ID.nl logo
Zo haal je een verloren wachtwoord terug
© CIDimport
Huis

Zo haal je een verloren wachtwoord terug

Het is slim om voor websites en diensten verschillende wachtwoorden te gebruiken. Hierdoor komt het misschien wel vaker voor dat je je wachtwoord vergeet. Geen zorgen! Je haalt gemakkelijk een verloren wachtwoord terug.

Op de redactie krijgen we geregeld vragen binnen van lezers die zich wanhopig afvragen hoe ze een vergeten wachtwoord terughalen en het is al even veelzeggend dat een zoekterm als 'forgotten password' bij Google 25 miljoen hits oplevert. In dit artikel gaan we dieper in op verschillende tools en technieken om vergeten wachtwoorden terug te halen of om dat probleem op te lossen door bijvoorbeeld een nieuw wachtwoord te creëren. We gaan uitgebreid in op Windows, daarna hebben we het over wifi-netwerken, diverse software en webdiensten. Let wel: het gaat om het opvissen van je eigen vergeten wachtwoord en dus niet om het hacken van andere gebruikers! Lees ook: Onthoud eenvoudig al je wachtwoorden.

Windows

01 Wachtwoord 'herstellen'

Standaard moet je jezelf aanmelden om met Windows te kunnen werken (zie ook kader Doorstart). Wanneer je hier een foutief wachtwoord invoert, dan toont Windows je automatisch het geheugensteuntje dat je bij het creëren van dat account hebt ingevuld. Dat doet Windows echter alleen voor een lokaal account en niet voor een Microsoft-account zoals dat sinds Windows 8 kan worden gebruikt (zie ook stap 11). Hopelijk is dat voldoende om je het juiste wachtwoord weer te laten herinneren. Is dat niet zo, dan biedt Windows op het aanmeldscherm nog een andere uitweg via de optie Wachtwoord opnieuw instellen. Die werkt echter alleen maar als je vooraf een 'wachtwoordherstelschijf' hebt aangemaakt.

Dat gaat als volgt. Ga naar het Windows Configuratiescherm en kies Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts. Klik op Een wachtwoordherstelschijf maken in het linkerpaneel, waarna je de verdere instructies van de wizard Vergeten wachtwoord volgt. Je hebt er wel een usb-stick voor nodig en je zult ook je huidige Windows-wachtwoord moeten invullen. Deze stick plug je dan in wanneer je je wachtwoord vergeten bent en je Wachtwoord opnieuw instellen wilt gebruiken.

Doorstart

Standaard vraagt Windows je om een wachtwoord bij het opstarten. Dat is wel zo veilig, maar minder handig als je de enige gebruiker bent of als je zeer vergeetachtig van aard bent. Je kunt er echter voor zorgen dat Windows automatisch doorstart. Dat gaat als volgt in Windows 7 en hoger. Druk op Windows-toets+R en voer de opdracht netplwiz uit. Het venster Gebruikersaccounts verschijnt. Selecteer je account en verwijder het vinkje naast Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken. Bevestig met OK en vul het wachtwoord (2x) in dat bij dit account hoort. Bevestig nogmaals met OK.

©PXimport

02 Toegang tot profielmap

Wat doe je echter als de geheugensteun uit de vorige stap je niets zegt en je geen wachtwoordherstelschijf hebt gemaakt. Hoe je dan te werk gaat, hangt vooral af of je het wachtwoord van een administratoraccount nog kent. Is dat inderdaad zo en ben je alleen het wachtwoord van een van je andere accounts vergeten, dan heb je dit probleem snel opgelost. Het is geen enkel probleem om bij de bestanden (in de profielmap) van dat andere account te komen. Meld je aan met een administratoraccount en navigeer met Windows Verkenner naar de profielmap van het vergeten account, bijvoorbeeld c:\Users\\Documents. Wanneer je die wilt openen verschijnt de melding dat je momenteel geen toegang hebt tot die map. Klik dan gewoon op Doorgaan en de deur gaat open. Je kunt die gegevens dan ergens veilig stellen en desgewenst een nieuw account voor de vergeetachtige gebruiker creëren.

03 Wachtwoord wijzigen

Het originele wachtwoord terughalen is jammer genoeg niet zo makkelijk (zie ook stap 7), maar er is gelukkig een andere mogelijkheid. Aangemeld met het administratoraccount ga je naar het Configuratiescherm en kies je Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts / Een ander account beheren. Hier selecteer je dan het probleemaccount en kies je Het wachtwoord wijzigen, waarna je een nieuw wachtwoord opgeeft. Let wel op: als de gebruiker van dat account zijn data hebben versleuteld met de ingebouwde EFS-functie van Windows (Encrypting File System), dan zal hij niet langer toegang krijgen tot die versleutelde bestanden (zie wederom stap 7)!

