De donkere modus van Google Docs stel je zo in

© PXimport

De donkere modus van Google Docs stel je zo in

Software

Geplaatst: 23 juni 2022 - 07:01

Aangepast: 14 december 2022 - 09:54

Dirk Schoofs

Google Docs toont zich standaard in een licht thema. Maar ben je fan van de donkere modus, dan zijn er enkele eenvoudige manieren om de duistere kant van Docs in te schakelen op de desktop en op mobiele toestellen. Zo vind je de dark mode van Docs.

We tonen dit in Google Documenten, maar de stappen zijn dezelfde voor Google Spreadsheets en Google Presentaties. Google Documenten biedt geen ingebouwde donkere modus op een computer, wel in de mobiele versies. Werk je op de desktop in Google Chrome, dan kun je de browser sowieso in de donkere modus instellen door middel van een zogenaamde Chrome-vlag, dat is een experimentele functie van Chrome. 

Vlaggen of flags worden vaak bij een volgende update als standaard functie toegevoegd. Om de vlag te installeren, typ je chrome://flags in het adresvak. Daarna zoek je Auto Dark Mode for Web Content. Je kiest Enabled en je klikt op de knop om Chrome te herstarten. Als je later de flag wilt uitschakelen, kies je in plaats van Enabled de optie Disabled

In plaats van te wachten tot alle websites de donkere modus ondersteunen, zal deze vlag bij alle webpagina’s de donkere modus afdwingen. Omdat dit een geforceerde oplossing is, zal het resultaat niet zo mooi zijn als met websites die zelf donkere thema’s aanbieden.

© PXimport

Mobiel

Met de Google Docs-app op Android en iOS schakel je snel tussen het lichte en donkere thema. Misschien heb je in het systeem de donkere modus al ingeschakeld, dan is dit de standaardweergave. Als je echter alleen de donkere modus wilt zien in Google Documenten, dan doe je het volgende. 

In Google Docs tik je op het pictogram met de drie lijntjes in de linkerbovenhoek. Via Instellingen open je Thema en daar heb je de keuze tussen Licht, Donker en Systeemstandaard. Als je Donker selecteert, worden alle documenten in Google Docs vanaf dat moment geopend in de donkere modus.

Bepaalde documenten

In die instelling blijft het toch mogelijk om bepaalde documenten in het lichte thema te bekijken. Open het document en tik weer op het menupictogram in de rechterbovenhoek, dat zijn de drie puntjes. Vervolgens activeer je de optie Bekijken in licht thema. Als je dit document sluit en daarna opnieuw opent, zul je het in de lichte weergave zien.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000