Eenvoudig en gratis video's bewerken in Windows 10

© PXimport

Eenvoudig en gratis video's bewerken in Windows 10

Geplaatst: 13 mei 2022 - 07:08

Aangepast: 14 december 2022 - 12:39

Dirk Schoofs

Windows Movie Maker is al lang dood en begraven, maar dat betekent niet dat je een betaalde tool moet aanschaffen om video’s te bewerken. In Windows 10 zit namelijk nog steeds een editor met uitgebreide hulpmiddelen om muziek, tekst en 3D-effecten toe te voegen. Eenvoudig video's bewerken doe je zo.

Stap 1: Naar het storyboard

Typ je Video-editor in het zoekvak, dan wordt de editor geopend in een tabblad van de app Foto’s. Klik op de knop Nieuw videoproject en geef het project een naam. Met de knop Toevoegen selecteer je de foto’s en videoclips die op de harde schijf staan. Materiaal dat je te veel hebt ingeladen, kun je verwijderen door het te selecteren en dan op het vuilnisbakje te klikken.

Klik met de rechtermuisknop in de projectbibliotheek op de foto’s en video’s die je wilt gebruiken en kies de opdracht Op storyboard plaatsen. Je kunt met de Ctrl-toets ingedrukt ook meerdere clips tegelijk selecteren om die dan tegelijk op het storyboard te plaatsen.

© PXimport

Stap 2: Clips bijsnijden

Het storyboard is de tijdlijn van je video. Als eerste sleep je de media in de juiste volgorde. Vaak is een clipje te lang. Selecteer een videoclip op het storyboard en gebruik dan de knoppen Bijsnijden of Splitsen. Hierdoor kom je in een detailvenster waar je nauwkeurig aangeeft waar je de knip wilt geven. Je leest ook de duur van iedere clip.

Leuk is ook de mogelijkheid om een titelkaart toe te voegen. Je kiest een mooi lettertype en een indeling, en klaar is Kees. Bovendien kun je heel precies ingeven wanneer de titel in beeld moet komen.

© PXimport

Stap 3: Uitvoeren

Je kunt eigen muziek toevoegen via de optie Aangepaste audio, maar in principe hoef je niet te zoeken naar achtergronddeuntjes, want de thematische bibliotheek Achtergrondmuziek bevat voldoende filmmuziek die je vrij mag gebruiken.

Video-editor heeft ook een verzameling filters die een bepaalde sfeer in je project brengen en er is zelfs een uitgebreide collectie 3D-effecten die je op een clip kunt toepassen. Op die manier voeg je een explosie, een dinosaurus, een confettikanon, vlinders of verjaardagballonnen toe. Er is keuze zat.

Je kunt de video in drie kwaliteiten wegschrijven: Hoog 1080p, Gemiddeld 720p en Laag 540p. Bovendien kun je het project dupliceren om daarna opnieuw te beginnen met een kopie. Zo eenvoudig en leuk kan het zijn!

Ben je op zoek naar uitgebreidere tools, lees dan ons overzichtsartikel met de beste 20 gratis videobewerkers.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000