ID.nl logo
Huis

macOS Sierra - Meer update dan nieuw besturingssysteem

Een nieuwe release van iOS is altijd spannend, maar niet zo spannend als een nieuwe release van OS X. We doen weliswaar heel veel op onze smartphone, maar als het gaat om echte productiviteit, gebeurt het meeste nog altijd op de laptop of desktop. Het is dan ook fijn dat Apple met iedere update van OS X subtiele nieuwe functies inbouwt die het werken met de Mac veel efficiënter maken. Zet het bedrijf die trend door met de release van macOS Sierra?

Onderscheidend is macOS Sierra natuurlijk direct al vanwege de naam. Apple is na jaren afgestapt van OS X, zodat alle besturingssystemen van het bedrijf nu dezelfde soort naamgeving hebben. We moeten er stiekem een beetje aan wennen, maar uiteraard gaan we een besturingssysteem niet afrekenen op de naam. Maar wat is er nu precies anders en nieuw in macOS Sierra en is dat de moeite van een update waard? Lees ook: Zo kun je macOS Sierra downloaden en installeren.

Siri

De meest opvallende wijziging die Apple heeft doorgevoerd is de komst van Siri naar de laptop en desktops. Siri kennen we natuurlijk allemaal van de iPhone en iPad en vanaf nu kun je dus ook je iMac, Macbook enzovoort bedienen met de spraakassistent. Dat is uiteraard een logische stap, Siri is nu beschikbaar op alle platformen van Apple. De vraag is of het ook echt nuttig is. Vooralsnog vinden wij van niet. De grote kracht van Siri op, bijvoorbeeld de iPhone en de iPad, is dat het makkelijker is om dingen te vragen, dan om ze te typen, immers, de softwarematige toetsenborden op de iOS-apparaten typen nog steeds niet zo lekker als een toetsenbord. Maar op een MacBook of iMac is dat een ander verhaal.

Uiteraard hebben we Siri een kans gegeven, maar wie Siri vaak gebruikt, weet ook dat de assistent je niet altijd verstaat, of simpelweg niet in staat is om antwoord te geven. Waar het op de iPhone en iPad (maar ook Apple TV) handig is om iets aan Siri te vragen, vinden we het op de Mac gewoon een stuk prettiger om dingen zelf even op te zoeken en in te typen. Daarbij bepaal je dan zelf welke bronnen je raadpleegt en bovendien is het typen en lezen nog een stuk sneller ook. Siri werd door Apple wel een beetje beschouwd als het paradepaardje van Sierra tijdens de keynote en dat vinden we een beetje jammer. Het is leuk, maar meer ook niet.

©PXimport

Berichten

Apple heeft z’n berichten app zowel in iOS 10 als in Sierra een flinke metamorfose gegeven, echter, in iOS is het bedrijf verder gegaan dan in Sierra en dat is wat ons betreft wel een gemiste kans. De emoji’s in Sierra zijn groter dan voorheen en je kunt berichten voorzien van een ‘like’ of een hartje in de stijl van Facebook, en dat het mogelijk is om video’s in de berichten af te spelen is natuurlijk heel prettig. Maar de vernieuwingen die Berichten in iOS 10 zo verslavend maken, zijn in Sierra achterwege gelaten. Dat betekent: geen stickers, geen handgeschreven berichten, geen app-gerelateerde functies verzenden via Berichten. Eigenlijk vinden we dat niet alleen jammer, maar onbegrijpelijk, immers, het idee achter dezelfde apps op verschillende platformen is dat je overal dezelfde ervaring hebt en dat is nu dus duidelijk niet het geval. Je kunt de effecten overigens wel ontvangen, maar niet zelf versturen en dat is misschien nog wel frustrerender.

©PXimport

Tabbladen!

Een functie waar we heel erg enthousiast van worden in Sierra (getuige het uitroepteken achter het kopje) is de mogelijkheid tot het gebruik van tabbladen. Tabbladen zijn natuurlijk niet nieuw op de Mac, je kunt ze al tijden gebruiken in, bijvoorbeeld, Safari. Maar met de komst van Sierra, is het mogelijk om tabbladen te gebruiken in veel meer apps. Denk hierbij aan apps als Mail, Teksteditor, Kaarten, maar ook Pages, Numbers en Keynote. Het werken met tabbladen maakt deze apps zoveel prettiger en efficiënter. Fijn is ook dat Apple de functionaliteit beschikbaar heeft gesteld aan ontwikkelaars, dus je mag ervan uitgaan dat binnenkort vrijwel alle apps tabbladfunctionaliteit toevoegen.

