Gastaccount Windows 11 aanmaken: zo doe je dat

© PXimport

Gastaccount Windows 11 aanmaken: zo doe je dat

Software

Geplaatst: 14 juni 2022 - 07:10

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Wesley Akkerman

Een gastaccount aanmaken op een Windows 11-computer die door meerdere mensen gebruikt wordt, is geen overbodige luxe. Dit is alleen niet meer zo makkelijk als op Windows 10. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Je moet wel door iets meer hoepels springen. We hebben de stappen voor je op een rij gezet.

Binnen Windows 11 kun je een lokaal account aanmaken dat beperkt toegang verleent tot bepaalde computeronderdelen. Gebruikers kunnen wel gebruikmaken van browsers bijvoorbeeld, maar niet zomaar nieuwe software downloaden of installeren. Een manier waarop je dit kunt bewerkstelligen is door de Opdrachtprompt te gebruiken. We leggen je uit hoe.

Open Start en typ cmd in. Het bovenste resultaat is Opdrachtprompt; selecteer die optie met je rechtermuisknop en kies voor Als administrator uitvoeren. Kies in het nieuwe venster Ja. Neem nu de volgende regel tekst over:

net user Visitor /add /active:yes

Druk na het overnemen op Enter. Windows voert de opdracht uit en maakt een gastaccount aan. Je herkent dit aan de tekst “De opdracht is voltooid”. Mocht je dit gastaccount willen voorzien van een wachtwoord, typ dan deze regel over:

net user Visitor *

Druk nu op Enter. Dit is echter een optionele stap en niet verplicht. Ga je er toch voor, dan vraagt de Opdrachtprompt of je een wachtwoord wil invoeren. Voer hem in en bevestig hem en druk nogmaals wederom op Enter.

Als je het zojuist aangemaakte gastaccount wil bekijken, ga dan naar Instellingen > Accounts. Selecteer links de optie Gezin en andere gebruikers. Je treft het account aan onder Andere gebruikers. Daarnaast zie je het account staan op het inlogscherm. Dit is tevens de plek waar je het gastaccount, genaamd Visitor, verwijdert.

© PXimport

Gastaccount Windows 11 toevoegen via Instellingen

Je kunt een gastaccount ook via de Instellingen toevoegen. Maar in dat geval maak je er eentje aan zonder beperkingen. Je gaat hiervoor naar Instellingen > Accounts > Gezin en andere gebruikers. Druk op Iemand anders aan deze pc toevoegen, onder het kopje Andere gebruikers. Op dit punt moeten we specifieke opties selecteren.

Wanneer Microsoft vraagt hoe die persoon zich aanmeldt, selecteer je onderaan de optie Ik beschikt niet over de aanmeldgegevens van deze persoon. In het volgende venster, waar je een account moet aanmaken, kies je onderaan voor de mogelijkheid Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen

Vul daarna een gebruikersnaam in en eventueel een wachtwoord, zodat het account beschermd is. Vervolgens doorloop je de resterende stappen die in beeld verschijnen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000