Internet in huis op plekken met slechte dekking

© CIDimport

Internet in huis op plekken met slechte dekking

Geplaatst: 18 december 2017 - 13:34

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:26

Redactie

Hoe je ook aan je router sleutelt of aan je wifi-instellingen rommelt, de dekking blijft in bepaalde kamers in huis waardeloos. Met onze tips helpen we om wel overal in huis internet te krijgen.

© CIDimport

Verplaats je router

In veel huishoudens staat de router in de meterkast of in de buurt hiervan. Immers hier komt snel internet de woning binnen. Toch blijkt er in de praktijk vaak wat ruimte te zijn voor flexibiliteit. Met een wat langere kan de router vaak verplaatst worden naar een wat centrale plek in huis met als gevolg dat de ontvangst van het draadloze signaal elders in huis direct verbetert.

Experimenteer met de antennes

Aan de achterkant van je routers tref je 2, 3 en soms wel 4 antennes aan die verantwoordelijk zijn voor draadloos internet in huis. Vaak wordt vergeten dat de posities waarin deze antennes staan direct invloed hebben op de ontvangst. Als dit geen soelaas biedt, is het ook mogelijk deze antennes te vervangen door grotere exemplaren of een andere type zoals bijvoorbeeld een flatpanel antenne waarmee het signaal gerichter kan worden uitgezonden.

Gebruik een wifi-extender

De wifi-extender – ook wel wifi-repeater of range extender geheten – is een apparaatje dat je draadloze signaal oppakt en vervolgens een nieuw draadloos netwerk creëert dat een sterker signaal heeft. Vaak wordt de fout gemaakt om deze te plaatsen op een plek waar het draadloze signaal al belabberd is. Beter is het om de extender te plaatsen in een kamer waar het signaal nog redelijk tot goed is zodat de aangrenzende ruimtes waar het signaal slecht is alsnog snel wifi krijgen.

Kijk wat je kunt bekabelen

Draadloos is zo in, dat we soms vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als een netwerk kabel. Echter, kabel biedt nog altijd de snelste en meest betrouwbare toegang tot een snelle internetverbinding. Als je een huis hebt waarin je relatief eenvoudig kabels kunt aanleggen en deze netjes kunt wegwerken, is dit zeker een aantrekkelijke manier om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld ook op zolder snel internet krijgt.

Check de wifi-adapter

Het is niet altijd de schuld van een slecht draadloos netwerk dat het internetten op je notebook tergend traag gaat. Veel notebooks beschikken bijvoorbeeld over wifi-adapters die niet gebruik kunnen maken van de maximale snelheden of de nieuwere standaarden niet ondersteunen. Controleer welke wifi-adapter erin jouw notebook zit en wat de mogelijkheden zijn. In veel gevallen zijn deze kaartjes namelijk te vervangen door een nieuwer en sneller model.

Kijk eens naar powerline

In sommige gevallen bieden bovenstaande suggesties geen oplossing, bijvoorbeeld omdat je huis dikke betonnen muren en vloeren heeft of het aanleggen van netwerkbekabeling geen optie is. En dat geval kun je ook eens kijken naar homeplug of powerline adapters. Deze transporteren het internet signaal via het elektriciteitsnetwerk in huis naar de kamers waar je een powerline adapter in een stopcontact hebt ingeprikt. De nieuwere modellen bieden niet alleen een UTP-ingang maar beschikken zelfs over een wifi!

Gebruik de gratis en handige online speedtest van KPN om te checken of jij het maximale uit jouw internetverbinding haalt.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000