Chromecast Audio - Streaming audio hoeft niet duur te zijn

© PXimport

Chromecast Audio - Streaming audio hoeft niet duur te zijn

Geplaatst: 29 oktober 2015 - 06:00

Aangepast: 14 december 2022 - 12:16

Joris Peterse

Met de Chromecast Audio maak je iedere speaker bereikbaar voor het streamen van muziek, of dat nou van Spotify, je netwerk of je mobiele apparaat is. Het kleine dongeltje heeft de potentie om de gehele muziekwereld op zijn kop te zetten.

Net als de gewone Chromecast is de Audio-variant een dongeltje, dat je in dit geval via een 3,5 mm ingang, optische poort of tulpstekker verbindt met een speaker (of koptelefoon, als je dat zou willen). Aan de andere kant van het schijfvormige apparaatje sluit je een micro-usbkabel aan om de Chromecast Audio te voorzien van stroom en je kunt aan de slag om muziek te streamen naar verbonden de speaker. Lees ook: Review Google Chromecast (2015) - Speelse afspeler

Zo maak je van iedere speaker, of hifi-set die je hebt staan een soort Sonos-achtige speaker, waarmee je muziek streamt van streaming diensten als Spotify en Google Play Music, maar ook lokale- en netwerkbronnen. Het apparaat dat je gebruikt om de muziek mee af te spelen hoeft niet eens aan te blijven staan (tenzij de muziekbron het apparaat zelf is natuurlijk). Omdat de verbinding via wifi gaat is cd-audiokwaliteit mogelijk. Dat is bijvoorbeeld niet mogelijk met Bluetooth, waarbij het geluid ook nog eens gecomprimeerd wordt, het bereik beperkter is en het apparaat waarmee je de muziek afspeelt aan moet blijven staan.

© PXimport

Leuk detail is dat het schijfje van de Chromecast Audio de groeven heeft van een grammofoonplaat.

Revolutionair

Denk er eens over na. Voor maar 39 euro die het apparaat kost maak je iedere speaker beschikbaar voor streaming muziek. Dat is behoorlijk revolutionair als je ziet wat speakers met deze functionaliteit ingebouwd kosten.

Het aansluiten spreekt dus redelijk voor zich, hetzelfde geldt voor de installatie. Wanneer de Chromecast Audio aan staat maak je via de app (iOS en Android) verbinding en geef je je wifi-aanmeldgegevens in. Vervolgens is de Chromecast Audio bereikbaar voor iedere app die de Google Cast functionaliteit ondersteunen. Het enige dat we nog missen is multiroom-ondersteuning, waarbij meerdere speakers met Chromecast Audio simultaan muziek kunnen afspelen. Gelukkig staat dat al op de agenda van de ontwikkelaars.

© PXimport

Aansluiten is zo gepiept.

Conclusie

De Chromecast Audio is een slimme uitvinding die de hifi-markt (en ook voor bluetooth-speaker-fabrikanten) op z'n kop kan zetten. Voor nog geen vier tientjes maak je iedere speaker bereikbaar voor streaming audio, zonder in te hoeven boeten op de audiokwaliteit. Het enige dat we missen is multiroom-ondersteuning.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Slimme uitvinding

Prijs

Installatie

Audiokwaliteit

Minpunten

Geen multiroom

Conclusie

Google Chromecast Audio ----------------------- **Prijs** € 39,- **Taal** Nederlands **OS** Android, iOS en Chrome **Website** [www.google.com/chromecast](http://www.google.com/chromecast)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000