Thunderbird 60.0 - Poetsbeurt voor e-mailclient

© PXimport

Thunderbird 60.0 - Poetsbeurt voor e-mailclient

Software

Geplaatst: 1 januari 2019 - 08:19

Aangepast: 14 december 2022 - 11:26

Redactie

Mozilla ken je waarschijnlijk vooral van browser Firefox. Zeker nu die met de Quantum-update flink is verbeterd en veel sneller is geworden, is het echter tijd om eens te kijken naar de andere producten van de softwaremaker. Zoals mailprogramma Thunderbird, dat eindelijk een flinke lik verf heeft gekregen.

Thunderbird is één van de krachtigste gratis mailprogramma’s, en we zijn er dan ook al lang fan van. Maar eerlijk is eerlijk: zeker sinds Firefox de Quantum-update heeft gehad voelt Thunderbird wat ouderwets aan. Inmiddels is het mailprogramma bijna versie 60 aanbeland, en dat betekent eindelijk het nodige likje verf én een rits nieuwe features.

Thunderbird 60.0 was al een tijdje als bèta beschikbaar voor trouwe fans, maar inmiddels kan iedere gebruikers gratis upgraden naar het nieuwe programma. Let overigens wel op dat je bestaande Thunderbird dan in ieder geval versie 52 of hoger moet zijn, anders moet je een versie installatie doen.

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe Thunderbird, zijn de uiterlijke veranderingen. Die zijn in lijn met de UI van Firefox Quantum. Zaken zoals menu’s zien er in Thunderbird 60 blokkeriger uit, en samen met een standaard licht of donker thema zorgt dat meteen voor een modernere look. Zelfs het logo is veranderd, leuk voor de puristen onder ons. De veranderingen zijn gelukkig niet alleen esthetisch, maar ook praktisch. Met name de bijlage-knop is verbeterd. Die zit nu op een logischere plek (bovenaan in het bijlagen-paneel) en kan worden opgeroepen met een sneltoets.

Agenda

Mozilla heeft in Thunderbird 60 ook veel aandacht geschonken aan de agenda, wat altijd een beetje het ondergeschoven kindje van de mailclient was. Het is in de nieuwe versie mogelijk om terugkerende evenementen te kopiëren en te plakken, en om locaties toe te voegen.

Helaas heeft een grote update als deze ook nadelen. Net als bij Firefox’ Quantum-update werken ook in Thunderbird 60 veel add-ons en thema’s niet meer helemaal naar behoren. Of die ooit weer goed werken hangt af van de ontwikkelaars van de add-ons – en dat is bij Quantum maanden na de release helaas nog steeds een probleem.

© PXimport

Conclusie

Mozilla heeft mailprogramma Thunderbird eindelijk de update gegeven die het verdiende. Het programma heeft niet alleen een veel modernere look gekregen, maar ook wat handige nieuwe features die het voor de serieuze gebruikers een nog nuttiger programma maken. Alleen werken sommige oude extensies en thema’s niet meer.

© PXimport

8,0

ONS OORDEEL

Thunderbird 60.0

Pluspunten

Flinke verbeteringen in agenda

Veel handige veranderingen bij bijlagen

Modernere look

Minpunten

Add-ons werken soms niet meer

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Linux, Windows 7/8/10 **Website** [www.thunderbird.net](https://www.thunderbird.net/nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000