© PXimport

SharpKeys 3.5

Software

Geplaatst: 22 februari 2012 - 11:25

Aangepast: 16 november 2022 - 10:22

Redactie

Met SharpKeys herprogrammeert u via registeraanpassingen toetsen op uw toetsenbord. Zo kunt u bijvoorbeeld de Caps Lock-toets de functie van de Shift-knop meegeven. Dat voorkomt situaties waarbij u zuchtend met de Backspace-knop de hoofdletters verwijdert en de tekst weer opnieuw kunt typen wanneer u per ongeluk de Caps Lock-knop heeft gedrukt.

SharpKeys vereist .NET Framework om te werken. Mocht dit niet geïnstalleerd zijn, krijgt u een foutmelding na het opstarten van de freeware. Mocht u .NET Framework niet geïnstalleerd hebben, dan kunt u dit via de website van Microsoft verkrijgen.

Herprogrammeren van Caps Lock

Het herprogrammeren van een toets op uw toetsenbord is erg eenvoudig. Klik op Add en blader in het linkerdeelvenster naar de toets, in dit geval Special: Caps Lock (00_3A). Blader vervolgens in het rechterdeelvenster naar een andere knop. We raden aan de Caps Lock toe te wijzen aan een 'normale' Shift-knop. Kies dus voor Special: Left Shift (00_2A). Via de knopjes Type Key onderaan elk deelvenster, kunt u de knoppen overigens snel vinden. Klik op OK en daarna op Write to Registry. Om de wijziging te activeren, dient u wel even uit te loggen of Windows opnieuw te starten.

© PXimport

Het herprogrammeren van Caps Lock is een fluitje van een cent met SharpKeys.

Windows-toets voor notebooks

Op sommige notebooks is de Windows-toets vanwege ruimtegebrek niet aanwezig, in plaats daarvan is deze knop toegewezen aan bijvoorbeeld de rekenmachine. Maar de Windows-toets maakt deel uit van een aantal handige toetscombinaties (denk aan Windows-toets+E voor Verkenner en Windows-toets+R voor Uitvoeren). Met SharpKeys kunt u de knop weer toewijzen aan de Windows-toets.

Conclusie

SharpKeys is een enorm handig programmaatje. Al is het alleen maar om de Caps Lock-toets te herprogrammeren naar een Shift-knop. U hoeft de toetsen maar één keer in te stellen, daarna kunt u het programma gewoon vergeten. Bovendien kunt u de standaardinstellingen gewoon weer terugzetten. Het is wel jammer dat bij installatie van SharpKeys er niet automatisch wordt gecontroleerd of u wel de juiste versie van .NET Framework hebt.

© PXimport

SharpKeys 3.5

Freeware

Taal Engels

Download 476 KB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen .NET Framework

Maker RandyRants.com

Oordeel 9/10

Pluspunten

Eenvoudig herprogrammeren van toetsen

Simpel in gebruik

Minpunten

.NET Framework vereist

© PXimport

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000