Haal je verwijderde foto's terug met Recuva

© PXimport

Haal je verwijderde foto's terug met Recuva

Geplaatst: 23 april 2018 - 06:46

Aangepast: 24 november 2022 - 13:06

Robbin Ooijevaar

Het is een nachtmerrie voor bijna iedereen. Je probeert foto’s van een geheugenkaartje te halen maar de afbeeldingen zijn verdwenen. Ook door een menselijke fout kun je snel veel bestanden kwijtraken. Wat nu? Tijd voor Recuva! Met dat tooltje kun je misschien nog je verwijderde foto's terughalen.

Stap 1: Recuva

Als je foto’s kwijt bent is, het belangrijk om het hoofd koel te houden. De kans is groot dat je de afbeeldingen terug kunt krijgen met Recuva. Hierbij is er één belangrijke spelregel: gebruik de geheugenkaart niet meer totdat je terug hebt wat je kwijt bent. Download en installeer de gratis versie van Recuva. De betaalde Pro-versie heeft meer opties, maar meestal biedt de gratis versie voldoende gereedschap om je bestanden terug te halen. Recuva kan overweg met alle soorten media: geheugenkaartje, harde schijf en usb-sticks.

© PXimport

Stap 2: Wat zoek je?

Zodra je Recuva start, toont het programma een wizard. Als de wizard niet Nederlandstalig is, klik je op Cancel. Verander de taal via Options / General / Language / Nederlands (Dutch). Sluit Recuva en start het programma opnieuw.

Doorloop de wizard door eenvoudige vragen te beantwoorden. Kies welk type bestand je kwijt bent, bijvoorbeeld Afbeeldingen. Geef aan waar de afbeeldingen (zouden moeten) staan. Bekende locaties vind je in de lijst, zoals Op mijn mediakaart, In mijn documenten of In de prullenbak. Met de optie Een specifieke locatie kun je zelf aangeven waar Recuva moet zoeken, bijvoorbeeld op je D-schijf.

© PXimport

Stap 3: Uitvoerige scan

Je krijg ook de optie Uitvoerig scannen inschakelen. Laat deze mogelijkheid nog even uitgeschakeld. Probeer eerst of je je bestanden met een snelle controle kunt terughalen. Uiteindelijk niet gevonden wat je zocht? Start Recuva opnieuw en voer de uitgebreide scan-optie uit. De gevonden bestanden kun je selecteren en opslaan. Hierbij is het belangrijk dat je een ander medium kiest. Doorzoek je een geheugenkaart? Bewaar de herstelde bestanden dan nooit op de geheugenkaart zelf, maar bijvoorbeeld op je C-schijf. Was je bestanden kwijt op je computer? Bewaar de herstelde bestanden dan op een usb-stick of externe schijf.

Gevorderde gebruikers kunnen de wizard overslaan met de knop Cancel of Annuleren. In het basisscherm van Recuva zie je links van de knop Scan een drop-downmenu. Klik hierop en selecteer het medium waarop je naar vermiste bestanden wilt zoeken.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000