©PXimport

Beeld in Beeld

Een andere vernieuwing waar we erg enthousiast over zijn, is de mogelijkheid om video’s los te koppelen van de container waar ze in getoond worden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een video bekijkt in Safari, deze van de pagina afklikt om hem in een eigen venstertje te tonen, en op die manier meerdere video's tegelijk kunt kijken. Dat lijkt misschien niet heel boeiend, maar je zult merken dat je zó snel aan die functionaliteit went en het zo snel onderdeel maakt van je werkwijze, dat je binnen de kortste keren op je werkpc probeert om een video uit Firefox te klikken. Overigens werkt dit nog niet overal, het werkt in iTunes, en op een beperkt (maar groeiend) aantal websites, zoals Vimeo.

©PXimport

Apple Pay

Dan even tussendoor iets waar wij in Nederland nog steeds verdraaid weinig aan hebben (iets waar wij persoonlijk erg van balen), namelijk Apple Pay. Apple heeft Apple Pay nu volledig geïntegreerd in Sierra, hetgeen betekent dat je betalingen eenvoudig kunt uitvoeren zonder daarvoor wachtwoorden te hoeven invoeren. Daar heb je uiteraard meer voor nodig dan alleen je Mac, want je computer bevat (nog) geen vingerafdrukscanner, dus die authenticatie zul je op je iPhone moeten uitvoeren. Voor de Nederlandse gebruiker totaal nog niet interessant, maar dat kan uiteraard in één klap veranderen als Apple besluit om ondersteuning toe te voegen voor ons land.

Apple Watch unlock

We zijn hier op de redactie natuurlijk wel een beetje nerds, maar we wachten al jaren op de (native) mogelijkheid om onze Mac te unlocken met behulp van de vingerafdruksensor op onze iPhone. Officieel omdat dat heel erg veilig is, maar stiekem ook vooral omdat het heel erg Knight Rider-achtig aanvoelt. Die functionaliteit heeft Apple nog steeds niet ingebouwd, wél is het mogelijk om vanaf nu je Mac te unlocken met behulp van je Apple Watch. In de basis werkt het heel eenvoudig: zodra je binnen een bepaalde afstand van je Mac komt, met een ontgrendelde Apple Watch (kortom, eentje die je om je pols draagt) zal de Mac automatisch ontgrendeld worden. Als trotse bezitters van een Apple Watch vinden we deze functie geweldig en superhandig, maar in alle eerlijkheid: de massa in Nederland (en daarbuiten) die geen Apple Watch heeft zal dat natuurlijk een worst wezen. Daarbij werkt de functie goed zodra hij is ingesteld, maar is het een behoorlijk drama eer het zover is, waarbij Apple totaal geen uitleg geeft hoe en wat je daarvoor moet doen.

Universeel klembord

Zoals we in het intro al aangaven, het zijn vaak de subtiele vernieuwingen in de besturingssystemen van Apple waar we zo enthousiast van worden en het Universeel Klembord is daar eentje van. In de basis is het heel eenvoudig: het is een klembord dat wordt gesynchroniseerd met al je andere apparaten. Wat dat effectief inhoudt, is dat je iets kunt kopiëren op je Mac, en dat vervolgens kunt plakken op je iPhone en andersom. Dit is typisch zo’n functie waarvan je bij het lezen denkt: grappig, maar dat je in werkelijkheid zó vaak zult gebruiken dat je over een maand of twee vergeten bent dat kopiëren en plakken op verschillende apparaten niet de gewoonste zaak van de wereld is.

Apple Music

Fan van Apple Music zijn we eigenlijk nog nooit geweest. Misschien heeft dat iets te maken met het feit dat het enorm voelt alsof Apple met dit platform geprobeerd heeft (en nog steeds probeert) om zichzelf relevant te houden op het gebied van muziek en dat dit product niet daadwerkelijk geboren is uit de behoefte om een beleving beter of efficiënter te maken. Sowieso heeft Apple een slechte reputatie op dit gebied, want iTunes is – zelfs onder de meest fanatieke Apple-gebruikers – een behoorlijk verguisd programma. In Sierra heeft Apple Music een behoorlijke metamorfose gekregen. Belangrijkste vernieuwing is het tabblad Voor Jou, waarmee Apple (in de stijl van Spotify) je content voorschotelt die speciaal is geselecteerd op basis van je interesses en de artiesten die je volgt. De interface is strakker en cleaner, maar als een prettige, natuurlijke, service voelt het nog steeds niet.

