Mooie lettertypes zoeken: zo kun je dat ene font vinden

© PXimport

Mooie lettertypes zoeken: zo kun je dat ene font vinden

Software

Geplaatst: 23 mei 2022 - 09:05

Aangepast: 14 december 2022 - 12:38

Martin Gijzemijter

Heb je op het internet een mooi lettertype gevonden, dan wil je dit zelf misschien ook wel gebruiken. Er zijn diverse websites waarmee je niet alleen fonts kunt zoeken, maar ook kunt downloaden. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

We leven gelukkig in een tijd dat steeds meer zaken centraal gedocumenteerd worden en dat brengt bepaalde voordelen met zich mee. In dit geval dat het dus soms mogelijk is om gigantische databases met lettertypen te doorzoeken. Dat zou nogal een klus zijn als je dat handmatig moest doen, daarom zijn er gelukkig tools die je daarbij helpen. Een fantastische site is What The Font.

What The Font

Wat je op deze site kunt doen, is een afbeelding uploaden met daarin het lettertype dat je zoekt. Vervolgens moet je even aangeven welke letter precies overeenkomt met welk deel van de afbeelding, waarna de site voor je op zoek gaat naar het juiste lettertype. Dat lukt niet altijd, maar zelfs als het niet lukt, krijg je nog altijd een lettertype dat er echt heel erg veel op lijkt.

© PXimport

Zelf aanwijzingen geven

Als je geen afbeelding beschikbaar hebt, maar wél precies weet hoe het lettertype dat je zoekt eruitziet, dan is Identifont.com een fantastische website. Op deze website kun je ten eerste zoeken op verschillende criteria, zoals uiteraard de naam, maar ook de naam van het lettertype waar het op lijkt, het symbool dat erin voorkomt en de naam van de ontwerper / distributeur.

Interessanter is echter dat je ook een vragenlijst kunt doorlopen om aan de hand van Ja / Nee-antwoorden steeds een stapje dichter bij je lettertype te komen. Toegegeven, dit werkt iets minder nauwkeurig dan de service van WhatTheFont, maar het is wel een prima manier om in ieder geval het lettertype te vinden waar je enthousiast van wordt, en hopelijk precies dat lettertype dat je zoekt.

Als je tijdens het surfen een mooi lettertype tegenkomt op een website, dan kun je deze snel en gemakkelijk herkennen door de WhatFont-extensie te installeren voor je Google Chrome-browser. De extensie toont een icoontje in Chrome. Door hierop te klikken, verandert je muisaanwijzer in een vraagteken. Beweeg dit over de lettertypes van een website en je krijgt direct te zien om welk lettertype het gaat. Handig!

Fonts beheren

Heb je eenmaal een bonte verzameling aan fonts, dan wil je ze in de toekomst natuurlijk wel goed kunnen terugvinden. Om niet overweldigd te raken, is het verstandig om je fonts te beheren, bijvoorbeeld door een keer in de zoveel tijd een grote schoonmaak te houden. In een ander artikel leggen we uit hoe je je fonts kunt opschonen.

Standaardlettertypen aanpassen

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000