Facebook onder vuur voor beïnvloeden van nieuws

© CIDimport

Facebook onder vuur voor beïnvloeden van nieuws

Software

Geplaatst: 10 mei 2016 - 11:49

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:58

Redactie

Er is commotie ontstaan over Facebook, dat gebruikers bewust bepaalde politieke verhalen voorschotelde. Daardoor zouden Facebookers alleen verhalen te zien krijgen die Facebook wilde laten zien.

Dat blijkt uit onderzoek van technologie-site Gizmodo. Die interviewde diverse medewerkers van het sociale netwerk die speciaal waren aangenomen om Facebooks eigen nieuwssectie te cureren. DIe feature zit voorlopig overigens nog niet in de Nederlandse Facebook.

Belangriijk nieuws

Facebook heeft voor Amerikaanse gebruikers een sectie met 'trending news', nieuws dat op dat moment belangrijk is. Dat wordt deels gevuld door een slim algoritme dat kijkt naar de meest gelezen verhalen, maar er zit ook een team redacteuren achter het nieuws die zelf beslissen welke onderwerpen belangrijk zijn. In theorie moeten die onderwerpen neutraal zijn en zo breed mogelijk uitgemeten worden.

In de praktijk gebeurde het echter vaker dat de redacteuren nieuws kozen dat voornamelijk links georiënteerd was. "Afhankelijk van wie er die dag dienst had waren het vooral progressieve verhalen, in plaats van conservatieve", zegt één van de redacteuren.

Dat betekent dat Facebook-gebruikers voornamelijk verhalen kregen te lezen die dezelfde politieke kleur hadden als de redacteuren, en die was grotendeels hetzelfde.

Beïnvloeding

Het is niet de eerste keer dat Facebook onder vuur is komen liggen over zijn controversiële algoritme. Vorig jaar werd ook al bekend dat Facebook door verschillende experimenten een verkiezing kon manipuleren. De site liet bepaalde gebruikers alleen berichten over verkiezingen in de buurt zien, en andere gebruikers juist geen van zulke berichten. De eerste groep bleek veel sneller naar de stembus te stappen.

Discussie

Daardoor is nu discussie ontstaan over de rol van Facebook in het maatschappelijk debat. Daar komt namelijk ook bij dat Facebook de afgelopen week een flink aantal foto's en posts heeft verwijderd waarin kritiek op de Turkse premier Erdogan stond - veelal door andere gebruikers die een post aanmerkten als ongepast. Dat gebeurde vandaag bijvoorbeeld nog bij een PvdA-kamerlid.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000