©PXimport

Foto’s

Net als Berichten, heeft Apple de app Foto’s zowel in iOS 10 als in Sierra flink op de schop genomen, waarbij beide platformen op dit gebied wél dezelfde functionaliteiten hebben. Als je onze review van iOS 10 hebt gelezen, dan weet je dat we behoorlijk enthousiast zijn over Foto’s. De gezichtsherkenning werkt fenomenaal (uiteraard niet altijd foutloos) en de mogelijkheid om foto’s te doorzoeken op basis van de (gescande) inhoud is wat ons betreft een geschenk uit de hemel. Dat is in Sierra nog een stukje interessanter dan in iOS, omdat je je op je Mac naast de gesynchroniseerde foto’s, ook de foto’s kunt importeren vanaf je spiegelreflexcamera, en die worden net zo hard gescand.

©PXimport

iCloud Drive

Tot slot – wat ons betreft – de allerbelangrijkste verandering in Sierra, namelijk de volledige integratie van iCloud. Je kon iCloud natuurlijk al gebruiken om reservekopieën te maken, foto’s te synchroniseren enzovoort, maar in Sierra is Apple nog een stapje verder gegaan. Wanneer je de optie hiervoor in Systeemvoorkeuren aanzet, kun je iCloud zo instellen dat de gehele inhoud van je bureaublad én de inhoud van je map Documenten automatisch gesynchroniseerd wordt met iCloud, hetgeen niet alleen betekent dat ze veilig staan, maar ook dat je ze kunt benaderen op al je andere apparaten die iCloud gebruiken. Het betekent simpelweg dat het idee achter iCloud: toegang tot al je bestanden op alle apparaten, zo langzamerhand volledig gematerialiseerd is. Wel vinden we het een gemiste kans dat je de optie alleen aan of uit kunt zetten, en niet zelf kunt bepalen welke mappen er precies gesynchroniseerd worden, oftewel, je mag een flinke hoeveelheid opslagcapaciteit bij Apple hebben, wil je van deze functie gebruik kunnen maken.

©PXimport

Geoptimaliseerde opslag

Een andere nieuwe mogelijkheid binnen iCloud is Geoptimaliseerde Opslag. Interessant is dat dit maar een heel bescheiden vinkje is in het menu iCloud in Systeemvoorkeuren, maar dat de consequenties aanzienlijk zijn, in de gunstige zin van het woord. Wanneer je Geoptimaliseerde Opslag inschakelt, analyseert Apple de bestanden op je harde schijf, en plaatst bestanden die je zelden gebruikt in iCloud en verwijdert ze van je harde schijf. Je zult merken, zodat je deze functie gebruikt, dat je in één klap veel meer ruimte vrij hebt op je harde schijf, terwijl je geen bestanden lijkt te missen. Twee nadelen aan deze functie: helemaal feilloos werkt hij niet (af en toe wordt er ook een bestand verplaatst dat je wél gebruikt) en wederom: tenzij je een flinke hoeveelheid opslagcapaciteit hebt, heb je hier niets aan.

©PXimport

Conclusie

Al met al is Sierra een weinig spectaculaire update. Heel erg is dat natuurlijk niet, immers, je betaalt geen stuiver voor het besturingssysteem. Veel van de wijzigingen die zijn doorgevoerd hebben niet zo heel veel om het lijf: een iets betere versie van Berichten, een spraakassistent die je waarschijnlijk niet zult gebruiken, en een metamorfose van Apple Music die de dienst – wat ons betreft – nog altijd niet veel interessanter maakt. Dat wil niet zeggen dat Sierra waardeloos is, in tegendeel. De subtiele veranderingen, zoals het Universeel Klembord, de doorzoekbaarheid van foto’s en uiteraard de mogelijkheid om je hele bureaublad te synchroniseren, maken de ervaring voor ons een stuk prettiger. Echter, voor twee van die drie functies heb je extra opslagcapaciteit bij Apple nodig, en dat heeft lang niet iedereen. Daarmee voelt Sierra meer als een tussentijdse update, dan als een volledig nieuw besturingssysteem.

