Firefox straks versieloos

Firefox zal vanaf versie 9 versieloos door het leven gaan. Mozilla gaat daarmee de Chrome Browser van Google achterna.

Het doet er straks niet toe welke versie je gebruikt als het maar de laatste is. Ook krijgt de Firefox-fan de mogelijkheid om voorop te lopen en een bètaversie te gebruiken. Je loopt daarmee wel wat risico op fouten, maar beschikt wel altijd over de nieuwste technologie.

Het is dan ook de bedoeling dat net als bij Chrome de updates van de Firefox-browser straks automatisch geïnstalleerd worden. Het versienummer zal dan nog wel te achterhalen zijn via het about-scherm, maar is niet meer belangrijk.

Vandaag komt Firefox versie 6 officieel uit. Ook Thunderbird, het e-mailprogramma van Mozilla zal met versienummers gelijke tred houden met Firefox. Ook van Thunderbird wordt versie 6 vandaag verwacht. Van Firefox versie 7 is na het verschijnen van versie 6 de bèta versie te downloaden. Firefox 7 zal ook nog dit jaar verschijnen net als overigens versie 8.

Met ingang van versie 8 zal Firefox het installeren van ongevraagde ad-ons blokkeren. Nu komt het nog wel eens voor dat bij de installatie van een programma, ongevraagd een add-on voor Firefox geïnstalleerd wordt. Dit kan leiden tot ongewenste verrassingen, omdat die add-on nog wel eens problemen veroorzaken. Zo werd bijvoorbeeld bij de installatie Skype een add-on geïnstalleerd die aanleiding was tot regelmatig vastlopen van de browser.

Met ingang van versie 8 moet een gebruiker expliciet toestemming geven tot het gebruik van een add-on. Al geïnstalleerde ad-ons zullen worden uitgeschakeld tot de gebruiker die toestemming geeft.

Download de officiële release-versie hier, of de actuele bèta hier. Vooralsnog is versie 6 alleen hier via ftp te vinden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten