© PXimport

Media converteren met Axiom

Geplaatst: 18 juni 2021 - 02:03

Aangepast: 25 november 2022 - 10:59

Redactie Computer!Totaal

Ffmpeg is een flexibele bibliotheek voor het manipuleren van allerlei mediabestanden. Helaas gaat het hierbij om een complexe opdrachtregeltool, maar Axiom heeft daar een grafische interface voor opgezet.

Stap 1

Je vindt een downloadlink voor Axiom hier. Wij gaan voor het 7Z-archief omdat dit ook de ffmpeg-bibliotheek bevat. Je kunt dit uitpakken met 7-Zip. Daarna kun je het portable Axiom.exe opstarten.

 

© PXimport

Stap 2

Klik op de knop Input voor een mediabestand dat je bijvoorbeeld wilt inkorten, van een effect wilt voorzien of wilt converteren, bijvoorbeeld een videobestand. Klik op Format in het rechtervenster en kies een geschikt containerformaat (webm, mp4, mkv, mpg, avi of ovg) als je een conversie beoogt. Via de knop Preset kun je ook een vooraf gedefinieerd formaat selecteren. Of je kiest een audioformaat, zodat Axiom alleen de audio extraheert. Meerdere bestanden tegelijk bewerken kan ook: druk op de Batch-knop en verwijs naar een mediamap via Input.

 

© PXimport

Stap 3

In principe hoef je niet meer te doen dan op Convert te drukken, maar als je alleen een bepaald fragment wilt, kies je  Yes bij Cut en vul je de Start Time en End Time in. In het linkervenster verschijnen de bijhorende ffmpeg-instructies. Die kunt die in een scriptbestand bewaren en naderhand ook weer oproepen (via Save en Load).

 

© PXimport

Stap 4

Er zijn nog andere manipulaties mogelijk. Die vind je via de knoppen Filters en Subtitles. Met de eerste kun je uit een tiental effecten selecteren, waaronder Deinterlace, Flip en Rotate. Ondertitels toevoegen doe je logischerwijze via Subtitles. Je zult wel zelf moeten experimenteren want een helpfunctie ontbreekt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000