De 10 beste freeware-tips van juli

© PXimport

De 10 beste freeware-tips van juli

Geplaatst: 14 juli 2017 - 10:24

Aangepast: 14 december 2022 - 11:41

Redactie

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de 10 beste freeware-tips van juli.

Tip 01: Toetsenborddief

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Voor kwaadwillenden zijn er 101 manieren om jouw gegevens te stelen. Het afvangen van toetsenbordaanslagen via een keylogger is hier één van. Deze programma’s houden je toetsaanslagen bij en zijn lastig te detecteren. Vroeg of laat komt er een wachtwoord voorbij en dat is precies wat een hacker nodig heeft. Het tooltje Ghostpress probeert hier een stokje voor te steken en doet niets anders dan speuren naar programma’s die verdacht gedrag vertonen met eigenschappen van een keylogger.

Ghostpress heeft geen installatieprocedure. Download het zip-bestand, pak het uit en start het programma met Ghostpress.exe via Windows Verkenner. Kijk bij de opties en activeer Automatisch updaten en Start met Windows. Hiermee is Ghostpress ingesteld en zal het programma er alles aan doen om ‘toetsenborddieven’ op te merken.

© PXimport

Tip 02: Gmail als app

Geschikt voor: Windows 10

Wie ooit is overgestapt van Windows Live Mail of Outlook naar de webmaildienst Gmail weet dat het even wennen is. Als je nog steeds gehecht bent aan een ‘echt’ programma om te mailen en niet vrolijk wordt van de app Mail in Windows 10, is EasyMail for Gmail de moeite waard om te proberen. De app legt een schil over Gmail en maakt de webdienst beter toegankelijk in Windows 10. De instellingen zijn overzichtelijk, zoals je gewend bent van de instellingen van Windows 10. Ook heb je duidelijke knoppen om bijvoorbeeld een nieuw bericht op te stellen en is er een directe koppeling met Google Keep, de notitiedienst van Google. Je kunt de normale Gmail-omgeving gebruiken naast EasyMail for Gmail. EasyMail for Gmail heeft een goede notificatiefunctie voor nieuwe mail. Ook kun je het aantal nieuwe berichten op je aanmeldscherm laten zien.

Omdat je EasyMail for Gmail kunt instellen als je standaard mailprogramma in Windows 10, worden mailadressen ook afgevangen. Als je dus op een mailadres klikt op een website, opent EasyMail for Gmail automatisch en kun je een bericht versturen.

De app is gratis, maar toont bovenin een banner. Als je deze niet wilt zien, kost je dat eenmalig twee euro. Hiervoor krijgt je ook toegang tot diverse extra’s functies, waaronder een donker thema.

© PXimport

Tip 03: iTunes-back-up

Geschikt voor: OS X, Windows 7, 8(.1), 10

Als je een iOS-apparaat synchroniseert met iTunes en geen gebruik maakt van de back-upfunctie via iCloud, maakt iTunes reservekopieën voor je. De back-up kun je terugzetten op een andere iPhone of iPad, maar het is standaard niet mogelijk om via Windows (of iTunes) gegevens uit de back-up te herstellen. Dit is precies wat iTunes Backup Extractor wel kan! Start het programma en wijs de map aan van je iTunes-back-upbestanden. Deze vind je in Windows 10 bij C:\Users\*\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup (waar het sterretje je gebruikersnaam is). Er verschijnen mogelijk meerdere back-ups in iTunes Backup Extractor. Kies de versie waaruit je de gegevens wilt halen. Geef aan welke gegevens je wilt exporten en waar je de bestanden wilt bewaren. iTunes Backup Extractor ondersteunt onder meer contactpersonen, video’s, foto’s, berichten en je agenda.

© PXimport

Tip 04: Inspecteur

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

ESET SysInspector is expertgereedschap: het biedt alle opties die Windows Taakbeheer laat liggen en toont alles wat er actief is onder de motorkap van Windows. Het programma helpt je zo bij het onderzoeken van Windows-problemen. ESET SysInspector toont een uitgebreide taakbeheerder en legt alle verbanden tussen programma’s, register, drivers en meer. Alle afhankelijkheden zijn snel inzichtelijk. Het uitgebreide overzicht is onderverdeeld in categorieën als processen (running processes), netwerkverbindingen (network connections) en kritieke bestanden (critical files). De overvloed aan details kun je enigszins temperen door de weergave Basic te activeren. De mogelijkheid om te filteren is handig om potentiele problemen sneller te vinden. De zoekfunctie brengt je direct bij het gewenste proces.

© PXimport

Tip 05: Internet uitschakelen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

NetDisabler is een klein programmaatje om je internetverbinding uit te schakelen. Hierbij kun je een wachtwoord instellen en dat is weer handig als je bijvoorbeeld de laptop van de kinderen wilt beperken. NetDisabler heeft drie blokkades: Disable devices (netwerkadapter uitschakelen), Block with DNS (blokkeren via dns) en Block with Windows Firewall (blokkeren via de firewall). In alle gevallen is de internetverbinding niet meer bruikbaar. De dns-optie werkt het snelst, maar je kunt ook alle blokkades kiezen. Door NetDisabler opnieuw te starten en de vinkjes bij de verschillende blokkades te verwijderen, wordt je internetverbinding weer actief. Stel eventueel via Menu / Set password een wachtwoord in zodat niet iedereen de internetverbinding opnieuw kan activeren. Voor gevorderde gebruikers zijn er interessante opties om NetDisabler automatisch te starten en te activeren via opdrachtprompt-commando’s.

