Een digitale handtekening onder je pdf

© PXimport

Een digitale handtekening onder je pdf

Geplaatst: 3 november 2017 - 09:26

Aangepast: 14 december 2022 - 14:13

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Krijg je een pdf-bestand toegestuurd met de vraag of die die getekend wilt retourneren? Normaliter moet je dan het document uitprinten, tekenen, inscannen en weer terugsturen. Maar wist je dat er ook een manier is om dit te doen zonder te printen en te scannen? Zo zet je een digitale handtekening onder je pdf.

Adobe Acrobat Pro

Pdf kun je standaard niet bewerken, maar dat ‘niet bewerken’ is tegenwoordig wat flexibel. Als het document niet digitaal getekend is (of het is wel getekend maar je hebt het wachtwoord), dan kan het prima met de juiste software. We hebben gezocht naar goede gratis offline software waarmee dit kan, maar vonden helaas bar weinig wat een beetje degelijk werkt (tips zijn altijd welkom). Het blijkt zelfs dat Adobe Acrobat Pro DC met ruim 18 euro per maand het goedkoopste programma is op dit gebied. Je kunt het programma zeven dagen gratis proberen. Overigens: als jij het geen probleem vindt om gevoelige documenten naar de cloud te uploaden, dan kan het wel gratis (met beperkingen).

Media has no description

© PXimport

Handtekening maken

Voordat je een handtekening digitaal kunt toevoegen, moet je die uiteraard wel eerst digitaal hebben. Je kunt dat doen door in een fotobewerkingsprogramma met een stylus een digitale handtekening te maken, of (en dat heeft onze voorkeur vanwege de authentieke look) je zet je handtekening echt op papier en scant hem in (een foto maken met je smartphone werkt ook prima). Sla de afbeelding met de handtekening op in een map die je eenvoudig terug kunt vinden.

Media has no description

© PXimport

Handtekening toevoegen

Start nu Adobe Acrobat Pro DC en open het pdf-bestand dat getekend moet worden. Het document wordt nu geopend. Om iets aan te kunnen passen, klik je bovenin op het tabblad Gereedschappen en vervolgens op PDF bewerken. Er verschijnt nu een werkbalk met daarin onder andere de knop Afbeelding toevoegen. Blader naar de handtekening die je hebt opgeslagen, selecteer deze en klik op Openen. De afbeelding wordt nu op volledige grootte ingevoegd, je kunt deze verplaatsen en schalen totdat deze op de juiste plek staat en met het juiste formaat. Sla je pdf-document nu op zoals gebruikelijk en de afbeelding is definitief toegevoegd.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten