CAT S62 Pro: smartphone met warmtecamera

© PXimport

CAT S62 Pro: smartphone met warmtecamera

Geplaatst: 16 september 2020 - 13:02

Aangepast: 25 november 2022 - 10:33

Rens Blom

De CAT S62 Pro is een middenklasse smartphone die vooral opvalt met zijn warmtecamera. Hiermee meet je de temperatuur van objecten en mensen als een thermometer op afstand. In deze CAT S62 Pro review testen we deze functie én alle andere eigenschappen.

CAT verkoopt de S62 Pro voor 649 euro in Nederland. Hiermee is het toestel flink duurder dan de CAT S42 Pro (249 euro), die geen warmtecamera heeft en minder goede hardware biedt. Overeenkomsten zijn er ook: beide toestellen hebben een behuizing die onder andere tegen water, stof en een valpartij kan. Ook draaien ze allebei op Android 10 en krijgen ze een update naar Android 11, dat sinds september uit.

© PXimport

De warmtecamera

De warmtecamera zit op de achterkant en gebruikt een Lepton 3.5-sensor van het bedrijf FLIR. De sensor heeft een resolutie van 160 bij 120 pixels. Dat is meer dan de warmtecamera van de CAT S61, die in 2018 uitkwam en een resolutie van 80 bij 60 pixels gebruikt. Een hogere resolutie leidt tot een betere meting. In de speciale camera-app op de S62 Pro zie je standaard de warmteverschillen, waarbij blauw/paars koud betekent en geel warmte duidt. Als je op een getoond object, dier of mens tikt, zie je de temperatuur. Ik mikte de camera bijvoorbeeld op mijn bord pasta, dat volgens de S62 Pro 42,8 graden was. De lichtgele vlek op onderstaande screenshot is volgens de camera het warmste punt van mijn monitor, en is 40,2 graden.

Je kunt de warmtecamera ook op iemands voorhoofd richten om zijn of haar temperatuur te meten. Vorig jaar was dat geinig, maar vanwege het coronavirus kan je temperatuur betekenen dat je een winkel, kantoorpand of vliegtuig niet in mag. Een accurate meting is dus belangrijk, en daar vind ik de CAT S62 Pro niet geschikt voor. De fabrikant zegt namelijk dat de warmtecamera een afwijking van 5 graden Celsius heeft maar wel goed temperatuursverschillen kan meten. Dat laatste kan nuttig zijn, maar een paar graden afwijking kan betekenen dat je iemands temperatuur te hoog of te laag inschat. Dat mag niet gebeuren en daarom is een professionele thermometer een betere keuze.

Voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld in de bouw, kan een redelijk precieze warmtecamera wél bruikbaar zijn. De CAT S62 Pro kan in dit geval een aparte thermometer vervangen en kan metingen met beeld opslaan en sneller doorsturen via apps.

© PXimport

Stevig ontwerp

Net als andere CAT-smartphones is de S62 Pro voorzien van een stevige behuizing. Het toestel is water- en stofdicht, kan tegen een 180 centimeter hoge val op een harde ondergrond en is te reinigen met heet water en zeep of alcohol. Ook kan de behuizing tegen extreme temperaturen. Kortom; het is lastig om deze smartphone te slopen. Dat zal mensen met ruigere beroepen of hobby’s aanspreken. De robuuste behuizing uit zich ook in het gewicht, want met 248 gram is de S62 Pro tientallen grammen zwaarder dan een gemiddelde smartphone. Daarnaast is het toestel dik (12 millimeter). De S62 Pro past zonder problemen in een ruimere broekzak en is goed met één hand te gebruiken. De achterkant biedt genoeg grip, de knoppen zijn groot en bieden duidelijke feedback en er is een vingerafdrukscanner aanwezig om het toestel te ontgrendelen.

© PXimport

© PXimport

Het 5,7inch-scherm heeft een lcd-paneel en full-hd-resolutie en oogt prima. Het beeld is scherp en ook in fel (zon)licht goed afleesbaar. Het display gebruikt een laag Gorilla Glass 6 voor bescherming tegen val- en stootschade. Prettig is dat je het scherm kunt bedienen met handschoenen aan.