© PXimport

Tip 06: ‘Allesspeler’

Geschikt voor: Linux, Windows 7, 8(.1), 10

SMPlayer is een handige mediaspeler voor alle populaire videobestanden. Daarnaast speel je met SMPlayer je ‘ouderwetse’ dvd’s af. Onder de motorkap werkt SMPlayer met MPlayer, maar verbetert deze speler op vele punten. SMPlayer biedt alles wat je van een mediaspeler mag verwachten, bijvoorbeeld uitstekende ondersteuning voor ondertiteling en de mogelijkheid om de speler met sneltoetsen te bedienen. Het programma onthoudt je afspeelpositie automatisch. De volgende keer dat je hetzelfde videobestand opnieuw opent, gaat SMPlayer verder waar je gebleven was.

SMPlayer heeft duidelijke knoppen om de speler snel mee te bedienen. Ook de belangrijkste opties hebben een eigen knop zodat je niet in de menu’s hoeft te zoeken, iets wat bij VLC Media Player bijvoorbeeld wel het geval is.

© PXimport

Tip 07: Subtiele taakbalk

Geschikt voor: Windows 10

Bij de instellingen van Windows 10 (Windows-toets+I) kun je via Persoonlijke instellingen / Taakbalk allerlei opties van je taakbalk aanpassen. De voornaamste keuzes hebben te maken met wat je op de taakbalk ziet en hoe deze is ingedeeld. TranslucentTB voert een subtiele visuele wijziging door en maakt je taakbalk transparant. TranslucentTB is geen must voor iedereen, maar wel leuk om te proberen, omdat deze visuele aanpassingen voor ons net het verschil maakt!

© PXimport

Tip 08: Snel gevonden!

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je een document, afbeelding of ander bestand zoekt en de bestandsnaam weet, kun je deze intypen in je startmenu en afwachten. Soms wordt het gewenste bestand gevonden, soms niet en vaak zie je allerlei bestanden en/of instellingen die je niet nodig hebt. Quick Search maakt een einde aan de kreupele zoekfunctie van Windows. Start Quick Search en geef een gedeelte van de bestandsnaam op. Wachten? Dat hoeft niet! De resultaten verschijnen direct in een lijst waarna je het bestand kunt openen. Boven in beeld kun je optioneel extra filters kiezen om bijvoorbeeld alleen documenten, snelkoppelingen, programma’s of afbeeldingen weer te geven. Meestal is dit niet nodig, omdat je bijvoorbeeld met de zoekopdracht scriptie doc alle Word-documenten vindt. Controleer eenmalig de opties en laat Quick Search automatisch starten via Algemeen / Start automatisch bij inloggen Windows. Zo kun je nog sneller zoeken met Quick Search via de sneltoets Alt+S (de toetscombinatie is aan te passen). Quick Search zoekt ook op internet via Bing. Als je deze optie niet wilt gebruiken, verwijder je het vinkje bij Uiterlijk / Toon Bing zoeken.

© PXimport

Tip 09: Kladpapiertje

Geschikt voor: Google Chrome

Er zijn talloze diensten waarmee je uitgebreid taken kunt inplannen, samenwerken of boodschappenlijstjes bijhouden. De overvloed aan functies zijn handig, maar soms is dit te veel van het goede. Als je af wilt van losse briefjes met aantekeningen op je bureau, probeer dan de Chrome-uitbreiding Papier. Papier heeft weinig functies, maar dat is juist de kracht. Je kunt direct typen en aantekeningen maken. Ook ‘afvinklijstjes’ en beperkte opmaak behoort tot de mogelijkheid. Papier is handig voor dagelijks gebruik voor alles wat je te binnen schiet: bijvoorbeeld telefoonnummers die je even moet opschrijven en andere krabbels.

In tegenstelling tot vrijwel alle taak/notitie-diensten draait Papier uitsluitend op jouw computer en belanden je notities niet in de cloud.

© PXimport

Tip 10: Onscherp

Geschikt voor: OS X, Windows 7, 8(.1), 10

In bijna elke film waar een politie-expert videobeelden bekijkt, gebeurt er iets magisch. Een onbruikbare afbeelding van een bewakingscamera wordt binnen een paar muisklikken plotseling haarscherp. Kan dit echt? Ja, als we met SmartDeblur experimenteren, moeten we gedeeltelijk toegeven dat het kan. Het programma belooft te veel, maar komt een eind in de goede richting. Als je bijvoorbeeld een bewogen foto hebt gemaakt van het kenteken van een asociale medeweggebruiker, is de kans groot dat SmartDeblur het kenteken weer leesbaar maakt. Het resultaat van SmartDeblur kunnen we niet mooi noemen, maar wel bruikbaar. Ten tijde van schrijven was SmartDeblur gratis verkrijgbaar via een project op GitHub, maar werkten de makers ook aan een betaalde versie. Hoelang SmartDeblur nog gratis beschikbaar zal zijn is onduidelijk.

© PXimport

Gevaarlijk?

© PXimport

Niet te snel klikken

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000