Gebruik Facebook neemt vooral af vanwege wantrouwen

© CIDimport

Gebruik Facebook neemt vooral af vanwege wantrouwen

Software

Geplaatst: 19 november 2018 - 07:48

Aangepast: 29 augustus 2022 - 18:07

Redactie

Wanneer Nederlanders Facebook minder gebruiken dan voorheen, heeft dat vaak te maken met wantrouwen richting het sociale netwerk. De verspreiding van nepnieuws via dit kanaal speelt daar ook in mee.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Newcom Research. Men ondervroeg krap 1200 Nederlanders en daarvan gaf een kwart aan Facebook de afgelopen zes maanden minder te zijn gebruiken. Die daling is hoger dan bij Instagram (10 procent), Twitter (10 procent) en Snapchat (7 procent). 

Meer vertrouwen in traditionele media

Van die Facebook-verlaters zegt 35 procent: 'Ik vertrouw dit platform niet'. 28 procent vindt dat er te veel nepnieuws op te lezen is. Op sociale media in het algemeen valt op dat het wantrouwen hoog is. Slechts 21 procent van de ondervraagden zegt hierin vertrouwen te hebben. Dit terwijl radio (64 procent), tv (62 procent) en kranten (57 procent) het meeste vertrouwen genieten.

Positief over LinkedIn

Van de verschillende soorten sociale media vertrouwen Nederlanders LinkedIn het meest, dit platform scoort een rapportcijfer van 5,6. Facebook moet het stellen met een 4,7 en het Chinese Wechat krijgt het laagste cijfer, een 3,0. 61 procent zegt zich zorgen te maken over nepnieuws op sociale media. Op de vraag of men nepnieuws herkent, zegt slechts 40 procent volmondig 'ja.'

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000