© PXimport

Specificaties: een beter dan de ander

De specificaties van de CAT S62 Pro wijken af van een reguliere 649 euro kostende smartphone. Zo’n model biedt uitstekende hardware, maar mist de warmtecamera en het robuuste ontwerp. Omdat CAT die functies belangrijk vindt, is er bezuinigd op de hardware. Zo is de gebruikte Snapdragon 660-processor al drie jaar oud en zeker niet de snelste meer. Dat is een serieus minpunt. De S62 Pro draait populaire apps en games prima, maar presteert op dit vlak niet beter dan een toestel van 250 euro. De hoeveelheid werk- en opslaggeheugen is met 6 GB en 128 GB beter in orde, met extra’s als een micro-sd-kaartslot. De smartphone is niet geschikt voor 5G-internet. Gezien de doelgroep niet onoverkomelijk, maar wel een aandachtspunt. De 12 megapixel camera op de achterkant maakt aardige foto's maar is beduidend minder goed dan die van andere smartphones in dit prijssegment. Hetzelfde geldt voor de 8 megapixel selfiecamera.

© PXimport

Accuduur en opladen

De 4000 mAh-accu in de smartphone gaat minimaal een lange dag mee. Bij lichter gebruik hoefde ik pas halverwege dag twee op zoek naar een oplader. Het opladen gaat snel via usb-c. Helaas kun je de accu niet verwijderen of draadloos opladen. Dit heeft te maken met het stevige ontwerp.

Software

CAT levert de S62 Pro met Android 10 en installeert een handvol commerciële apps mee. Die kun je – gelukkig – verwijderen als je ze niet nodig hebt. De software werkt verder naar behoren en het is prettig dat CAT drie jaar lang elke drie maanden een beveiligingsupdate uitrolt. Het had echter nog beter gekund, want Google stelt maandelijks een update beschikbaar – ook aan CAT. De fabrikant belooft qua versie-updates alleen een update naar Android 11, dat net uit is. Die belofte maakt de smartphone niet heel toekomstbestendig. Concurrerende toestellen ontvangen twee of drie jaar versie-updates. Qua softwareondersteuning is er dus nog ruimte voor verbetering.

© PXimport

Conclusie: CAT S62 Pro kopen?

De CAT S62 Pro onderscheidt zich van de concurrentie met zijn warmtecamera. Die werkt voor zover ik heb kunnen testen goed, en is nuttig voor specifieke, zakelijke doeleinden. Als doorsnee consument hoef je het toestel niet te kopen vanwege zijn warmtecamera. Het bijna onverwoestbare ontwerp is een grote plus en de meeste hardware is prima. De oude, tragere processor is echter een domper en gezien de prijs had ik ook een beter updatebeleid verwacht.

Al met al vind ik 649 euro veel geld voor dit type toestel. Des te meer omdat ik onlangs de CAT S42 testte, die 249 euro kost. Weliswaar heeft deze smartphone minder krachtige hardware; hij is wel even stevig en krijgt twee jaar updates. Een betere deal dus, al is de S62 Pro uniek in zijn soort en daarom interessant voor een gerichte doelgroep.

7,5

ONS OORDEEL

CAT S62 Pro

Pluspunten

Vrijwel onverwoestbaar

Warmtecamera kan nuttig zijn

Drie jaar beveiligingsupdates

Lange accuduur

Minpunten

Oude, tragere processor

Slechts één gegarandeerde Android-update

Conclusie

**Prijs** € 649,- **Kleur** Zwart **OS** Android 10 **Scherm** 5,7 inch lcd (2160 x 1080, 60 hz) **Processor** 2 Ghz octacore (Snapdragon 660) **RAM** 6 GB **Opslag** 128 GB **Batterij** 4.000 mAh **Camera** 12 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,9 x 7,7 x 1,2 cm **Gewicht** 248 gram **Overig** Water- en stofdicht, valbestendig, geschikt voor zeer hoge en lage temperaturen **Website** [www.catphones.com/nl](https://www.catphones.com/nl-nl/cat-s62-pro-smartphone/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000