MP4tools - Videobestanden vlot veranderen

© PXimport

MP4tools - Videobestanden vlot veranderen

Geplaatst: 19 december 2017 - 11:02

Aangepast: 14 december 2022 - 14:11

Merijn Gelens

Met MP4tools kun je op een Mac allerlei bewerkingen toepassen op mp4-bestanden. Zo kun je er eenvoudig video’s mee in stukken snijden, samenvoegen of op andere manieren aanpassen.

Het is toch te gek voor woorden dat het makkelijker is om een filmpje in te korten via WhatsApp op je smartphone dan via je Mac? Maar om nou bestanden eerst via WhatsApp naar je computer te sturen, dat is ook niet de ideale oplossing (al is het alleen maar omdat dat de kwaliteit niet ten goede komt). Gelukkig biedt MP4tools een collectie gereedschappen om met videobestanden op het gelijknamige formaat te werken. De software is er alleen voor macOS.

Spartaanse interface

De interface van MP4tools is Spartaans te noemen. Je opent het bestand waarmee je wilt werken en krijgt vervolgens in een overzicht het video-, audio- en (eventueel) ondertitelspoor te zien. Via een centraal geplaatste knop kun je uit twee basismogelijkheden kiezen. De eerste optie is een mp4-bestand converteren naar het mobiel- en tabletvriendelijke M4V-formaat. De toepassing biedt een ruime selectie met standaardapparaten om de video naar om te zetten.

De tweede mogelijkheid die dit programma biedt, is het ‘bewerken’ van een mp4-bestand, onder de knop Edit Files. Bewerken is overigens een groot woord. Je kunt hier een fragment uit een video te snijden waarbij je begin- en eindtijd moet aangeven, of je kunt bijsnijden op basis van de bestandsgrootte.

Voor de meeste video’s geldt dat MP4tools ze niet opnieuw hoeft te encoderen. Dat scheelt tijd en voorkomt problemen zoals het uit synchronisatie gaan van beeld en geluid. Wie geluid onder een video uit wil halen kan ook met deze tool aan de gang. Daar moet wel bij vermeld worden dat de audio niet van formaat verandert. Onze testfilmpjes (gemaakt met smartphone) leverden aac-audio op. Wil je meer met de audio doen, dan raden we een aparte audiobewerker aan.

De interface had van ons wel wat meer informatie over de geboden functies mogen verschaffen.

© PXimport

Registreren maakt meer mogelijk

MP4tools heeft een gratis en een betaalde versie. Gratis krijg je bijna alle functionaliteit van de betaalde (geregistreerde) variant. Je ziet dan wel telkens een reclame-venster bij het openen van een bestand. Betaal je zes dollar, dan wordt dit ‘zeurscherm’ verwijderd en kun je ook bestanden direct uit de Finder naar MP4tools slepen om ermee aan de slag te gaan.

Conclusie

MP4tools is een praktische gereedschapsbundel als je videobestanden wilt splitsen, samenvoegen of converteren voor gebruik op andere apparaten. Het is gratis, eenvoudig in gebruik en werkt snel.

6,0

MP4tools

Pluspunten

Werkt snel

Handige functies

Minpunten

Interface spartaans

Niet alle functies duidelijk

Conclusie

**Prijs** Gratis, uitgebreide versie $ 6,- (ca. € 5,10) **Taal** Engels **OS** macOS **Website** [www.emmgunn.com](http://www.emmgunn.com/mp4tools-home/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten