtualiseren met een gratis tool als Oracle VM VirtualBox. Heb je de beslissing gemaakt en wil je echt overstappen van Windows 7 naar Windows 8.1, dan vind je het ongetwijfeld handig om daarbij zoveel mogelijk van je huidige accounts en instellingen mee te nemen.

Daarvoor kun je gebruikmaken van een tooltje van Microsoft: Windows Easy Transfer. Hiermee sla je vervolgens alle gewenste accounts en data op, op een extern opslagmedium zoals een usb-schijf. Koppel deze schijf vervolgens aan de pc waar intussen Windows 8.1 op staat en start ook daar Windows Easy Transfer op. Bevestig met Ja en verwijs naar het mig-bestand op het externe medium, waarna je aangeeft welke data je wilt overzetten.

©PXimport

Windows Easy Transfer helpt je allerlei data te behouden tijdens de overstap.

▼ Volgende artikel
Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?
© ID.nl
Huis

Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?

Als je een nieuwe inbouwkoelkast of -vriezer koopt, kom je voor een keuze te staan waar je misschien nog nooit eerder over hebt nagedacht: welk deursysteem kies je? Bij inbouwapparaten zijn er namelijk twee manieren waarop de keukendeur aan het apparaat vastzit. Welke dat zijn en hoe ze werken, lees je in dit artikel.

Voor inbouwapparaten zoals koelkasten en vriezers heb je de keuze uit twee verschillende deursystemen: deur-op-deur en sleepdeur. Beide systemen werken op een andere manier, maar zijn in de basis eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste systeem.

Vaste deur

Bij een deur-op-deur-systeem wordt het keukenpaneel rechtstreeks vastgeschroefd op de deur van de koelkast of vriezer. De twee deuren vormen dus samen één geheel. Als je de keukendeur opent, gaat de deur van het apparaat automatisch mee. Het voordeel van dit systeem is dat het er strak en stevig uitziet. De deuren blijven goed op hun plek zitten en het geheel voelt degelijk aan. Ook kun je de keukendeur meestal helemaal openzetten, wat handig is als je grote spullen in of uit de koelkast wilt halen. Daarnaast is er minder kans op slijtage aan de scharnieren, omdat alles in één beweging meebeweegt. Bij een vaste deur heeft de inbouwkoelkast extra sterke scharnieren die zowel het gewicht van de koelkastdeur zelf moeten dragen alsmede de opbouw van de keukendeur.

©ID.nl

Geleide deur of sleepdeur

Bij het sleepdeursysteem is de keukendeur niet direct vastgeschroefd op de koelkastdeur. In plaats daarvan zit er een soort schuifsysteem tussen. Als je de keukendeur opent, ‘sleep’ je de koelkastdeur met je mee via een geleiderail. De twee deuren bewegen dus los van elkaar, maar wel tegelijk. Het voordeel is dat het makkelijker te vervangen is als je ooit een ander model koelkast neemt, omdat je niet alles opnieuw hoeft uit te lijnen. Ook kun je de deuren iets onafhankelijk van elkaar bewegen, wat soms handig is bij montage of onderhoud.

©ID.nl

Voorkeuren

Welk systeem je kiest, hangt af van je keuken én van je voorkeuren. Heb je een moderne keuken met een strakke afwerking? Dan is deur-op-deur vaak de beste keuze, omdat het er netter uitziet en steviger aanvoelt. Heb je een oudere keuken en wil je een inbouwapparaat vervangen zonder te veel gedoe? Dan kan een sleepdeur een praktische oplossing zijn.

Let wel op: je kunt niet zomaar een apparaat met deur-op-deur-systeem in een kast zetten die bedoeld is voor een sleepdeur, en andersom. De scharnieren en montagepunten zitten op een andere plek, en ook de manier waarop de deur opent verschilt. Controleer dus altijd goed welk systeem je nu hebt voordat je iets nieuws aanschaft. En kijk ook hoe je keuken is ingedeeld, zodat je ook weet of alles wel past.

Systeem monteren

Het installeren van zo’n systeem is iets wat je misschien niet zelf wilt doen, tenzij je handig bent. Vooral bij een deur-op-deur-systeem is het belangrijk dat alles precies recht hangt, anders gaat de deur niet goed dicht of krijg je scheve kieren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de koelkast of vriezer te laten plaatsen door een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed en netjes zit en heb je garantie op het werk.

©ID.nl

Onderhoud

Beide systemen zijn in principe onderhoudsvrij, zolang ze goed gemonteerd zijn. Toch kan het geen kwaad om af en toe te checken of de scharnieren nog stevig vastzitten of de sleepgeleiders soepel lopen. Gewoon wat eenvoudig keukenonderhoud.

Tot slot

Of je nu kiest voor een stevig deur-op-deur-systeem of het wat flexibelere sleepdeur-systeem: het is vooral belangrijk dat het past bij jouw keuken en jouw wensen. Vraag bij twijfel altijd om advies bij de winkel of installateur. Zo voorkom je verrassingen, en kun je weer jarenlang genieten van je ingebouwde koelkast of vriezer.

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vanaf 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series. Wil je geen advertenties zien? Dan moet je bijna 60 procent van de abonnementsprijs bijbetalen.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook heeft deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krijgen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.