Goed
Conclusie

macOS Sierra ------------ **Prijs:** Gratis **Taal:** Nederlands **Ontwikkelaar:** Apple Inc. **Release datum:** 20 september 2016 **Systeemvereisten:** MacBook (eind 2009 of nieuwer) MacBook Pro (medio 2010 of nieuwer) MacBook Air (eind 2010 of nieuwer) Mac mini (medio 2010 of nieuwer) iMac (eind 2009 of nieuwer) Mac Pro (medio 2010 of nieuwer) **Website:** [apple.nl](http://www.apple.com/nl/macos/sierra/)

Plus- en minpunten
  • Universeel Klembord is fantastisch
  • Foto's doorzoeken is handig
  • iCloud Drive synchronisatie
  • Siri is zo praktisch als zelf typen
  • Betaalde opslag wordt steeds meer een vereiste
  • We willen Apple Pay!
▼ Volgende artikel
Het perfecte plaatje: onmisbare accessoires voor elke foto- en videograaf
© Oliver Boehmer
Huis

Het perfecte plaatje: onmisbare accessoires voor elke foto- en videograaf

Of je nu een systeemcamera of een digitale spiegelreflexcamera hebt, met alleen een camera kom je niet ver. Naast een statief, goede objectieven en supersnelle geheugenkaartjes zijn er talloze andere accessoires die zinvol kunnen zijn.

In dit artikel zetten we de beste vlog- en fotografie-accessoires op een rijtje: • Accessoires die handig zijn als je buiten filmt of fotografeert • Statieven • Gimbals en stabilisators • Objectieven • Accessoires die niet kunnen ontbreken bij studiofotografie

Met alleen apparatuur en accessoires kom je niet ver. Lees daarom ook dit artikel: 📸De beste tips voor foto's waar je je ogen niet vanaf kunt houden

7x Handig voor onderweg

Canon EW-73C Zonnekap

Een zonnekap helpt bij het verminderen van lensflare en verhoogt het contrast in je foto’s, vooral bij opnames in fel zonlicht. De Canon EW-73C biedt extra bescherming voor de lens, en is een essentieel accessoire voor elke serieuze fotograaf. Zonnekappen zijn er in alle vormen en maten en je moet goed kijken voor welk objectief je een zonnekap nodig hebt. Deze zonnekap is speciaal gemaakt voor de Canon EF-S 10-18mm IS STM.

Hama UV-filter

Een uv-filter is noodzakelijk als je vaak foto’s maakt in de buitenlucht. Uv-filters verminderen namelijk de invloed van ultraviolette straling, waardoor een blauw gloed in je foto’s wordt verminderd. Daarnaast bieden ze een extra laag bescherming voor je lens tegen stof, krassen en stoten. Een simpel filter zoals deze van Hama is goed genoeg voor elke hobby- en semiprofessionele fotograaf. Let wel even op de diameter van het filterschroefdraad van je objectief.

Godox Speedlite V1

De Godox Speedlite V1-flitser is uitgerust met een ronde kop voor een natuurlijke lichtverspreiding en biedt een breed scala aan mogelijkheden. Op de achterzijde heeft de flitser een gemakkelijk afleesbaar display. De flitskop van de Speedlite is 330 graden horizontaal en 120 graden verticaal draaibaar. Met de oplaadbare lithium-ion batterij van 2600 mAh kun je tot wel 480 keer flitsen op vol vermogen met een recycletijd van anderhalve seconde. Voor elk type camera – of het nu Canon, Sony of Nikon is – heeft Godox een passende externe flitser.

Tenba Axis V2 32L

De Tenba Axis V2 32L is een robuuste en veelzijdige rugzak die speciaal is ontworpen voor fotografen en videografen. Je kunt er van alles in kwijt; de tas heeft ruimte voor telelenzen, een laptop en je kunt zelfs een statief aan de buitenkant bevestigen. Een regenhoes hoort bij de standaarduitrusting en de rugzak heeft MOLLE-compatibele lussen voor de bevestiging van accessoires. Een verborgen vak voor een tile-tracker is eveneens aanwezig, waardoor je je spullen altijd kunt terugvinden.

Rode VideoMicro II

De Rode VideoMicro II is een compacte en veelzijdige microfoon die ideaal is voor vloggers die op zoek zijn naar een betere audiokwaliteit. De microfoon wordt geleverd met een zogeheten isolation mount en een windkap voor buitenopnames. De microfoon heeft geen batterijen nodig en je sluit hem gemakkelijk aan op je camera. Of je nu binnen of buiten opneemt, de VideoMicro II levert heldere en natuurgetrouwe geluidsopnames voor al je projecten.

