Google Docs en Spreadsheats offline gebruiken: zo doe je dat

© PXimport

Google Docs en Spreadsheats offline gebruiken: zo doe je dat

Geplaatst: 30 mei 2022 - 07:21

Aangepast: 25 november 2022 - 11:38

Wesley Akkerman

Tegenwoordig werken veel mensen in de cloud, via webapps als Google Docs of Spreadsheets. Die apps hebben echter constant een stabiele internetverbinding nodig om goed te kunnen werken. Maar er zijn ook offline opties beschikbaar voor deze apps; zo activeer je die.

Voordat je de zogenaamde offline modus voor Google Docs of Spreadsheets kunt activeren, moet je ervoor zorgen dat je Google Chrome of Microsoft Edge gebruikt. Hoewel Opera en Firefox ook op Chromium gebaseerd zijn, is het niet zo dat de offline opties daar beschikbaar zijn. Verder is het zo dat de modus alleen werkt in de standaardmodus van Chrome of Edge; je kunt dit dus niet voor elkaar krijgen wanneer je de apps binnen de incognitotabs gebruikt.

De offline modus is te activeren op het web, via de genoemde browsers, maar ook via de apps die Google uitbracht op zowel Android als iOS. Eerst bekijken we de webopties.

© PXimport

Google Docs offline gebruiken

Zorg ervoor dat je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet en navigeer vervolgens naar docs.google.com of sheets.google.com. Let wel: je hebt dus in eerste instantie wel een werkende internetverbinding nodig. Zie dit dus als een voorzorgmaatregel.

  • Klik nu links op het hamburgermenu (dat zijn die drie streepjes in de hoek)

  • Klik op Instellingen en er komt een nieuw venster naar voren

  • In dit venster tref je onder meer het kopje Offline aan

  • Rechts van de tekst staat een schuifregelaar; schakel die om naar links zodat die blauw wordt

Vanaf dit moment kun je alle documenten van Google Docs of Spreadsheets gebruiken wanneer je geen toegang tot het internet hebt. Je kunt ook per document bepalen of je dat offline wil bewerken. Zo kun je een document openen, naar Bestand gaan en de optie voor offline beschikbaar maken inschakelen. Dan is dit specifieke document altijd op dit apparaat beschikbaar.

Je moet deze stappen overigens herhalen op alle apparaten waarop je werkt. Je maakt zo’n bestand, of alle bestanden, alleen offline beschikbaar op de computer waar je dit instelt. Wanneer je veranderingen doorvoert en je wederom verbinding maakt met het internet, dan worden al die aanpassingen gesynchroniseerd met de documenten in de cloud.

Ook mobiele apps

Je kunt dit ook doen via de Android- of iOS-applicatie. Je hebt hiervoor natuurlijk de apps voor Google Docs of Spreadsheets nodig. Open de app en log in met je account.

  • Druk nu op het hamburgermenu aan de linkerkant

  • Druk op de knop voor Instellingen en zoek de optie Offline

  • Zet de schuifregelaar om naar links, zodat die blauw wordt

Nu kun je dus op de smartphone of tablet waar je dit instelt het document in kwestie offline bewerken. Eventuele wijzigingen worden gesynchroniseerd op het moment dat je verbinding maakt met het internet.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000