© PXimport

Exaile - Player met plug-ins

Software

Geplaatst: 20 december 2020 - 14:18

Aangepast: 25 november 2022 - 10:42

Toon van Daele

Iedere muziekspeler heeft fervente voor- en tegenstanders en dat zal bij Exaile niet anders zijn. Een voordeel is alvast dat deze desktop-speler zowel opensource als multiplatform is. Daar komt bij dat Exaile in principe makkelijk uitbreidbaar is met een stevige verzameling plug-ins.

Exaile bestaat al flink wat jaren maar enorm populair is het (nog) niet. Alleen op Linux-platformen duikt de tool geregeld in de top 10 op. In dit artikel focussen we ons evenwel op de Windows-versie.

De interface oogt helder, met bovenaan een menubalk en links een smalle verticale balk met bijhorend paneel voor snelle toegang tot onderdelen als Collections, Playlists, Lyrics en Radio. Rechts is genoeg ruimte voor het afspelen van muziek, inclusief tabbladen om makkelijk te switchen tussen je playlists.

© PXimport

Tracks en playlists

Tracks worden standaard op artiest gesorteerd, maar het vergt slechts een muisklik om andere sorteercriteria te selecteren, rekening houdend met datum, album en/of genre. Een zoekfunctie zit er eveneens bij en via een ‘groepstagger’ kun je ook zelf doorzoekbare labels toevoegen.

Het is tevens mogelijk om streaming audio via een url direct van het web af te spelen. Tracks spelen standaard non-stop af, maar pauzes evenals (cross)fadingeffecten zijn mogelijk en ook instelbaar qua duur. Met een muisklik voeg je een of meerdere tracks toe aan de gewenste afspeellijst, waarbij je al geselecteerde tracks eventueel ook kunt laten overschrijven. Playlists laten zich ook in willekeurige volgorde afspelen (shuffle) en kun je tevens in mu3-formaat bewaren en naderhand weer importeren.

Extra’s

Exaile kan uit een bibliotheek van meer dan 50 plug-ins putten, waarvan enkele al standaard zijn geïnstalleerd. Deze plug-ins voegen handige functies toe als een equalizer, last.fm-scrobbling, ondersteuning voor podcasts, uitvoer naar een tweede apparaat (voor dj’s), automatisch ophalen van album-art enzovoort.

Weer andere plug-ins zorgen voor het afspelen van talrijke internetradio’s, maar je kunt ook makkelijk stations toevoegen. Een Lyrics plug-in is eveneens standaard geactiveerd, maar die kregen we helaas met geen stok aan de praat op onze testtoestellen.

© PXimport

7,0

ONS OORDEEL

Exaile

Pluspunten

Heldere interface

Ruim aanbod plug-ins

Minpunten

Sommige plug-ins werken niet (optimaal)

Geen mobiele app

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows, macOS en Linux **Website** [https://exaile.github.io](https://exaile.org/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000