3 handige add-ons voor Firefox

© PXimport

3 handige add-ons voor Firefox

Software

Geplaatst: 2 januari 2018 - 09:17

Aangepast: 24 november 2022 - 12:56

Ronald Smit

Hoewel Firefox zo uit de verpakking een prima browser is, zijn er natuurlijk nog altijd dingen die het net wat mooier maken. Dat kan via add-ons, kleine programmaatjes die in je browser draaien. Dit zijn 3 superhandige add-ons voor Firefox.

Eerst maar even het slechte nieuws. Mozilla heeft een totaal nieuw systeem voor add-ons geïntroduceerd met de komst van versie 57, ook wel bekend als Quantum. Het betekent dat de ondersteuning voor add-ons 'oude stijl' is komen te vervallen. Gelukkig zijn programmeurs hard bezig met het ombouwen van hun add-ons. Dus als het een beetje meezit, is jouw favoriete exemplaar inmiddels beschikbaar voor Quantum. En anders is het misschien tijd om de programmeur eens flink te gaan stalken. Wat ons betreft gebruiken we een paar add-ons die zonder meer de moeite waard zijn. En inmiddels ook de overstap naar de nieuwe Firefox hebben gemaakt.

Installeren

Je kunt add-ons zoeken en installeren via een klik op de knop rechtsboven, met de drie streepjes. Klik in het opengeklapte menu op Add-ons en dan (links) op Add-ons verkrijgen. Je ziet nu een handjevol suggesties, scroll helemaal naar beneden en klik op de knop Bekijk meer addons! voor een totaaloverzicht. Via het zoekveld rechtsboven aan de pagina kan je op zoek naar specifieke uitbreidingen. Of blader eens lekker door het aanbod. Heb je iets gevonden, klik dan op Toevoegen aan Firefox en klaar. Uitschakelen of verwijderen van een add-on kan weer via de Add-on beheerder; beschikbare add-ons vind je onder Extensies.

© PXimport

ColorfulTabs

ColorfulTabs draait alweer heel lang mee. Het is een add-on die ervoor zorgt dat elk tabblad een eigen kleurtje krijgt. Klink simplistisch, maar blijkt in de praktijk heel handig als je regelmatig veel tabs open hebt staan. Terugvinden van een tab is dan ineens een stuk makkelijker! In de nieuwste Firefox past de add-on niet alleen de kleur van de tabbladen aan, maar ook die van de bovenste knoppenbalk. Of dat een voor- of nadeel is laten we in het midden. Kwestie van persoonlijke smaak. Aan de duidelijkheid laat het in ieder geval niets te wensen over. De maker van het tooltje moet echter nog wat sleutelen aan de functionaliteit in Quantum, want niet actieve tabs zijn nog altijd kleurloos. En dát was nou juist de kracht van ColorfulTabs. Maar we gokken dat dat uiteindelijk wel goed gaat komen.

Adblocker Ultimate

Hoewel het een omstreden onderwerp blijft aan de 'uitgeverskant', zijn adblockers een zegen voor gebruikers. Niet alleen zorgen ze voor heerlijke rustige advertentieloze webpagina's, ook zorgen ze voor een stuk minder dataverkeer. Dat is fijn voor mobiel gebruik. En - last but not least - bieden ze weer net een extra stukje veiligheid. Malafide advertenties kunnen kwaadaardige code injecteren, bijvoorbeeld. Het vervelende is dat kwaardaardige advertenties helemaal niet bewust door een aanbieder van een pagina geplaatst hoeven zijn, vaak verschijnen advertenties automatisch als onderdeel van een afgesloten deal met een aanbieder daarvan. Hoe dan ook, een adblocker heeft zo z'n voordelen. Erg prettig in gebruik is bijvoorbeeld AdBlocker Ultimate. Let wel: veel websites kunnen alleen bestaan door advertentieinkomsten. Overweeg dus je favorieten op de whitelist te zetten.

Print Edit WE

Het afdrukken van webpagina's wil nog wel eens chaotische resultaten tot gevolg hebben. Met heel veel verspild papier bomvol ongewenste commentaren bij een artikel, of nagenoeg witte pagina's aan het begin. Met Print Edit WE ondervang je dat soort dingen door een uitgebreide preview-modus waarin je bijvoorbeeld elementen die je niet op papier wilt zien kunt verwijderen. Door op de knop Web Style te klikken behoud je vaak de pagina-opmaak zoals die op je scherm is te zien. Website-programmeurs zorgen namelijk lang niet altijd voor een (correcte) afdrukbare opmaak met een hoop papierellende tot gevolg. Last but not least is het ook mogelijk om PDF-bestanden - al dan niet met behoud van de oorspronkelijke opmaak - te maken. Ideaal voor het aanleggen van een archief.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000