Tablacus Explorer - Verkenner met tabs

© PXimport

Tablacus Explorer - Verkenner met tabs

Software

Geplaatst: 12 augustus 2018 - 10:31

Aangepast: 14 december 2022 - 13:37

Toon van Daele

Als je gebruikers vraagt naar de belangrijkste tekortkomingen van Windows Verkenner, zal dat ongetwijfeld het ontbreken van tabbladen en van meervoudige navigatiepanelen zijn. Tablacus Explorer voorziet in beide features en dat op zich maakt de tool al interessant.

Naast een browser is de ingebouwde Verkenner wellicht een van de meest gebruikte toepassingen in Windows. Toegegeven, het lint heeft de interface van de Verkenner al een stuk aantrekkelijker en efficiënter gemaakt, maar Tablacus Explorer toont aan dat er nog ruimte voor nieuwe inzichten is.

Tabbladen

Tablacus Explorer komt in de vorm van een zip-bestand dat twee programmabestanden bevat: eentje voor Windows 32-bits en eentje voor 64-bits. De tool is geheel portable en behoeft dus geen installatie. Wanneer je het programma opstart, valt al meteen de mogelijkheid tot het gebruik van tabbladen op. Handig, want zo kun je op elk tabblad een andere map openhouden, ongeveer zoals webpagina’s in een browser. Deze functie is behoorlijk slim uitgewerkt: je kunt een tabblad vergrendelen, een gesloten tabblad opnieuw openen, het tabblad aan weerszijden van het huidige sluiten, alle tabbladen behalve het huidige sluiten enzovoort.

Je kunt elk tabblad vervolgens op een andere manier weergeven, waarbij het ene bijvoorbeeld meer details bevat of de items in een andere volgorde staan dan het andere.

Het is bovendien mogelijk meerdere navigatievensters tegelijk open te houden. Zo wordt het makkelijk om bestanden van de ene map naar de andere te verplaatsen of te kopiëren. Ook handig: je lay-outs laten zich probleemloos bewaren en weer oproepen.

© PXimport

Add-ons & configuratie

Tablacus Explorer bevat standaard weliswaar minder opties dan tools als Total Commander of XYPlorer, maar het feit dat er talrijke add-ons voor je klaarstaan maakt veel goed, temeer omdat die zich met enkele muisklikken laten installeren.

Ook de interface (knoppenbalken, weergave enzovoort) kun je personaliseren. Alleen jammer dat het configuratiescherm van waaruit je dat moet doen niet bepaald gebruiksvriendelijk is. Het ontbreken van een degelijke helpfunctie maakt het er niet eenvoudiger op.

Conclusie

Tablacus is een snelle en degelijke bestandbrowser die zich geheel naar eigen hand laat zetten en die zich met tal van add-ons laat uitbreiden. De grootste verdienste van Tablacus Explorer blijft evenwel de slimme ondersteuning van tabbladen, maar het ziet er (op basis van build 17618) naar uit dat deze feature ook in de Verkenner van de eerstvolgende Windows 10-upgrade zal zitten.

© PXimport

7,0

ONS OORDEEL

Tablacus Explorer

Pluspunten

Uitbreidbaar met add-ons

Lay-outs (met tabbladen) te bewaren

Minpunten

Complex configuratiescherm

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows XP/Vista/7/8/10 **Website** [tablacus.github.io](https://tablacus.github.io/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000