© PXimport

FlipFlip - Coole diashows

Geplaatst: 3 november 2021 - 11:04

Aangepast: 14 december 2022 - 12:47

Toon van Daele

Je kunt natuurlijk met Windows Verkenner of je browser door je (online) fotomappen bladeren, maar het werkt veel prettiger als je dat doet in de vorm van een fraaie diashow met hier en daar een leuk effect erbij. FlipFlip zorgt daarvoor, en hoe.

Nog voor we met de portable opensource-tool FlipFlip aan de slag gingen, hadden we al het voorgevoel dat de tool best veel in huis had. Tijdens de installatie zagen we al de uitstekende ffmpeg-bibliotheek voorbijkomen en het programma adviseerde om eerst een paar ‘tutorials’ door te nemen. En het moet gezegd: FlipFlip stelde niet teleur.

Bronmateriaal

Met de plusknop voeg je je eerste ‘scène’ alias dia- of videoshow toe. Er zijn verschillende mogelijkheden: zowel lokaal (afbeeldingen, video’s, afspeellijsten of een complete map) als online (url’s van bijvoorbeeld een webalbum bij diensten als Twitter, Instagram enzovoort).

Meteen erna kun je de scène al afspelen. Vanuit een bedieningspaneel kun je vooruit en achteruit spoelen of een fullscreen-weergave oproepen.

© PXimport

Opties en extra’s

Vanuit een optievenster kun je onder meer de timing en de duur van elke ‘dia’ instellen, de videosnelheid bepalen, de afbeeldingsgrootte optimaal afstemmen op je monitor, een achtergrond met vervaging instellen of zelfs een beeldoverlay met de gewenste transparantiegraad selecteren.

Je treft hier ook enkele filters aan om de show te beperken tot bijvoorbeeld alleen (staande of liggende) afbeeldingen, animaties of video’s. Als je dat wenst, kun je van lange video’s ook slechts een bepaald fragment laten afspelen.

FlilFlip kan overweg met vijf verschillende transitietypes (zoom, cross-fade, strobe, fade in/out en panning), maar elk type laat zich wel nauwgezet finetunen. Verder kun je afspeellijsten met je favoriete muziek toevoegen evenals overlays met ondertitels. Zowel audiotracks als ondertitels moet je dan wel eerst aan de respectievelijke bibliotheken toevoegen.

Ten slotte kun je ook verschillende scènes tegelijkertijd in een raster laten afspelen of je laat FlipFlip zelf pseudotoevallige scènes genereren op basis van het beschikbare bronmateriaal.

© PXimport

Conclusie

FlipFlip is een wat onconventionele tool voor het afspelen van dia- en videoshows. Je hoeft in principe niet meer te doen dan je bronnen aanwijzen en de afspeelknop indrukken, maar dan doe je onrecht aan de vele opties waarmee je je shows verder vorm kunt geven.

8,0

ONS OORDEEL

FlipFlip

Pluspunten

Veel instelmogelijkheden

Uiteenlopende bronnen

Minpunten

Niet zo overzichtelijk

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows **Website** [www.github.com/ififfy/flipflip](https://github.com/ififfy/flipflip)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000