SanDisk Extreme Pro 64GB SDXC UHS-II V90

Als je 4K-video’s wilt maken, dan kies je het beste voor een UHS-II SD-kaart met een V90-logo. De hoge lees- en schrijfsnelheden zorgen voor snelle bestandsoverdrachten en soepele videobeelden. Of je nu een professional of een enthousiaste amateur bent, de SanDisk Extreme Pro SD-kaarten zijn betrouwbaar en duurzaam en daarmee ideaal voor intensieve toepassingen. De SD-kaart is ook verkrijgbaar in varianten met meer of minder gigabytes.

Think Tank Emergency Rain Cover

Maak je vaak video’s in de buitenlucht? Dan is een regenkap voor je camera een handig toebehoren. Deze lichtgewicht compacte hoes beschermt je apparatuur tegen regen en stof, zonder je toegang tot de knoppen op je camera te belemmeren. Dankzij het doorzichtige venster behoud je zicht op je camera-instellingen, zodat je geen moment mist. De Think Tank Emergency Cover is er in verschillende maten en is ideaal voor als je vaak natuurfoto’s in onvoorspelbare weersomstandigheden maakt.

4x Statieven

Victiv P50

Dit goedkope statief van Victiv kan tot wel 172 centimeter uitgeklapt worden via een aantal slimme klemmetjes onderaan het statief. Naast twee 1/4inch-snelwisselplaten waar je allerlei camera’s mee op het statief kunt zetten, krijg je er ook een universele smartphonehouder bij. Het statief weegt zo’n 750 gram en is ingeklapt maar 41 centimeter lang.

De Victiv P50 is te koop via Amazon.

Vanguard VEO 3 303CB

De Vanguard VEO 3 303CB is een full-size koolstofvezelstatief dat tot wel 25 kilo kan dragen. Ingeklapt is het statief 75 centimeter en uitgeklapt kan hij tot maximaal 183 centimeter worden uitgeschoven. Vanguard levert een aantal handige accessoires voor landschaps- en macrofotografen en het statief kan je camera in vrijwel elke positie manoeuvreren. Een ideale keuze voor iedereen die een robuuste en veelzijdige oplossing nodig heeft.

Joby GorillaPod 1K

Een GorillaPod is een tripod waarvan je de benen alle kanten op kunt bewegen. De flexibele poten maken het mogelijk om de GorillaPod op vrijwel elke ondergrond te plaatsen. Aan de bovenkant zit een standaard 1/4inch-schroefbevestiging. Joby heeft verschillende GorillaPods in het assortiment, dit model kan 1 kilo dragen. Een versie die 5 kilo kan dragen, kost zo’n 100 euro.

Insta360 Extended Selfie Stick

Met een Insta360-camera maak je fantastische 360-graden video’s en neem je coole foto’s. Als je op zoek bent naar een extreem lange selfiestick voor het apparaat, zoek dan niet verder. Met deze extended stick heb je vier lengtes in één behuizing: 36, 120, 240 centimeter en 3 meter. De selfiestick weegt maar 365 gram en is voorzien van een comfortabele rubberen grip. De stick verdwijnt automatisch uit de opnames overigens, dit zorgt voor naadloze beelden.

3x Gimbals en Stabilisators

Edelkrone HeadONE v2

De Edelkrone HeadONE v2 is een veelzijdig en compact motion control-systeem dat perfect is voor het maken van dynamische video’s en timelapses. Als je een iPhone hebt, dan kun je zelfs face tracking gebruiken door je iPhone op je camera te bevestigen. Het is ook mogelijk om twee HeadONEs met elkaar te combineren om diagonale bewegingen te maken. Edelkrone heeft nog een heleboel andere professionele accessoires voor je camera.

De HeadONE v2 is te koop via de website van edelkrone.

DJI Osmo Mobile 6

Deze gimbal stabilizer is perfect voor je smartphone. Met de Osmo Mobile 6 kun je vloeiende, professionele videobeelden maken, zelfs tijdens het lopen of rennen. De gimbal beschikt over intuïtieve bedieningselementen en een ActiveTrack-functie waarmee je eenvoudig je onderwerp kunt volgen. Het opvouwbare ontwerp maakt het gemakkelijk om de Osmo Mobile 6 overal mee naartoe te nemen, perfect voor mobiele content creators en vloggers!

Zhiyun Crane 3S

Deze professionele stabilisator van Zhiyun kan je beeld in drie assen stabiliseren. Met zijn krachtige motoren kan de Crane 3S zware cameraopstellingen aan, waardoor hij ideaal is voor gebruik in professionele filmproducties. Zelfs als het flink waait, blijft de Crane 3S perfect beeld opnemen. De modulaire ontwerpopties bieden flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden, waardoor je de stabilisator aan kunt passen aan jouw behoefte.