04 Live medium

In de vorige twee stappen gaan we ervan uit dat je het wachtwoord van het administratoraccount kent. Maar als dat niet zo is, wordt het iets lastiger. Net zoals in stap 2 tonen we je eerst hoe je zonder admin-wachtwoord bij de gegevens van het probleemaccount geraakt. Dat doen we met behulp van een live Linux-medium. Dat klinkt complex, maar met de volgende stappen lukt dat zeker.

Geef aan dat je Ubuntu Desktop wilt downloaden (bij voorkeur de 64bit-versie). Tenzij je een donatie overweegt, klik je op Not now, take me to the download en haal je het iso-bestand binnen via de Download-knop. Download YUMI. Stop een usb-stick in je computer, start YUMI op (een installatie is niet vereist) en klik op I Agree. Selecteer in het uitklapmenu de stationsletter van je usb-stick en plaats een vinkje bij Format X: Drive (Erase Content). Houd er rekening mee dat alle data op die stick straks worden overschreven! In het tweede uitklapmenu kies je Ubuntu en verwijs je via de Browse-knop naar het zonet gedownloade iso-bestand. Bevestig met Create en met Ja. Na afloop vraagt YUMI of je nog een andere distributie op de stick wenst, maar dat hoeft niet.

©PXimport

05 Data benaderen

Het is nu de bedoeling dat je je systeem opstart vanaf de live Ubuntu-stick. Het kan zijn dat je hiervoor in het BIOS van de pc de bootvolgorde zo moet instellen dat je pc het eerst vanaf een verwisselbaar medium probeert te starten. Maar de meeste systemen hebben echter een sneltoets waarmee je een bootmenu kunt oproepen waarin je direct aangeeft dat je vanaf usb-stick wilt opstarten. Raadpleeg eventueel de handleiding bij je systeem. Kort nadat je pc vanaf de stick is opgestart, kies je Nederlands / Ubuntu uitproberen (niet: Ubuntu installeren!), waarna de desktopomgeving van Ubuntu verschijnt. Links tref je enkele pictogrammen aan. De derde knop van bovenaf (Files) is de ingebouwde bestandsbrowser waarmee je naar de partitie kunt navigeren waar zich ook de datamappen van het probleemaccount bevinden. Deze map(pen) kun je veilig stellen door ze via een versleepbeweging te kopiëren naar bijvoorbeeld een aangesloten usb-schijf.

06 Nieuw administratoraccount

Je hebt nu je data terug, maar via een slimme truc is het ook mogelijk om je bij Windows weer met je vertrouwde account aan te melden. Deze truc gaat op voor Windows Vista en hoger. Start je systeem op met de live Ubuntu-stick en open de bestandsbrowser (zie stap 6). Navigeer naar de Windows-map van je pc en open hier de submap system32. Klik in deze submap met rechts op het bestand Utilman.exe en hernoem dat naar bijvoorbeeld Utilman.oud. Vervolgens maak je een kopie van het bestand cmd.exe en hernoem je die kopie naar Utilman.exe. Het originele bestand cmd.exe laat je dus ongemoeid. Sluit Ubuntu af en start Windows zoals gebruikelijk op. Zodra het aanmeldvenster verschijnt, druk je Windows-toets+U in.

Normaal gesproken verschijnen nu de toegankelijkheidsopties van Windows, maar door de ingreep van daarnet beland je in de plaats als beheerder op de opdrachtregel (cmd.exe). Hier voer je dan achtereenvolgens de volgende commando's uit, telkens te bevestigen met Enter:

net user adminextra geheim /add

net localgroup administrators adminextra /add

Hiermee creëer je het administratoraccount 'adminextra' met als wachtwoord 'geheim'. Meld je hiermee aan in Windows, waarna je vanuit het Configuratiescherm het wachtwoord van je originele administratoraccount kunt wijzigen (zie stap 3).

07 Wachtwoord kraken

Wanneer je je wachtwoord bent vergeten én je had je data met EFS versleuteld (zie ook tip stap 3), dan blijft er maar één mogelijkheid meer over om bij je data te komen: het originele wachtwoord terughalen. Dat kan met een speciale 'wachtwoordkraker' als Ophcrack, die zich als een live medium laat installeren. Net als bij Ubuntu kan dat met YUMI (zie stap 4). Deze keer kies je in het uitklapmenu bij Step 2 de optie Ophcrack Vista/7 (Password Finder) en plaats je een vinkje bij Download Link, zodat YUMI de distributie zelf kan ophalen. Druk na afloop op de Browse-knop en verwijs naar het gedownloade iso-bestand. Met Create zet je de Ophcrack-distributie op een usb-stick. Start hiermee je Windows (Vista of nieuwer) op.

