Softwaregids: 5 progamma's voor de grote schoonmaak

© PXimport

Softwaregids: 5 progamma's voor de grote schoonmaak

Geplaatst: 18 december 2013 - 08:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Redactie ID.nl

Vind je jouw computer wel erg langzaam? Misschien is het eens handig om de pc - of onderdelen daarvan - op te schonen. Lees welke vijf programma's je hierbij kunnen helpen.

Tip 01: Mega

Google Drive, Microsoft SkyDrive, Dropbox, SugarSync ... het zijn allemaal clouddiensten waar je beperkt of onbeperkt, gratis of betaald, duizenden bestanden kunt plaatsen en kunt synchroniseren met andere computers en mobiele apparaten. Maar er is één service die er bovenuit steekt: Mega, de opslagwolk van de inmiddels bekende IT'er Kim Dotcom. Mega blinkt uit in up- en downloadsnelheid en in het eenvoudig organiseren van bestanden en abonnementsvormen.

Hoewel Mega op Android verkrijgbaar is en binnenkort ook op iOS en Windows (Phone en/of 8), is er geen officiële synchronisatiesoftware. Fans hebben daarom een eigen programma gebouwd met de naam Mega Desktop. Klik daar op Download. De software is nog in bètafase en wordt nog uitgebouwd tot een volwaardig programma voor elke computer en alle soorten bestanden.

 

© PXimport

Tip 01 Mega Desktop is de onofficiële synchronisatiesoftware voor Mega.

Tip 02: CCleaner

Vind je jouw computer wel erg langzaam of wil je in één klap van alle tijdelijke bestanden en lege registervermeldingen af? CCleaner is dan onmisbaar (ook beschikbaar voor de Mac). Wanneer je het programma gedownload hebt, klik je op Analyseren, zodat je ziet wat CCleaner allemaal wil verwijderen. Ben je het ermee eens, dan kun je alles met een druk op de knop opschonen, wat meestal niet langer dan een minuut duurt.

Ook kun je CCleaner gebruiken om het register op te schonen, opstartprogramma's aan te passen en software te de-installeren. CCleaner is ook verkrijgbaar in een Professional-editie, waar geavanceerde opties aan toegevoegd zijn. CCleaner Professional kost 19,95 euro.

 

© PXimport

Tip 02 Met CCleaner schoon je de pc op met een druk op de muisknop.

Tip 03: XxClone

Soms heb je behoefte aan een nieuwe harde schijf. Het opnieuw moeten installeren van Windows en het back-uppen en vervolgens overzetten van persoonlijke bestanden kan voor veel stress zorgen. XxClone is een programma waarmee je een volledige harde schijf kunt klonen.

Dat wil zeggen: het maakt een exacte kopie van de inhoud en plaatst deze op dezelfde manier op een nieuwe schijf. Daar heb je verschillende opties voor, bijvoorbeeld door het weglaten van de Windows-installatie of door deze juist mee te nemen in het kopieerproces. XxClone is freeware en is dus gratis verkrijgbaar. Daar vind je ook een Engelstalige uitleg van de werking.

 

© PXimport

Tip 03 Een kloon maken van je harde schijf is eenvoudiger dan je denkt.

Tip 04: Revo Uninstaller

Sommige programma's willen niet verwijderd worden. Denk aan bepaalde werkbalken en aan sommige antivirussoftware. Je krijgt dan bijvoorbeeld de melding dat het installatiebestand niet gevonden kan worden, of dat het programma al verwijderd is, terwijl je ziet dat dat niet waar is. Revo Uninstaller biedt uitkomst.

De software speurt het programma op, gooit het van je computer af en zoekt naar alle door het programma geïnstalleerde bestanden en schoont het op. Je kunt een uitgebreide Pro-editie aanschaffen en 30 dagen gratis uitproberen of via Downloads een gratis versie downloaden met alle basisfuncties.

Tip 05: Defraggler

De defragmentatie van Windows is helemaal niet slecht. Sterker nog: het werkt uitstekend. Daarom gebruikt Defraggler exact dezelfde techniek. Het grote verschil tussen de standaard Windows-defragmentatie en dat van het gratis te downloaden Defraggler is dat de software niet alleen een hele schijf herschikt, maar ook mappen of groepen bestanden opnieuw kan ordenen.

De defragmentatie kun je uitvoeren op gewenste tijden en data en werkt volledig in het Nederlands.

 

© PXimport

Tip 05 Defraggler kan net wat meer defragmenteren dan Windows zelf.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten