Mozilla Firefox 57 - Eindelijk sneller dan Chrome?

© PXimport

Mozilla Firefox 57 - Eindelijk sneller dan Chrome?

Netwerk

Geplaatst: 16 november 2017 - 13:35

Aangepast: 24 november 2022 - 12:53

Redactie

Als het op snelheid aankomt, moet Firefox al jarenlang zijn meerdere erkennen in Chrome. Volgens Mozilla komt daar met versie 57 verandering in, want de ontwikkelaar garandeert dat de browser vergeleken met de voorgaande editie nu tweemaal zo snel is. Dat willen we graag met eigen ogen zien!

De vermeende snelheidswinst heeft alles met de gebruikte engine te maken. Dit is in feite de onderliggende motor van de browser die zorgt dat het programma alle webonderdelen correct interpreteert. Hoe sneller de engine, hoe vlotter de webpagina’s op je scherm verschijnen. Mozilla heeft de hondstrouwe Gecko-engine in versie 57 vervangen voor de gloednieuwe Quantum-engine. In theorie is dit raamwerk sneller, omdat Quantum efficiënter gebruikmaakt van processors met meerdere kernen. Het geheugengebruik is volgens de makers bovendien sterk afgenomen. Zeker bij gebruik van meerdere tabs zou het snelheidsverschil duidelijk merkbaar zijn. Dat klinkt allemaal prima, maar hoe bevalt de browser eigenlijk in de praktijk?

Snelheid meten

Om te achterhalen of Mozilla inderdaad de snelheidsbelofte inlost, vergelijken we de nieuwste versies van Chrome en Firefox op ons testsysteem. Het betreft een Windows 10-machine met een Intel Core i7-3770-processor, ssd-opslag en 8 GB geheugen. Naar verluidt doen deze browsers nu nauwelijks voor elkaar onder. Dat blijkt wel uit de metingen, want in de benchmarks ontlopen ze elkaar niet veel. Toch scoort Chrome bij de meeste testen net iets beter, zoals bij Speedometer 2.0 en Ares-6. Het geheugengebruik valt daarentegen wel in het voordeel van Firefox uit.

© CIDimport

Overige nieuwigheden

Naast de engine is ook het uiterlijk van Firefox op de schop gegaan. Onder de noemer Photon-interface hebben de menu- en bladwijzerwerkbalk nu een donkere vormgeving. Verder is het kenmerkende logo iets opgefrist en bevatten verse installaties nu niet meer een apart zoekveld. Op het gebied van functionaliteit kende Firefox in de afgelopen periode weinig veranderingen, al is er nu wel een handige optie om screenshots te maken. Verder integreerde Mozilla de dienst Pocket. Hiermee sla je webartikelen en online filmpjes op, zodat je de boel later kunt terugkijken. Pocket synchroniseert opgeslagen gegevens met andere Firefox-apparaten, dus je hebt overal toegang. Dat kan zelfs offline!

Conclusie

Mozilla liep met Firefox jarenlang achter de feiten aan, omdat Chrome domweg beter presteerde. Met versie 57 verdient deze veelzijdige browser een hernieuwde kans. Weliswaar geven de meeste benchmarks nog altijd de voorkeur aan Chrome, maar dit verschil is minimaal. Tijdens reguliere surfsessies voelt Firefox pijlsnel aan, waarbij zelfs websites met veel afbeeldingen en video’s binnen mum van tijd paraat staan. Voeg daar de uitgebreide functionaliteit aan toe en Firefox is meer dan de moeite waard.

9,0

ONS OORDEEL

Mozilla Firefox 57

Pluspunten

Zeer snel

Strakke vormgeving

Screenshots maken

Weinig geheugengebruik

Minpunten

Niet zo snel als Chrome

Conclusie

**Taal** Nederlands **OS** Windows 7/8/10, macOS, Linux, Android, iOS **Website** [mozilla.org](https://www.mozilla.org/nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000