Brave browser - Onnavolgbaar snel

© PXimport

Brave browser - Onnavolgbaar snel

Geplaatst: 7 juli 2017 - 12:00

Aangepast: 14 december 2022 - 11:41

Joris Peterse

Ontwikkelaars van de browser Brave proberen de wereld op te schudden. De op Chromium gebaseerde browser blokkeert standaard advertenties, trackers en cookies van derde partijen, maar blinkt ook uit qua snelheid.

Achter Brave staat Brendan Eich, een van de oprichters van Mozilla (jawel, het bedrijf achter de Firefox browser). De gedachte achter Brave is dat de online advertentiewereld uit de bocht is gevlogen, waarbij vaak advertenties voorbij komen die storend of misleidend zijn en er allerlei schimmige methodes ingezet worden om jouw surfgedrag tot op ieder miniem detail te bekijken. Met als direct gevolg de opkomst van adblockers, waarmee inkomsten helemaal worden afgesneden. Brave blokkeert niet advertenties, trackers, scripts en cookies van derden, maar biedt ter compensatie ook de mogelijkheid om geld te doneren aan sites. Alhoewel ik niet vermoed dat veel mensen hier gebruik van gaan maken.

Snel en veilig

Brave is razendsnel. Daarvan is de browser zelf ook bewust, want bij iedere geladen pagina krijg je te zien hoe snel deze geladen is. Dat komt natuurlijk door al die geblokkeerde elementen en de Chromium-motor (waar Google’s Chrome browser en Opera ook op draaien).

Maar Brave is natuurlijk ook standaard erg veilig, regelmatig worden advertentienetwerken gehackt voor de verspreiding van malware. Daar hoef je je geen zorgen om te maken, omdat advertenties standaard niet doorkomen. Maar ook wordt https geforceerd, waardoor je browsegegevens (bijvoorbeeld bij invulformulieren) niet zo makkelijk opgepikt kunnen worden.

De interface van Brave ziet er eigenzinnig uit. Net als de startpagina.

-

Modern

De interface van Brave ziet er eigenzinnig uit. Net als de startpagina. Rechtsbovenin zie je een icoontje met een leeuw en het aantal geblokkeerde trackers. Als je hierop klikt krijg je te zien wat er allemaal geblokkeerd wordt.

Verder heeft de browser bijna alles aan boord wat je van een browser verwacht. Zelf ben ik groot fan van de functie om autoplay uit te schakelen. Je kunt bladwijzers importeren en browsegegevens wissen na het afsluiten. Brave is eveneens beschikbaar voor de Mac, Linux, Android en iOS, inclusief synchronisatie. Het enige dat écht ontbreekt is de mogelijkheid om extensies te installeren. Via een omweg kan dit, maar dat is alles behalve gebruiksvriendelijk.

Media has no description

© PXimport

Conclusie

Brave voelt als een frisse wind. De browser is snel, veilig, modern en bevat functies waar andere browsers nog wat van kunnen leren. Het enige dat écht ontbreekt zijn extensies. De ingebouwde mogelijkheid om sites geld te doneren, vind ik nobel. Maar ik denk niet dat het aan slaat.

8,0

Brave

Pluspunten

Snel

Veilig

Moderne interface

Minpunten

Geen extensies

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows 7, 8, 10 / Android / iOS / Mac OS / Linux **Website** [https://brave.com](https://brave.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000