4x Objectieven

Canon RF-S 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM

Deze groothoek- en telezoomlens van Canon heeft een zoombereik van 8,3x. Dit zorgt ervoor dat het objectief breed inzetbaar is en ideaal is om mee te nemen op vakantie als je niet al te veel objectieven met je mee wilt zeulen. Met de ingebouwde beeldstabilisatie krijg je scherpe foto’s, zelfs bij langere sluitertijden. De compacte en lichte constructie is een uitstekende keuze voor zowel beginners als gevorderden!

Nikon Nikkor Z 40mm f/2

De Nikkor Z 40mm is een zeer goed geprijsde prime-lens. De lens past op alle fullframe-camera’s die een Nikon Z-vatting hebben. Met een helder maximaal diafragma van f/2.0 biedt deze lens uitstekende prestaties bij weinig licht en genereert het een prachtige bokeh. Dankzij de natuurlijke beeldhoek is de lens perfect voor portretten, interviews of instructievideo’s. Omdat het objectief zeer compact is en een geluidloze autofocus heeft, kun je onopvallend filmen of fotograferen.

NEEWER LS-29 HD

Wil je ook grappige foto’s maken met een fisheye-lens met je smartphone? Deze lens biedt een unieke kijkhoek van 220 graden, ideaal om op een creatieve en artistieke manier bijvoorbeeld landschappen te fotograferen. De LS-29 biedt een betaalbare manier om je smartphonefotografie te verbeteren en biedt eindeloze mogelijkheden voor het vastleggen van unieke perspectieven. De lens past op allerlei type smartphones als je maar een smartphone-case van Neewer gebruikt. Je moet de lens namelijk op een plaatje in de case schroeven.

De NEEWER LS-29 HD is te koop via Amazon.

Sigma 16mm F/1.4 DC DN Contemporary MFT

Met een groothoeklens maak je prachtige natuurfoto’s of stadspanorama’s. Dit objectief van Sigma is speciaal gemaakt voor MFT- (Micro Four Thirds) camera’s, zoals de populaire Panasonic Lumix G7. De lenssamenstelling bestaat uit zestien elementen in dertien groepen, waaronder drie FLD-, twee SLD- en twee asferische glaselementen. De hoogwaardige constructie zorgt voor scherpe en gedetailleerde beelden, terwijl de compacte vormgeving het een geweldige keuze maakt als je veel onderweg bent.

4x Thuisstudio

Canon RC-6

Met een infrarood-afstandsbediening kun je draadloos foto’s nemen, ideaal voor lange sluitertijdopnamen of groepsfoto’s. De compacte en lichtgewicht RC-6 is speciaal gemaakt voor de EOS-serie van Canon en is compatibel met veel verschillende modellen. Kijk op de site van Canon welke modellen allemaal worden ondersteund. Met een bereik van vijf meter biedt de RC-6 betrouwbare prestaties voor je fotografiebehoeften.

Bresser Super Quick Octagon Softbox

Als je veel aan studiofotografie doet, dan is een softbox een must. De Octagon van Bresser is compatibel met alle studioflitsers met een Bowens-houder. De softbox is in en uit te klappen in tien seconden, waardoor het een geweldige keuze is als je regelmatig op locatie werkt. De achthoekige vorm zorgt voor een zachte, gelijkmatige lichtverdeling, ideaal voor portretten en productfotografie. Door zijn duurzame constructie kun je lang van de Super Quick Octagon Softbox genieten.

Easypix MyStudio

Deze set is perfect voor vloggers en influencers. Deze zogenoemde vlogkit voor creators bestaat uit een green screen, een tripod, studiolichten, een videolicht, een smartphonehouder en een aantal klemmen en adapters. De Easypix MyStudio biedt alles wat je nodig hebt om professioneel ogende video’s en foto’s te maken vanuit het comfort van je eigen thuisstudio. Het is een ideale startset voor iedereen die zijn online content naar een hoger niveau wil tillen, zonder grote investeringen te doen.

Bresser Rollup Greenscreen 150x200cm

Handig voor zowel de startende vlogger als de doorgewinterde fotograaf: een green screen. Vervang de groene achtergrond in een beeld naar keuze in je fotobewerkingssoftware. Het roll-up-scherm kun je overal neerzetten, het scherm is gemaakt van polyester en is glans- en kreukelvrij. Hierdoor heb je altijd een egale achtergrond. De breedte van het scherm is 150 centimeter, de hoogte is maximaal 2 meter.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!