Eventueel vraagt Ophcrack je de juiste Windows-partitie aan te duiden, waarna de tool van start gaat en de wachtwoorden van de gedetecteerde accounts tracht te kraken. De resultaten verschijnen in het programmavenster. Je zult merken: een kort en eenvoudig wachtwoord weet Ophcrack zeer snel te vinden, maar een complex en lang exemplaar kan een onmogelijke opdracht blijken. Door in Ophcrack zogenoemde rainbow-tabellen te installeren (vanuit het menu Tables) vergroot je de kans om sneller complexe wachtwoorden te vinden. Die vind je hier en voor meer achtergrondinformatie kun je hier terecht.

Binnen Windows zelf heb je ook een of meer preventieve maatregelen die je kunt inschakelen als je je wachtwoord niet meer weet. Zo kun je in Windows altijd nog een wachtwoordherstelschijf creëren. Stop een usb-stick in de pc, open het Configuratiescherm, kies Gebruikersaccounts (2x) en klik op Een wachtwoordherstelschijf maken, waarna je de instructies van de wizard volgt.

Raak je het wachtwoord ooit kwijt, laat het wachtwoordveld in het Windows-aanmeldvenster dan leeg en klik op de pijlknop rechts ervan. Klik op OK en op Wachtwoord opnieuw instellen en volg de verdere instructies, waarna je een nieuw wachtwoord kunt opgeven.

©PXimport

Wifi

08 Via de router

Je hebt enige tijd geleden een draadloos netwerk opgezet en je hebt dat goed beveiligd met WPA2. Nu wil je een extra toestel toegang geven, maar je hebt geen idee meer wat het wachtwoord is. Daar bestaan verschillende uitwegen voor. Als je het wachtwoord van je router nog herinnert, dan heb je dat snel voor elkaar. Ga naar de opdrachtregel op een Windows-pc dat (al dan niet draadloos) aan je netwerk hangt en voer daar het commando ipconfig uit. Noteer het IP-adres dat bij Standaardgateway hoort en vul dat in de adresbalk van je browser in, waarna je je bij je router aanmeldt.

Mocht je het router-wachtwoord ook niet herinneren, maar je hebt het originele wachtwoord niet gewijzigd, dan vind je het vast wel wanneer je googelt naar iets als 'default password' in combinatie met het model van je router. Zodra je in het configuratiescherm van je router bent beland, ga je op zoek naar een rubriek als Wireless en open je het instellingenvenster van de beveiliging van je draadloze netwerk. Normaliter lees je hier het wachtwoord af, moet je wellicht op een optie als Unmask Password of Show password klikken om het wachtwoord te tonen.

Heb je het originele wachtwoord wél gewijzigd, dan zit er meestal niets anders op dan via het kleine reset-knopje op je router naar de fabrieksinstellingen terug te keren. Ook het routerwachtwoord keert dan naar de standaardinstelling terug, maar daarmee verlies je helaas ook alle andere aanpassingen, zoals doorgestuurde poorten enzovoort. Tenzij natuurlijk je zo slim bent geweest om vooraf een back-up van je routerconfiguratie te maken. De meeste routers voorzien immers in zo’n handige back-up- en hersteloptie, waarna je het wachtwoord alsnog kunt aanpassen.

09 Vanuit Windows

Lukt het je op die manier niet, dan kun je het via een Windows-pc proberen mits die verbonden is met je draadloze netwerk. Klik met de rechtermuisknop op het netwerkpictogram in het Windows Systeemvak en kies Netwerkcentrum openen. Hier kies je dan Draadloze netwerken beheren. Selecteer het netwerk en klik er met rechts op. Kies Eigenschappen en open het tabblad Beveiliging. Zodra je een vinkje plaatst bij Tekens weergeven verschijnt het bijhorende wachtwoord.

Lukt het nog altijd niet, dan is het tijd om een externe tool in te zetten, zoals het gratis WirelessKeyView. Er is zowel een 32bit- als een 64bit-versie beschikbaar). Pak het gedownloade zip-bestand uit en negeer eventuele waarschuwingen van je firewall of antivirus en start het programma op. Je dient WirelessKeyView te starten op een computer die al draadloos verbonden is met je netwerk. WirelessKeyView toont als het goed is direct een lijst met alle draadloze netwerken waarop de computer (ooit) is aangemeld en de bijbehorende toegangssleutels.

Vals alarm

Sommige virusscanner zien één of meer van de in dit artikel besproken programmaatjes als een virus. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook. Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico, of met een overijverig beveiligingsprogramma.

