Cairo - Verander je bureaublad

© PXimport

Cairo - Verander je bureaublad

Software

Geplaatst: 24 november 2021 - 10:50

Aangepast: 14 december 2022 - 12:45

Toon van Daele

Microsoft heeft al vaker aan de het bureaublad van Windows gesleuteld, met wisselend succes. Het wordt afwachten of het nieuwe gezicht van Windows 11 in de smaak valt. De makers van Cairo hebben daar niet op gewacht: deze desktop-shell tovert je bureaublad om in wat volgens hen een productievere werkomgeving is.

Tijdens de installatie van Cairo kun je aangeven of de tool automatisch met Windows moet opstarten, maar ook of je de traditionele verkenner wilt vervangen. Let wel, als je voor dit laatste kiest, zullen wellicht bepaalde UWP- en Microsoft Store-apps weigeren te functioneren. Meteen na de installatie schiet de functie App Grabber in werking en kies je zelf welke apps je in het programmamenu wilt laten opnemen en in welke categorieën je die wilt onderbrengen.

Taakbalk en systeemvak

Meteen erna is het flink wennen: je programmavenster, bureaublad en taakbalk zien er helemaal anders uit. Zo vind je het Windows-systeemvak rechtsboven terug, inclusief een knop voor supersnelle zoekoperaties. De rest van de taakbalk bevindt zich onderaan je bureaublad. De grootte hiervan past zich automatisch aan de hoeveelheid geopende applicaties aan. Aan weerszijden van deze taakbalk vind je twee functieknoppen. Eén om je bureaublad als een overlay op je half-transparante programmavensters te tonen en één om een takenlijst op te roepen. Je geopende documenten en vensters verschijnen hier overzichtelijk in een compacte selectielijst.

© PXimport

Programma-menu

Het menu met programma’s is verhuisd naar de linkerbovenhoek. Welke apps en categorieën je hier wilt zien, bepaal je met de al eerder vermelde App Grabber. Cairo kent bovendien een alternatieve bestandsbrowser. Wanneer je bijvoorbeeld Locaties opent en een map selecteert, verschijnt de inhoud als een overlay op je bureaublad. Een klein navigatiepaneel laat je makkelijk heen en weer bladeren. Veelgebruikte mappen versleep je gewoon naar de menubalk bovenaan.

Ook de startknop van Windows is naar de bovenste uithoek verhuisd. Van hieruit kun je Cairo afsluiten (zodat je weer je oude bureaublad te zien krijgt), maar ook instellingen van de tool aanpassen om die helemaal naar je hand te zetten.

Conclusie

Een desktop-shell is altijd even wennen en dat is met Cairo niet anders. Maar we zijn best wel onder de indruk van enkele ingrepen die je echt tijd kunnen besparen. We denken vooral aan de supersnelle zoekfunctie, de categorisering van programma’s, de overlay-aanpak van de alternatieve verkenner en de mogelijkheid om frequent gebruikte mappen in de menubalk te parkeren.

© PXimport

8,0

ONS OORDEEL

Cairo

Pluspunten

Zinvolle aanpassingen

App Grabber

Snelle zoekfunctie

Minpunten

Vereist enige gewenning

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows (met .NET 4.7.1 of hoger) **Website** [www.cairoshell.com](https://www.cairoshell.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000