Opsommingstekens in Word aanpassen

© PXimport

Opsommingstekens in Word aanpassen

Software

Geplaatst: 6 juni 2019 - 10:14

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Ronald Smit

Is er iemand die standaard bolletjes als opsommingstekens in Word heeft verplicht? Welnee! Je kunt ook iets totáál anders instellen. Wat een saaie lap tekst mogelijk net een beetje opvrolijkt.

Je kent ze wel: lijstjes in een stukje tekst. Denk aan aandachtspunten, of desnoods een lijst met ingrediënten voor een of ander recept. Ter verduidelijking staat er voor elk item in zo'n lijst veelal een opsommingsteken. Dat kan een streepje zijn, of een bolletje. Of iets héél anders. Gebruik je MS Word als tekstverwerker, dan valt er meer dan genoeg aan alternatieven te kiezen. Weg met dat standaard bolletje dus. Om dat voor elkaar te krijgen is het zaak om eerst eens een gewoon lijstje in Word te maken. Dat kan heel makkelijk door een paar onderdelen uit een lijst te tikken, elk voorafgaand door een sterretje en gevolgd door een enter. Ofwel iets als dit:

* boter

* kaas

* eieren

Je zult zien dat Word na de eerste enter (in dit geval dus na boter) - of zelfs al direct na het typen van een sterretje gevolgd door een spatie - automatisch een lijst maakt. Ietwat ingesprongen en elke ge-enterde regel voorzien van dat vermaledijde bolletje. Om de lijst te beëindigen druk je simpelweg op Enter zonder verder iets te typen. Om het bolletje te vervangen door een ander opsommingsteken selecteer je alle items in de lijst. Klik dan in het lint onder Start op het naar beneden gerichte pijltje naast de kop Opsommingstekens in de groep Alinea. Niet op de knop zélf, want dan wordt de lijstmodus uitgeschakeld. Heb je dat per ongeluk wel gedaan, dan nogmaals op de knop klikken en de ontlijste lijst wordt weer een lijst met bolletjes. Heb je op het naar beneden gerichte pijltje geklikt, dan zie je direct al een aantal alternatieve opsommingstekens waar je uit kunt kiezen. Het gekleurde vlekje bijvoorbeeld maakt het al meteen wat hipper.

© PXimport

Meer mogelijkheden

Vind je ook de standaardopties nog altijd wat te beperkt, klik dan - met de lijst weer geselecteerd - wederom op het naar beneden gerichte pijltje naast de knop Opsommingstekens. Kies in het geopende contextmenu vervolgens voor de optie Nieuw opsommingsteken definiëren. Je kunt na een klik op Symbool nu uit elk op je computer geïnstalleerd lettertypen iets bruikbaars halen. Bij uitstek geschikt is een lettertype als Windings, bomvol creatieve symbolen. Wil je het helemaal bont maken, klik dan op de knop Afbeelding. Je krijgt dan - na even wachten - de keuze om een eigen afbeelding (of liever: een kleine en verkleinde uitsnede daaruit) te gebruiken (optie Uit een bestand), een afbeelding te zoeken via Bing of je OneDrive door te struinen op zoek naar een afbeelding. Kortom: je zit inderdaad verre van vast aan een bolletje!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000