Adobe Photoshop is al jaren de standaard voor professionele beeldbewerking. In versie CS5 blijkt dat die positie niet toevallig is: ook nu voegt Adobe weer een paar verbluffende staaltjes technologie toe.

Adobe Photoshop is de onbetwiste standaard voor professioneel beeldbewerken. Eigenlijk heeft het programma geen concurrentie, want alle andere (en meestal veel goedkopere) beeldbewerkers concurreren niet met Photoshop CS, maar met het kleine consumentenbroertje Photoshop Elements. Toch zit Adobe niet stil, en met versie CS5 laat men zien dat er nog steeds een aantal fraaie nieuwe technologieën te ontwikkelen waren.

Eén daarvan is Content-aware (met behoud van inhoud) vervangen van pixels, dat gebruikt wordt in het nieuwe Content-aware Fill (vullen met behoud van inhoud) en een nieuwe Content-aware-optie in het Snel Retoucheerpenseel. Bij deze technologie worden pixels vervangen door naar de omgeving te kijken en dan zo intelligent mogelijk op te vullen. Het resultaat is dat u nu met één klik bijvoorbeeld een stuk papier in een grasveld weghaalt, waar vroeger toch wel wat nauwkeurig kloonwerk voor nodig was. Toegegeven: content-aware vervangen doet absoluut niets dat een beetje geoefende 'photoshopper' niet allang kan, maar het gaat wel een stuk sneller en gemakkelijker.

Maskers maken hoort tot de lastigste klussen in Photoshop, zeker als u een ingewikkeld masker nodig hebt om bijvoorbeeld een model met uitwaaiende haren vrijstaand te maken, zodat ze tegen een andere achtergrond kan worden geplaatst. De sterk verbeterde functie Rand verfijnen maakt dit een stuk makkelijker. Marionet verdraaien is helemaal nieuw en is verbluffend. Hiermee kunt u een (vrijstaand gemaakte) foto van een pop echt laten bewegen als een pop aan een touwtje. Tijdens het vervormen is de foto tijdelijk 3D, zodat u zelfs de armen en benen voor elkaar of achter elkaar langs kunt bewegen. Pas als u op OK klikt, is het weer een plat plaatje. Leuk voor spectaculaire vervormingen, maar ook heel nuttig om subtiel een lijntje recht te trekken of juist krom te buigen.

Het vernieuwde filter Lenscorrecties vervult ook een grote wens van veel fotografen. Lensvervormingen, zoals het hol of bol staan van rechte lijnen aan de randen van het beeld, worden nu automatisch gecorrigeerd op basis van een lensprofiel. Als uw favoriete lens er niet bijzit, kunt u een gratis programmaatje downloaden waarmee u zelf zo'n profiel maakt. Ook vignettering en chromatische aberratie (kleurrandjes) worden via dat profiel gecorrigeerd. Nu al bekend, maar nog niet in Photoshop CS5 beschikbaar is, is dat diezelfde lenscorrecties ook in de Camera RAW-converter zullen worden ingebouwd. Wie in raw fotografeert, kan die correcties dus zelfs 'niet-destructief' op het raw-bestand toepassen.

Minder van belang voor fotografen, maar des te meer voor grafisch ontwerpers, zijn de uitgebreide nieuwe verfmogelijkheden. De kwasten van Photoshop kunnen zich nu veel meer gedragen als echte natte verfkwasten, compleet met het effect van verfvermenging als twee kleuren over elkaar heen geverfd worden en het effect van het opraken van de verf als u langer doorgaat met een kwaststreek. Ook op het gebied van het werken met 3D-modellen (alleen in de duurdere Extended-versie) zijn verschillende nieuwe mogelijkheden toegevoegd. Last but not least heeft Adobe ook geluisterd naar vragen om enkele basale dingen te verbeteren. Nu kunt u eindelijk met één druk op de knop een foto rechtzetten, terwijl daar vroeger maar liefst vier handelingen voor nodig waren.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • indrukwekkende nieuwe maskermethode

  • content-aware vervangen

  • automatische lenscorrecties

  • niet eenvoudig te leren

  • duur

Adobe laat met Photoshop CS5 zien waarom dit programma nog steeds als onbetwiste koning van de beeldbewerking geldt en 'photoshoppen' zelfs een werkwoord is geworden. Er zijn genoeg consumentenprogramma's waar u ook leuke dingen mee kan doen, maar voor professionals is er gewoon geen alternatief.

10

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000