©PXimport

Software en diensten

10 Toepassingen

Er zijn nog wel andere programma's (zoals lokale e-mailclients) die wachtwoorden verbergen achter bolletjes of sterretjes. Deze vorm van beveiliging stelt in sommige gevallen weinig voor en daarvan maakt een gratis tool als BulletsPassView handig gebruik (zowel 32bit- als 64bit-versie). Laat het programmavenster met de sterretjes van het vergeten wachtwoord op je bureaublad geopend en start het uitgepakte BulletsPassView op. De tool detecteert het venster en toont je hopelijk je wachtwoord in leesbare vorm. Van dezelfde maker vind je hier nog een aantal andere wachtwoordhulpjes voor onder meer browsers en enkele andere toepassingen. Deze gratis tools zijn op zich bonafide, maar gezien hun aard genereren ze wel een reeks alarmeringen.

Ook wanneer je ze uploadt naar een antivirusdienst als www.virustotal.com. Datzelfde geldt voor de tools van SecurityXploded, maar we kunnen je geen garanties geven dat deze tools toch geen verborgen agenda hebben. Let er tijdens de installatie tevens op dat je geen extra software installeert, mogelijk moet je een paar keer op Skip of Decline drukken. Je gebruikt dergelijke tools in elk geval geheel op eigen risico!

©PXimport

Wachtwoordkluis

Overal hetzelfde, makkelijk te onthouden wachtwoord gebruiken is niet bepaald een veilige oplossing. Nu bestaan er wel heel wat 'ezelsbruggetjes' die het eenvoudiger maken een wachtwoord te onthouden, maar je kunt ook gebruik maken van een digitale wachtwoordkluis. Een van de betere tools is LastPass. Het komt erop neer dat je één erg stevig hoofdwachtwoord kiest (en onthoudt), waarmee je de wachtwoordkluis vergrendelt. Zodra je je dan wilt aanmelden bij websites en diensten zal LastPass, dat zich als een browserextensie installeert, vragen om je account-ID op te slaan. Deze informatie wordt, stevig versleuteld, in de cloud opgeborgen en desgewenst met je andere toestellen gesynchroniseerd. LastPass ondersteunt tevens meervoudige verificatie, wat het gebruik nog veiliger maakt. LastPass heeft vorig jaar wel een verandering doorgevoerd aan zijn gratis abonnement, waardoor de dienst ineens een stuk minder bruikbaar is voor gebruikers die niet betalen. Gelukkig zijn er nog genoeg alternatieven over, waaronder een offline programma als KeePass.

©PXimport

11 Webdiensten

Uiteraard zijn er ook heel wat webdiensten die een account en wachtwoord vereisen om toegang te krijgen. De meeste van deze diensten bieden gelukkig een 'Wachtwoord vergeten?'-functie aan. Het komt er gewoonlijk op neer dat je je e-mailadres invult en na het indrukken van een knop een bericht ontvangt waarmee je dan je wachtwoord kunt wijzigen. En soms moet je eerst nog een beveiligingsvraag beantwoorden die je eerder zelf bij het aanmaken van je account hebt ingesteld.

Ben je het wachtwoord vergeten van het Microsoft-account waarmee je je bij Windows 8 en hoger kunt aanmelden? Wijzig dan je wachtwoord. Voor diensten als Google, Facebook, Twitter en dergelijke bestaan vergelijkbare procedures. In het aanmeldvenster kun je dan een link aanklikken die je verder op weg helpt: zoals Wachtwoord vergeten? of Heeft u hulp nodig?.

Hoe bescherm je jezelf tegen kwaadwillenden? Precies; door hun methoden te kennen! In de online cursus -inclusief boek- Ethisch Hacken leren onze collega's van Tech Academy je technieken die ethisch hackers toepassen om zwakke plekken om te sporen.

Wachtwoordbeheer

Ben je een wachtwoord vergeten dat je door je browser hebt laten opslaan en dat automatisch wordt aangevuld, dan kun je dat meestal snel opvissen via het wachtwoordbeheer van je browser zelf. In Chrome bijvoorbeeld klik je op het knopje met de drie streepjes en selecteer je achtereenvolgens Instellingen / Geavanceerde instellingen weergeven / Wachtwoorden beheren (in de rubriek Wachtwoorden en formulieren). In Firefox klik je eveneens op het knopje met de drie streepjes en selecteer je Opties / Beveiliging / Opgeslagen wachtwoorden / Wachtwoorden tonen / Ja. In Internet Explorer ten slotte klik je op Internetopties / Inhoud / (bovenste knop) Instellingen / Wachtwoordbeheer, open je het gewenste account en kies je Weergeven.

▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.